Recht op een bijstandsuitkering
Wil je weten of je recht hebt op een bijstandsuitkering? Bekijk dan de voorwaarden voor een bijstandsuitkering op de website van de Rijksoverheid. Als je een eigen huis hebt dan gelden aanvullende voorwaarden.
Rechten en plichten bijstand
Als je bijstand ontvangt heb je rechten maar ook plichten. Zorg ervoor dat je je houdt aan de regels van een bijstandsuitkering. Hiermee voorkom je dat wij jouw uitkering verlagen of stopzetten. Of dat je een boete krijgt. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over jouw rechten en plichten als je bijstand ontvangt.
Bijstand aanvragen
Een uitkering vraag je digitaal aan bij het UWV. Voor het aanvragen van een uitkering heb je een DigiD nodig. Je vraagt een uitkering op de volgende manier aan:
- Vraag een uitkering aan via www.werk.nl van het UWV. Je kiest daar voor de optie 'Bijstandsuitkering aanvragen'.
- Bel binnen twee werkdagen na het versturen van jouw aanvraag met Wegwijs van de gemeente Boxtel via (0411) 65 59 90.
- Via Wegwijs wordt je in contact gebracht met je contactpersoon van de gemeente.
- Deze contactpersoon neemt diezelfde dag nog telefonisch contact met je op. Er wordt dan ook een afspraak gemaakt voor een gesprek. Er wordt tijdens dit telefoongesprek ook verteld wat je allemaal mee moet brengen voor die afspraak.
- Het is belangrijk om alle stukken mee te brengen naar de afspraak. Op basis van deze stukken wordt je aanvraag verder beoordeeld.
- Als alles is goedgekeurd door je contactpersoon, mag je het aanvraagformulier pas ondertekenen. Dan pas is de aanvraag officieel.
Heb je een bijstandsuitkering en zoek je werk?
Hulp bij het vinden van werk
Wij helpen je bij het vinden van werk dat bij je past en waarin je de meeste kans hebt op werk. Deze hulp noemen wij re-integratie. Het kan zijn dat je eerst werkervaring opdoet op een leerwerkplek of scholing krijgt om sneller een baan te vinden. Wil je een eigen bedrijf starten? Wij kunnen je daar mogelijk ook (financieel) bij helpen. Voor het oplossen van persoonlijke problemen kunnen wij je doorverwijzen naar hulpverleners.
Solliciteren
Als je een bijstandsuitkering hebt, moet je solliciteren. In sommige situaties hoef je (tijdelijk) niet te solliciteren, dit wordt dan altijd met je besproken door jouw consulent. Op Werk.nl kun je vacatures zoeken. Plaats jouw cv online in je ‘Werkmap’ en ontvang nog meer vacatures. Daar staat ook uitgelegd hoe je kunt reageren op vacatures.
Kun je werken, maar red je het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet? Lees dan verder op de pagina werk en participatie.
Bijstand en taaleis
Voor het krijgen van werk is het belangrijk dat jouw Nederlands voldoende is. Als dat niet zo is, moet je dat verbeteren. Als je de Nederlandse taal begrijpt, spreekt, leest en schrijft heb je meer kans op het vinden van werk.
Niveau taaleis
Wil je een bijstandsuitkering aanvragen? Dan heb je taalniveau 1F nodig. Dit betekent dat je een makkelijk gesprek kunt voeren en simpele teksten kunt lezen en schrijven. Volgens de wet moet je zelf bewijzen dat je het niveau aankunt.
Wanneer voldoe je aan de taaleis?
- Als je 8 jaar onderwijs in Nederland hebt gehad. Bijvoorbeeld tot en met groep 8 van de basisschool.
- Als je het inburgeringsexamen hebt gehaald. Let op: voldoen aan de taaleis betekent niet automatisch dat je voldoet aan de inburgeringsplicht.
- Als je een ander (officieel) document hebt waaruit blijkt dat je de Nederlandse taal beheerst.
Taaltoets
Kun je niet aantonen dat je voldoet aan de taaleis? Dan ben je verplicht om een taaltoets te doen. De taaltoets is gratis. Je krijgt van ons een uitnodiging voor de taaltoets. Haal je een voldoende voor de taaltoets? Dan voldoe je aan de taaleis. Je krijgt hier dan altijd bericht over van ons.
Onvoldoende voor taaltoets
Is jouw taalniveau onvoldoende? Dan moet je dat verbeteren. Dat kan op verschillende manieren. We spreken met je af wat je gaat doen om jouw Nederlands te verbeteren en hoelang je daar de tijd voor krijgt.
Betaaldagen
De bijstandsuitkering ontvang je rond de 13e van de maand op jouw rekening. Je krijgt de uitkering altijd achteraf betaald. Dat betekent bijvoorbeeld dat je de uitkering van de maand januari rond de 13e van de maand februari ontvangt. Valt deze datum in het weekend? Dan ontvang je de bijstandsuitkering op de vrijdag voor dit weekend. Als er bewijsstukken ontbreken dan krijg je de uitkering op een latere datum.
Vakantiegeld
Je krijgt ook vakantiegeld. Wij sparen jouw vakantiegeld op. Dit betalen wij elk jaar in de maand juni.
Voorschot uitkering
Heb je vier weken na jouw aanvraag nog geen besluit van ons ontvangen? Dan heb je misschien recht op een voorschot. Dat betekent dat je alvast een gedeelte van jouw uitkering betaald krijgt. Wij moeten dan wel alle gegevens van jou hebben. Je krijgt minimaal 90% van jouw uitkering. Een voorschot moet je later weer terugbetalen. Bij de eerste betaling van jouw uitkering trekken wij het voorschot van de uitkering af.
Geen recht op een voorschot
In de volgende situaties heb je géén recht op een voorschot:
-
Je geeft ons belangrijke gegevens niet, niet op tijd of onvolledig én dit is jouw schuld.
- Je werkt onvoldoende mee aan ons onderzoek naar jouw recht op bijstand.
- Je hebt geen recht op een uitkering.
Houd er rekening mee dat je het voorschot terug moet betalen als wij jouw aanvraag voor een uitkering afwijzen. Wil je geen voorschot ontvangen? Geef dit dan op tijd aan ons door.
Vakantie altijd melden
Naar het buitenland
Ga je op vakantie naar het buitenland? Geef dit dan minimaal één dag voor vertrek aan jouw contactpersoon van de gemeente door. Zo voorkom je dat je een boete van ons krijgt of dat we jouw uitkering verlagen of stopzetten. Met een uitkering mag je 28 dagen per jaar naar het buitenland. Je mag maximaal vier weken achter elkaar op vakantie. Je mag dus niet vier weken in december en vier weken in januari op vakantie.
Vakantie in Nederland
Neem je geen deel aan een re-integratietraject of onderzoek? Dan mag je in Nederland langer dan 28 dagen wegblijven. Je moet dan wel het volgende doen:
- Je vraagt schriftelijk toestemming aan jouw contactpersoon van de gemeente.
- Je geeft door waar je verblijft.
- Je geeft door van wanneer tot wanneer je daar verblijft.
- Je zorgt ervoor dat de post van de gemeente naar jouw vakantieadres doorgestuurd wordt.
- Je blijft zelf actief zoeken naar een baan.
- Je komt meteen terug zodra er werk voor jou is.
Wijzigingen en inkomsten doorgeven
Verandert er iets in jouw situatie en/of van je partner zoals inkomsten, vermogen of woon- en leefsituatie? Dan kun je dat aan ons doorgeven via het wijzigingsformulier.
Krijg je een uitkering? Dan kun je het inkomstenformulier gebruiken om je inkomsten door te geven.
Bijstand voor zelfstandigen
Ben je zelfstandig ondernemer en heb je (tijdelijke) financiële problemen waardoor jouw onderneming in gevaar komt? Soms kunnen wij jou ondersteunen. Bijvoorbeeld via een lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot het bijstandsniveau. Via het Sociaal Ondernemersloket Online kun je zien of je recht hebt op bijstand voor zelfstandigen.
Meer informatie over bijstand
Vragen over de bijstand
Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de bijstand. Je leest daar bijvoorbeeld:
- wanneer je recht hebt op een bijstandsuitkering;
- wat de hoogte is van een bijstandsuitkering;
- wat jouw rechten en plichten zijn wanneer je in de bijstand zit.
Vragen over jouw situatie
Heb je vragen over jouw situatie? Neem dan op werkdagen tussen 09:00 en 13.00 uur contact op met Wegwijs via (0411) 65 59 90.
Inloopspreekuur
Het inloopspreekuur van Wegwijs is in Boxtel iedere maandag en donderdag (behalve tijdens feestdagen) tussen 9.00 en 11.00 uur in het Ursula gebouw.
Hulp bij invullen formulieren
Heb je hulp nodig bij het invullen van formulieren? De vrijwilligers van Bureau Sociaal Raadslieden helpen jou graag. De openingstijden voor het inloopspreekuur zijn: iedere maandag- en woensdagochtend tussen 09.00 en 11.00 uur en op afspraak. Er is ook een avond inloopspreekuur. Deze is op dinsdag van 18.30 tot 20.30 uur in het Ursula Gebouw in Boxtel. Dit inloopspreekuur is voor zowel Bureau Sociaal Raadslieden als Bureau Nieuwkomers.