Een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen
Een gehandicaptenparkeerkaart vraag je aan via Wegwijs. Je kunt er voor kiezen om deze online aan te vragen via het aanvraagformulier of telefonisch door te bellen naar Wegwijs. Er zijn twee verschillende kaarten die je kunt aanvragen. Je hebt de bestuurderskaart en de passagierskaart. Bij de voorwaarden wordt uitgelegd wat het verschil is. De kaart is persoonsgebonden en is dus niet gekoppeld aan het kenteken van een auto.
Bekijk eerst de voorwaarden voor je een aanvraag doet. Er zitten namelijk kosten verbonden aan een gehandicaptenparkeerkaart.
Wat zijn de voorwaarden?
Voorwaarden bestuurderskaart
- Je bent bestuurder van een auto. Je kunt alleen voor een bestuurderskaart in aanmerking komen als je in het bezit bent van een rijbewijs.
- Je hebt een beperking die langer dan 6 maanden duurt.
- Je kunt niet zelfstandig of zonder hulpmiddel, zonder te pauzeren, 100 meter lopen.
Voorwaarden passagierskaart:
- Je bent passagier van een auto.
- Jouw beperkingen duren langer dan 6 maanden.
- Je kunt niet zelfstandig of zonder hulpmiddel, zonder te pauzeren, 100 meter lopen.
- Je bent van deur-tot-deur steeds afhankelijk van de bestuurder en je kunt niet alleen wachten. Dat betekent dat de bestuurder je niet alleen kan laten, ook niet om de auto te parkeren.
Geen loopbeperking?
Heb je een andere ernstige beperking, dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart. We volgen hierin het medisch advies. Denk aan beperkingen zoals:
- Je hebt constant armondersteuning van de bestuurder nodig.
- Je bent verward of duizelig.
- Er is valgevaar.
- Je hebt moeite met het zelfstandig in-en uitstappen van de auto en een kort stukje lopen.
Met de kansenkaart kun je er via een aantal vragen snel achter komen of je in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart. In het blauwe blok aan de rechterkant, kun je klikken om de kansenkaart te zien. Zie hiervoor stap 1.
Kosten gehandicaptenparkeerkaart
Nadat wij jouw aanvraag binnen hebben, sturen we je een rekening voor de kosten van de gehandicaptenparkeerkaart. De kosten van een aanvraag zijn € 146,79. Zodra je hebt betaald, vragen wij zo snel mogelijk de medische keuring voor je aan.
Let op: je krijgt de kosten van de aanvraag en de keuring niet terug. Ook niet als de aanvraag wordt afgewezen. Kijk voor je een aanvraag doet, goed naar de voorwaarden.
Ga voor meer informatie over de medische keuring naar de website van JPH consult.
Wat gebeurt er nadat ik de aanvraag heb ingediend?
Bij de eerste aanvraag schakelen wij een onafhankelijk medisch adviseur in (JPH consult). Deze neemt contact met je op voor een medische keuring. Heb je medische gegevens of een medisch dossier dat gaat over je beperkingen of handicap? Neem deze dan mee bij de oproep voor een medische keuring. Ga voor meer informatie over de medische keuring naar de website van JPH consult.
Wij nemen binnen 8 weken na betaling van de kosten een besluit op je aanvraag. Deze sturen we je per post toe.
Mijn aanvraag is goedgekeurd. Waar kan ik mijn parkeerkaart ophalen?
Jouw gehandicaptenparkeerkaart ligt 5 werkdagen nadat je het besluit per post hebt ontvangen klaar. Je kunt de kaart tijdens openingstijden ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Je hoeft geen afspraak te maken.
Dit neem je mee:
- Pasfoto;
- Geldig legitimatiebewijs;
- De oude gehandicaptenparkeerkaart, als je deze hebt.
Parkeren met de gehandicaptenparkeerkaart
Als je een geldige gehandicaptenparkeerkaart hebt mag je overal in gemeente Boxtel gratis parkeren, bij voorkeur op een gehandicaptenparkeerplaats. Is deze bezet of niet aanwezig dan mag je gebruik maken van een andere parkeerplaats. Uiteraard mag je niet parkeren waar een parkeerverbod geldt.
Let op: je kunt niet overal in Nederland gratis parkeren met de gehandicaptenparkeerkaart. Dit is per gemeente anders geregeld. Kijk dus altijd of er een betaalverplichting is op de plek waar je wil parkeren.
Landelijke regels
Landelijk mag je met een gehandicaptenparkeerkaart:
- Parkeren op alle algemene gehandicaptenparkeerplaatsen;
- Onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt;
- Parkeren buiten de parkeervakken in een parkeerschijfzone;
- Maximaal 3 uur parkeren langs een gele onderbroken streep. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto;
- Maximaal 3 uur parkeren buiten de parkeervakken binnen een woon- of winkelerf. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto;
- Maximaal 3 uur parkeren op een plaats waar dat op grond van een parkeerverbod voor anderen verboden is. Leg in dit geval de parkeerschijf duidelijk zichtbaar in de auto.
Let op: punt 2 geldt niet wanneer er specifiek bij de gehandicaptenparkeerplaats een bord staat met een maximale parkeerduur. In dat geval gebruik je dus toch een parkeerschijf. Bij deze gehandicaptenparkeerplaatsen staat niet altijd een blauwe streep, zoals bij gewone parkeerplaatsen met een maximale parkeerduur.
Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart en verlengen
Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal vijf jaar geldig. Als je medische situatie verbetert, dan is dit korter dan vijf jaar. Dit is dus persoonsgebonden en per situatie anders. In het besluit (beschikking) staat hoe lang jouw gehandicaptenparkeerkaart geldig is. De einddatum kun je ook vinden op de kaart zelf.
Is je medische situatie na vijf jaar niet verbetert? Dan kun je om een verlenging vragen. De aanvraag hiervoor verloopt via Wegwijs. Er wordt dan weer gekeken of je in aanmerking komt en of je een medische keuring nodig hebt.
Je kunt op drie manieren contact opnemen met Wegwijs:
- Telefonisch via (0411) 65 59 90.
- Via e-mail wegwijs@boxtel.nl.
- Of door het contactformulier in te vullen.
Kosten
De kosten voor een verlenging zijn € 146,79. De kosten zijn gebaseerd op de legesverordening van het jaar dat je een nieuwe aanvraag doet of een verlenging wil.
Gehandicaptenparkeerkaart kwijt of gestolen?
Als je jouw kaart kwijt bent of als deze gestolen is, kun je contact opnemen met Wegwijs via telefoonnummer (0411) 65 59 90 of via e-mail wegwijs@boxtel.nl.