Samen zoeken naar mogelijkheden
Heb je een plan of een ambitie die je waar wilt maken? Laat het ons weten! Wij zijn een gemeente waar iedereen het beste uit zichzelf en zijn omgeving moet kunnen halen. Daarom werken we je niet tegen, maar gaan we met jou op zoek naar de mogelijkheden. Laten we samen kijken naar wat er allemaal wél kan! Met medewerking van Boxtel.
Daag ons uit, kom met bewonersinitiatieven!
Als ‘meewerkend boxtel’ bieden we jou als inwoner of (maatschappelijk) ondernemer de ruimte initiatieven in te dienen die bijdragen aan fijn en mooi leven in Boxtel. We hopen dat je meewerkt aan onderwerpen die binnen de gemeente al extra aandacht krijgen, maar ook aan onderwerpen die naar jouw mening extra aandacht verdienen. Als meewerkend boxtel willen we graag met samenwerken en initiatieven ondersteunen. We denken daarbij in oplossingen, niet in problemen!
Deel jouw idee met de wijkmakelaar
De wijkmakelaar hoort graag wat er in de gemeente speelt en leeft, welke initiatieven en ideeën er zijn en wat inwoners verwachten of wensen van de gemeente. Heb jij een initiatief om jouw omgeving (nog) leuker te maken? Deel jouw initiatief met de wijkmakelaar(s). Binnen meewerkend boxtel kijken we of we jouw initiatief samen tot een succes kunnen maken!
Een wijkmakelaar is een verbinder
De wijkmakelaars leggen de verbinding tussen de gemeente en de inwoners, Maar ook tussen inwoners onderling. Wat ze ‘buiten’ horen en zien, nemen ze mee terug naar ‘binnen’. Zo kunnen wij als gemeente aansluiten en ondersteunen.
Wijkmakelaar Liempde, Boxtel-Oost en Lennisheuvel
Voor de kernen Liempde en Lennisheuvel en voor de wijk Boxtel-Oost is Helma Christ onze wijkmakelaar. Je kunt haar bellen via telefoonnummer (0411) 65 52 59 of 06 47 27 89 55. Of vul het contactformulier in.
Hoewel de gemeente Boxtel nieuw is voor haar, is het werk als wijkmakelaar dat voor Helma zeker niet. “Ik heb dat al tien jaar elders gedaan. Het is écht het leukste werk van de wereld. Ik zou niets anders willen doen”, vertelt ze vrolijk. De geboren en getogen Brabantse popelt om inwoners, verenigingen, organisaties en wijken in haar gebied te leren kennen. Opgewekt laat ze weten: “Ik houd me aanbevolen aan iedereen die kennis met me wil maken door een kopje koffie/thee te drinken of die me op de fiets of wandelend wegwijs wil maken.”
Wijkmakelaar Centrum-Breukelen, Ladonk, Munsel-Selissen, Selissenwal en Esch
Sam Luchtenberg is onze wijkmakelaar voor de wijken Selissenwal, Munsel-Selissen, Centrum-Breukelen, Ladonk en de dorpskern Esch. Je kunt hem bellen via telefoonnummer 06 57 10 91 88. Of vul het contactformulier in.
Voor Sam is werken bij de gemeente nieuw, maar ook werken én wonen in Brabant. Hij nodigt je graag uit om je ideeën en vragen te delen. ‘’Ik haal veel energie uit de verschillende contacten. Bij mensen thuiskomen en weten wat er speelt, is voor mij erg belangrijk. Heb je een idee? Laat het mij vooral zien. Samen zetten we jouw ideeën om in actie!’’
Helaas, niet álles kan
Wij denken met je mee in mogelijkheden om jouw idee te ondersteunen. Dat wil alleen niet zeggen dat alles kan. Daarover spreken we open en eerlijk. Er kunnen wettelijke beperkingen zijn. Of er is een besluit van het college of zelfs de gemeenteraad nodig als het gaat om grote bedragen. En wat draagt het initiatief bij aan de samenleving en wat vindt de buurt er van? Deze voorwaarden en regels komen duidelijk aan bod in je eerste contact met één van de wijkmakelaars.
Financiële ondersteuning
Grote initiatieven kunnen veel geld kosten. Soms kan dat geld in de gemeentelijke begroting al beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld als bewoners een lokale voorziening of taak van de gemeente willen overnemen. Is dat niet het geval? Dan zoeken we naar financiële ruimte. De gemeenteraad besluit daar dan over. Wanneer het gaat om relatief kleine bedragen kunnen we als wijkmakelaars ondersteuning bieden uit het budget voor wijkinitiatieven. Dit budget is snel en flexibel inzetbaar waardoor we direct kunnen inspelen op ontwikkelingen en initiatieven. We houden ons hierbij aan enkele voorwaarden:
- Het is voor bewonersinitiatieven. Definitie: mensen die een buurt, wijk of dorp in eigen beheer (ofwel via zelforganisatie) proberen te verbeteren.
- Het initiatief versterkt de leefbaarheid en/of sociale binding.
- Het is voor nieuwe initiatieven.
- Het is een eenmalige bijdrage om het initiatief aan te jagen.
- Er is sprake van maatschappelijk draagvlak.
- Het komt ten goede aan de samenleving van Boxtel.
Overzicht bewonersinitiatieven in onze gemeente
Ben je benieuwd naar initiatieven in onze gemeente? Lees meer over geslaagde initiatieven in onze gemeente.
Veelgestelde vragen
Is het budget wijkinitiatieven beschikbaar voor subsidies?
Het budget is niet bedoeld als een subsidie die initiatiefnemers kunnen aanvragen als bijdrage voor de structurele uitvoering van hun plan.
Op welk onderwerp mag mijn initiatief betrekking hebben?
Initiatieven mogen overal over gaan. Het onderwerp is niet belangrijk zolang het de leefbaarheid en sociale binding versterkt en er sprake is van een algemeen belang.
Ik heb een initiatief maar heb er geen tijd voor. Kan de gemeente dat van mij overnemen?
Het uitgangspunt bij initiatieven is dat bewoners en ondernemers zelf aan de slag gaan met de uitwerking en realisatie van hun initiatief. De gemeente heeft een ondersteunende rol; dit noemen we overheidsparticipatie.
Hoe creëer ik draagvlak voor mijn initiatief?
Dat is afhankelijk van de aard van het initiatief. De wijkmakelaar kan je daarbij helpen. Probeer vooraf met een paar mensen een groepje te vormen om het idee goed op de rit te zetten. Dat werkt vaak prettig en zo kun je taken onderling verdelen.
Wat als bewoners het niet met mijn initiatief eens zijn?
Bij het werken aan draagvlak hoort ook afstemming met mensen die die het niet eens zijn met het initiatief. Soms kan een geringe aanpassing van jouw initiatief al voldoende zijn om mensen mee te krijgen.
Hoe kom ik aan financiële middelen voor mijn initiatief?
Naast het budget wijkinitiatieven zijn er diverse vormen van cofinanciering denkbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van eigen inzet van uren op vrijwillige basis of via fondsen die initiatieven ondersteunen. De wijkmakelaar kan je helpen met het zoeken naar de kansrijke fondsen en helpen met de aanvraag.
Wanneer is er sprake van voldoende draagvlak voor mijn initiatief?
Het is niet mogelijk concreet te benoemen wanneer er voldoende draagvlak is. Dat is afhankelijk van de aard en omvang van jouw initiatief. Dit beoordelen we per situatie.
Daag ons uit!
Naast het indienen van bewonersinitiatieven bieden we je de mogelijkheid de gemeente uit te dagen. Dit kan wanneer je denkt lokale voorzieningen en gemeentelijk taken zelf te kunnen organiseren.