Waarom ontwikkelen we GreenTech Park Brabant?
De wereld om ons heen verandert. Daarbij richten we ons op innovatie dat ons op weg helpt naar een circulaire economie. De landelijke doelstelling is 50% van de bedrijvigheid voor 2030 circulair te krijgen en in 2050 100%. Daarbij hoort ook een groeiende behoefte aan plantaardige grondstoffen die fossiele grondstoffen kunnen vervangen. Dit geldt ook voor de vraag naar groene energie en biobased producten. De biobased economy is sterk in opkomst en krijgt in Boxtel volop de ruimte.
Bedrijven krijgen volop de ruimte om zich te vestigen op GreenTech Park Brabant. Er is 9 hectare uitgeefbare grond beschikbaar die we naar behoefte flexibel willen invullen. Het terrein ontwikkelt zich organisch.
Door clustering van circulaire activiteiten ontstaat samenwerking en synergie tussen bedrijven, waarbij we ook een relatie met onderwijsinstellingen willen opbouwen. Op GreenTech Park Brabant willen we een incubator realiseren; een broedplaats waar bedrijven kunnen experimenteren, waar startups kunnen groeien en waar een ontmoetingsplek komt. Niet alleen laagdrempelig samenwerken aan experimenten, prototyping en marktintroducties, maar juist ook samenwerken bij het tackelen van uitdagingen op het pad naar een duurzamere, circulaire economie. We bepalen nu in nauwe samenspraak met bedrijven de koers en op basis daarvan benaderen we de onderwijsinstellingen. GreenTech Park Brabant wordt uniek.
De huidige status van het project
Begin 2023 heeft het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Er zijn zienswijzen binnengekomen en op dit moment bereiden we de beantwoording van de zienswijzen voor. Sommige zaken moeten nog verder worden uitgezocht of bepaald. De beantwoording vindt plaats in de Nota van zienswijzen, die onderdeel zal zijn van het raadsvoorstel over de vaststelling van het bestemmingsplan. De gemeenteraad neemt als het zover is een besluit over de beantwoording van de zienswijzen.
Het proces tot vaststelling van het bestemmingsplan ligt nu stil vanwege het stikstofvraagstuk. Een belangrijk onderdeel van het voorstel is de onderbouwing hoe wij om moeten gaan met de compensatie voor de uitstoot van stikstof in zowel de aanlegfase als de gebruiksfase. Het is momenteel onduidelijk hoe de compensatie vorm moet krijgen, waardoor we niet verder kunnen met het proces. We zijn in afwachting van besluitvorming vanuit het Rijk en de Provincie.
Waar we mee doorgaan, is het opstellen van een inrichtingsplan. Hiervoor hebben we adviesbureau Geonius gevraagd ons te begeleiden, zoals ze dat ook hebben gedaan voor het beeldkwaliteitsplan. Een inrichtingsplan is een nadere specificering van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. We verwachten dat het opstellen van het inrichtingsplan een half jaar gaat duren.
Planning
Graag nemen we je mee in de planning in het vervolgtraject van het project. In onderstaande afbeelding wordt schematisch het traject weergegeven tot en met 2024.
Praat mee
Wil je meepraten of je mening geven over GreenTech Park Brabant? Ga dan naar ons platform Praatmee. Daar kun je als inwoner of geïnteresseerde ondernemer de vragenlijst invullen.
Wil je op de hoogte blijven rondom van laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via greentech@mijngemeentedichtbij.nl.
Bekijk de nieuwsbrieven
We houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen van GreenTech Park Brabant via een nieuwsbrief.
- Nieuwsbrief juli 2024
- Nieuwsbrief december 2023
- Nieuwsbrief juli 2023
- Nieuwsbrief januari 2023
- Nieuwsbrief augustus 2022
- Nieuwsbrief mei 2022
- Nieuwsbrief december 2021
- Nieuwsbrief juni 2021
Wil je een oudere nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan via greentech@mijngemeentedichtbij.nl.