Wat betekent de herinrichting van Kalksheuvel precies?
De wijk Kalksheuvel krijgt een nieuwe inrichting. Dat betekent dat we samen met de bewoners gaan kijken hoe we de wijk kunnen verbeteren om het wonen en leven nog fijner te maken. Zo is de bestaande riolering aan vervanging toe en wil Brabant Water een aantal leidingen saneren. Omdat we deze werkzaamheden toch moeten uitvoeren, gaan we de inrichting van de wijk Kalksheuvel gelijk met deze werkzaamheden meenemen.
Wat is er allemaal gedaan?
Voor de herinrichting van Kalksheuvel had de landelijke stikstofwetgeving gevolgen voor de aanlegfase. De aanleg van de weg zou teveel stikstof opleveren op de Natura 2000-gebieden Kampina en Oisterwijkse Vennen. Daarnaast gaat het ook om de aan- en afvoer van materiaal/machines en het feitelijk uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn voor de herinrichting. We moesten op zoek naar compensatie voor deze (tijdelijke) “stikstofdepositie”.
Op 1 juli 2021 is echter de Wet stikstofreductie en natuurverbetering in werking getreden. Met deze nieuwe wet hoeft er géén compensatie voor de aanleg te komen. We kunnen de voorbereiding van de herinrichting van het buurtschap Kalksheuvel dus weer oppakken.
Bewonersavond 13 juni 2018
Op 13 juni 2018 is er een bewonersavond geweest en werd duidelijk dat de meerderheid van de bewoners koos voor de variant 'Woonerf'.
Wat is er besproken tijdens deze avond?
Landschapsontwerper Bert Voeten van Plancompagnons heeft twee ontwerpschetsen getoond en de onderlinge verschillen met voor- en nadelen toegelicht. Daarna is er gestemd.
- Model Woonerf; een volledige herinrichting met de sfeer van een woonerf.
- Dit ontwerp kreeg 16 voorkeursstemmen, met als argumenten ‘vlak’ en ‘meer groen’.
- Model met minimale aanpassingen; wel alles nieuw maar dicht bij huidige situatie blijven.
- Dit ontwerp kreeg 8 voorkeursstemmen, met als argumenten ‘meer veiligheid’, ‘meer structuur’ en een ‘duidelijk trottoir’.
- Er waren ook 6 stemmen neutraal, met als argumenten:
- Keuze herinrichting is afhankelijk van VLK: als die doorgaat dan ‘wordt het drukker’ en ‘dat beïnvloedt mijn mening’;
- De voorgelegde plannen zijn ‘incompleet’ want deze bieden ‘geen zekerheid voor landbouwverkeer als de VLK niet doorgaat’.
Verder zijn er die avond opmerkingen op de tekeningen bijgeschreven. Deze opmerkingen worden afgewogen bij de verdere uitwerking.
Rioleringsplan
Er is gewerkt aan het rioleringsplan voor het gehele buurtschap. In november 2018 is dit afgerond en we beschikken nu over een waterhuishoudkundig plan en een rioolontwerp.
Schetsontwerp
Samen met de ontwerpschets Model Woonerf (dat immers de meeste voorkeursstemmen kreeg) vormt dit de input voor het ingenieursbureau om dit model verder uit te werken naar een (civiel-technisch) voorlopig ontwerp.
Opnieuw voorleggen aan het college
De herinrichting 'Woonerf' hebben we voorbereid en (opnieuw) aan het college ter besluit voorgelegd. In hetzelfde voorstel aan het college bieden we ook een oplossing aan voor de benodigde financiële middelen.
Als het college instemt met het besluit gaan we verder met het maken van het bestek, de tekeningen en de aanbesteding om een aannemer te selecteren.
Bewonersavond 23 maart 2022
Op 23 maart 2022 is er een bewonersavond geweest. Tijdens deze avond werden de geïnteresseerden bijgepraat over de stand van zaken van het project en is het schetsontwerp ‘Woonerf model’ bekeken. Daarbij is toegelicht, dat de straat geen woonerf wordt, maar de uitstraling en de rust van een woonerf krijgt. De term ‘woonerf’ wekt verwarring. Het is en blijft een woonstraat met een maximale snelheid van 30 km/uur.
Er was een hernieuwde kennismaking tussen de bewoners van de Kalksheuvel en Veldakkerstraat, de gemeente Boxtel en Megaborn. Bewoners werden geïnformeerd over de voortgang. Het ontwerp ‘Woonerf model’ dat de bewoners op 13 juni 2018 hebben gekozen heeft nog enkele aandachtspunten. De gemeente Boxtel en Megaborn hebben deze punten besproken met de bewoners. Tijdens de avond zijn er verschillende stellingen voorbij gekomen en zijn er vragen gesteld om input op te halen.
Wat waren de aandachtspunten?
De aandachtspunten bij het uitwerken van het ontwerp Veldakkerstraat en Kalksheuvel waren:
- 30km/h zone;
- Voetgangers op rijbaan;
- Rijbaan en parkeren;
- Groenstructuur;
- Uitstraling “woonerf”.
Gescheiden riolering en afkoppelen
Alle huisaansluitingen die nu op het riool zitten worden meegenomen op het nieuwe gescheiden riool. De gemeente neemt contact op met bewoners voor het afkoppelen van de regenafvoer aan de voorgevel. De gemeente kan niets verplichten en de bewoners moeten toestemming geven om de gemeente op hun terrein te laten werken. De gemeente betaalt de kosten voor de werkzaamheden op particulier terrein (aansluiten regenpijpen voorzijde woningen op regenwaterriool).
Parkeerbehoefte
In zowel de Veldakkerstraat als Kalksheuvel is de parkeerbehoefte minder dan dat er parkeervakken aanwezig zijn.
Voetganger op de rijbaan
In het ontwerp ‘Woonerf model’ is er weinig ruimte voor de voetganger. Bewoners hebben unaniem gekozen voor een duidelijk (verhoogd) en veilig voetpad. Door middel van groenvakken en as-verspringingen wordt de snelheid van het verkeer geremd.
Vervolgstappen
De gemeente Boxtel heeft vervolgens samen met Megaborn, beleidsmedewerkers en beheerders van de openbare ruimte overlegd en daarbij de input van de bewonersavond besproken. Megaborn heeft op basis daarvan een nieuw ontwerp(en) opgesteld. Dit ontwerp werd tijdens een daaropvolgende bewonersavond aan bewoners voorgelegd. De bewonersavond was op 11 juli 2022.
Presentatie bekijken?
Wil je de presentatie van de bewonersavond op 23 maart en/of 11 juli ontvangen? Mail dan naar digitale-dienstverlening@mijngemeentedichtbij.nl.
Verslag informatieavond maart en juli 2022
Op 23 maart en 11 juli 2022 is er een informatieavond geweest voor bewoners. Van beide avonden is een verslag gemaakt.
Vragen? Neem contact op
Heb je nog vragen over de herinrichting Kalksheuvel? Neem dan contact op met Rob Werson van het team Inrichting, Verkeer en Reiniging via (0411) 65 58 18 of via mail r.werson@mijngemeentedichtbij.nl.