Overlast melden
Overlast kun je het beste telefonisch melden bij het Servicepunt Openbare Ruimte. Het telefoonnummer is (0411) 65 59 44. Overlast kun je ook melden via de website van Fixi.
Wel of niet ingrijpen na melding overlast?
Om te bepalen of wij ingrijpen, kijken wij naar de volgende punten:
- Plaats
Op minder drukke plaatsen met minder nesten grijpen we alleen in als er echt sprake is van overlast. Heb je overlast van eikenprocessierupsen in jouw eigen tuin? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van overlast. - Hoeveelheid
Gaat het om een plaats waar weinig mensen komen? En gaat het maar om een paar nesten? Dan grijpen we niet in. - Hoogte
Ligt een nest op een drukke wandelroute op 2 meter boven de grond? Dan halen we het nest weg. Een nest bovenin een boom langs een weg waar bijna alleen auto’s rijden blijft zitten.
Als we de rupsen gaan weghalen, markeren we van tevoren de boom met een rood-wit lint. Op het lint staat ‘Let op eikenprocessierups’. Wanneer het om meer bomen in een straat gaat, markeren we de eerste en de laatste boom.
Oorzaak van overlast
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Deze vlinder legt eitjes op jonge takken eiken, boven in de boom. De eitjes van de rupsen komen begin april van het daarop volgende jaar uit. De rupsen gaan ’s nachts vanuit de nesten in een grote groep op zoek naar voedsel. Ze lopen dan achter elkaar in een rij. Dit noemen we een processie, zo komt de rups aan zijn naam. De rupsen vervellen een aantal keer, voordat ze veranderen in een vlinder. Half mei vervellen ze voor de derde keer. Dan krijgen ze microscopische kleine brandharen. Per rups enkele honderdduizenden. Contact met de brandharen kan voor irritatie zorgen aan huid, ogen en luchtwegen.
Wanneer preventief bestrijden?
Tot nu toe bestreden we de eikenprocessierupsen in een deel van onze eiken voordat de rupsen brandharen kregen. Dit noemen we preventief bestrijden.
In 2024 verwachten we in onze omgeving weinig rupsen. We hebben die verwachting omdat er in 2023 minder vlinders geteld zijn van de eikenprocessierups. Dit betekent minder gelegde eitjes en dus minder rupsen in 2024. We voeren daarom geen preventieve bestrijding uit. Is er toch overlast? Dan beoordelen we op de plek zelf of het nodig is om de rupsen of nesten weg te laten halen.
Eikenprocessierups in eigen tuin
Wij bestrijden geen overlast op privéterrein. Heb je overlast van rupsen op jouw eigen boom? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. De aannemer die voor de gemeente werkt kan ook in jouw tuin rupsen bestrijden. De kosten moet je dan zelf betalen. Voor het verwijderen van rupsen of nesten in jouw eigen boom kun je contact opnemen met onze aannemer Arbreto. Dat kan via info@arbreto.nl.
Meer informatie over de eikenprocessierups
Wil je meer lezen over de eikenprocessierupsen? Kijk op de speciale website van de GGD: www.rupsen.info of op de website van het Kennisplatform Eikenprocessierups.
Heb je klachten? Kijk op de website van Thuisarts.nl voor meer informatie. Hier staan adviezen bij klachten door de brandharen van de rups.