Geveltuintjes
Geveltuintjes geven woonstraten zonder voortuinen of openbaar groen een fleurige aanblik. Ze zijn goed voor het klimaat, zorgen voor verkoeling en trekken allerlei insecten en vogels aan. Op verschillende plaatsen in het centrum van Boxtel hebben we al geveltuintjes aangelegd. Bewoners leggen deze tuintjes zelf aan en zijn ook zelf verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. Meer over geveltuintjes
Speelplek Sparrenlaene
In het nieuwe wijkje Sparrenlaene woont een groep actieve en betrokken mensen. Ze hebben allerlei ideeën voor hun woonomgeving en zoeken daarover het contact met de gemeente. Een groot project dat in de zomer van 2020 is afgerond is de realisatie van een speelplek.
Speelcombinatie voor jonge kinderen
In de wijk wonen veel gezinnen met jonge kinderen, maar een speelplek ontbrak. In september 2017 heeft de zogenaamde kinderparticipatie plaatsgevonden, waar de buurtkinderen hun ideeën konden inbrengen. Het resultaat is een fraaie speelcombinatie. De bewoners hebben zelf voor het grootste deel van de financiering zorggedragen via het VSB-fonds en de Rabobank Hart van de Meierij.
Nestkastjes kool- en pimpelmezen
De afgelopen jaren was de eikenprocessierups een ware plaag. Een natuurlijke bestrijding is het beste om de rupsen tegen te gaan zonder de bomen te beschadigen. Om die reden hebben wij het initiatief genomen om samen met onze inwoners nestkastjes te maken voor bestrijding van de Eikenprocessierups.
Bestrijding Eikenprocessierups
Met het plaatsen van in totaal 600 nestkastjes konden onze inwoners actief bijdragen aan de bestrijding van de eikenprocessierups. De nestkastjes werden geleverd als bouwpakket en zijn gemaakt door Hobbycentrum Boxtel, Natuurwerkgroep Liempde en Praktijkonderwijs VMBO-college.
Park Van der Voortweg
Op 8 juli 2021 is het heringerichte park aan de Van der Voortweg officieel geopend. In diverse ontwerpsessies hebben wijkplatform, gemeente, omwonenden en andere belanghebbenden de aangedragen ideeën uitgewerkt. In eerste instantie onderzochten wij de mogelijkheden voor een tweede skatevoorziening. Na het overleg met de buurt kwamen we uit op een fraaie vlindervriendelijke ontmoetingstuin met onder andere nieuwe beplanting, een vlindertuin, nieuwe paden en verlichting en calisthenics fitnesstoestellen. Het gerestaureerde kunstwerk ‘De Geliefden’ heeft er een fraaie nieuwe plek gekregen. In november 2020 is het laatste onderdeel van het park gerealiseerd; een vlonder met zicht op De Dommel. De realisatie van het park is mogelijk gemaakt met subsidies van het VSB-fonds en het Buurtfonds Buurtnatuur en buurtwater.
Skatebaan Liempde
Er zijn 370 handtekeningen verzameld van kinderen die een skatebaan wilden in Liempde. De skatebaan is er gekomen in Liempde en is nu volop in gebruik. De wens van Sem, Leen en Tijn uit Liempde is eindelijk in vervulling gegaan. Wat vorig jaar begon met een handgeschreven briefje aan de burgemeester is nu werkelijkheid; een skatebaan in Liempde. De jeugd maakt er volop gebruik van. We plaatsen nog een afvalbak, een zitelement en een bord met gedragsregels. De skatebaan is tot stand gekomen met medewerking van collega’s van Wijkbeheer en Beheer & Uitvoering.
Overname groenonderhoud Kennedystraat
Het rooien van de moeraseiken en de staat van de beplanting in de Kennedystraat was de aanleiding voor dit initiatief. In overleg met de bewoners hebben we een plan opgesteld om het groen in de straat te renoveren. In het voorjaar van 2020 is de straat voorzien van nieuwe bomen en beplanting. Om het fraaie beeld voor de toekomst te behouden hebben de bewoners voorgesteld het beheer en onderhoud van de nieuwe groenvoorzieningen van de gemeente over te nemen. De afspraken hierover hebben we vastgelegd in een overeenkomst.
Natuurspeelpark park Oosterhof
Eind 2019 is in samenwerking met de initiatiefnemers, gemeente Boxtel en Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost de natuurspeelplek in Park Oosterhof aangelegd. Het initiatief om een natuurspeelplek aan te leggen sluit goed aan op de wijkvisie in Boxtel-Oost en het daaruit voortgekomen wijkontwikkelingsplan. Dit plan gaat bijvoorbeeld onder andere over het verbeteren van de uitstraling en het gebruik van de openbare ruimte, waaronder het park. De aanleg van deze speelplek is mede mogelijk gemaakt door een sponsoring van de Rabobank Hart van de Meierij.
Herinrichting pleintje Meidoorngaard
Eind januari 2020 hebben bewoners van de Meidoorngaard hun pleintje opnieuw ingericht. Eerder had men al de bestaande verharding en beplanting verwijderd. Zo zijn er nieuwe bomen en planten gezet en om het ook voor kinderen aantrekkelijker te maken zijn enkele speelvoorzieningen geplaatst. De bewoners gaan zelf de beplanting onderhouden. Gelijktijdig met de herinrichting zijn diverse onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Met dank aan de collega’s van team Wijkbeheer voor de hulp bij het aanplanten.
Processiepark
Omwonenden van het processiepark hebben samen ons ideeën uitgewerkt voor aanpassingen in het processiepark. Zo zijn aan de gevels van de woningen van Duinendaal historische foto's bevestigd. Voorbijgangers en bezoekers van het processiepark krijgen op deze wijze een indruk van de vroegere inrichting en het gebruik van het park. Een ander onderdeel van de aanpassing is het van binnenuit verlichten van de kapel van de St. Petrusbasiliek. De fraaie decoraties op het glas in lood komen zo beter tot hun recht. Dit zorgt voor de verbinding tussen de basiliek en park. In het park zijn natuurlijke speelelementen aangebracht en is met een slinger van bloembollen de verbinding tussen de oude staties gerealiseerd.
Basketbalveld speeltuin De Pellenwever-De Linnenbleker-De Spinster
In de speeltuin aan De Pellenwever, De Linnenbleker en De Spinster is een basketbalveld gemaakt. Buurtvereniging de Weverkes probeert de grote speeltuin aan De Pellenwever-De Linnenbleker-De Spinster zo aantrekkelijk mogelijk te maken en te houden voor de buurtbewoners. Inmiddels zijn we alweer wat jaren verder en zijn er al verschillende mooie speeltoestellen bijgekomen. Afgelopen maanden kwamen er verschillende geluiden uit de buurt dat er speelmogelijkheden ontbreken voor de wat oudere jeugd in de buurt.
Verkeersveiligheid rondom de Angelaschool verbeteren
Ouders van de Angelaschool zijn aan de slag gegaan met het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom de Angelaschool. In 2017 verscheen het rapport Kindkwadrant. Dit was een initiatief van het wijkplatform Centrum en Breukelen. Na het verschijnen van dit rapport zocht een groep ouders van de Angelaschool contact met ons. Ze maakten zich zorgen over de verkeersveiligheid in de directe omgeving van de school. Samen hebben we uiteindelijk de volgende maatregelen bedacht en uitgevoerd:
- invoeren schoolzone
- opvallende attentieverhogende hekjes bij oversteekplaatsen
- fietsenrekken en vakken voor bakfietsen
- flexibele paal in de Herman Brandtstraat zodat deze straat in de ochtend en in de middag tijdelijk kan worden afgesloten
- meer controle op foutief parkeren
- ouders en kinderen bewust maken van gedrag in het verkeer
Samen eten in Selissenwal met aansluitend Café de Walnoot
Elke 2 maanden koken enkele vrijwilligers uit Selissenwal een maaltijd voor wijkbewoners. Wijkbewoners eten samen in gemeenschapshuis de Walnoot. Aansluitend is er ‘café de Walnoot’: een gezellig samenzijn met koffie, een drankje en een hapje.
Vriendschapstuin Selissenwal (2019)
In Selissenwal hebben wijkbewoners samen met het wijkplatform een vriendschapstuin bedacht. In januari 2019 is in Selissenwal de Vriendschaptuin feestelijk geopend. Het project is een goed voorbeeld van meewerkend boxtel! De buurttuin ligt tegen een appartementengebouw waar cliënten van Cello wonen. Enkele bewoners gaven aan dat ze het contact met de wijk missen. Dat was voor een paar buurtbewoners en het wijkplatform het sein een openbare tuin te maken. Een tuin die gericht is op het stimuleren van ontmoetingen. Wij kregen de vraag of de buurt het grasveld achter de appartementen voor de buurttuin mocht gebruiken.
Buurttuin Het Burgakkertje
Inwoners hebben zelf een buurttuin gemaakt in een zijstraatje van de Burgakker. Het zijstraatje van de Burgakker schuin tegenover de ingang van Sint Lucas, leidt naar een binnenterrein met parkeerplaatsen en een grasveldje. Daaromheen staan appartementen van de woonstichting. Het grasveldje lag er niet goed bij en een betrokken buurtbewoonster nam het initiatief om een buurttuin te maken. Ze verzamelde een groep buurtgenoten om zich heen en samen maakten ze een plan met o.a. een mooie pergola, plantenbakken, fruitboompjes, kruidentuin, bijenvriendelijke planten, een insectenhotel en natuurlijke speelelementen.
Wachtkamer B-Town (2019)
Een groep jongeren heeft contact gezocht met de gemeente, omdat ze graag een eigen ruimte wilden. Na diverse gesprekken werd de conclusie getrokken dat een eigen honk voor exclusief gebruik niet mogelijk was. Initiatiefnemer Younes Ouassaidi heeft vervolgens samen met andere jongeren en het jongerenwerk R-Newt een alternatief idee uitgedacht. Daaruit is de Wachtkamer voortgekomen. Op zaterdag 9 maart 2019 is de Wachtkamer geopend.
De Wachtkamer is een multifunctionele ruimte op de eerste verdieping in jongerencentrum B-Town. Jongeren uit Boxtel hebben de ruimte opgeknapt en ingericht. In deze ruimte kunnen jongeren chillen, darten, tafelvoetballen, boksen, gamen, spelletjes spelen en muziek luisteren. Naast de wachtkamer is een studioruimte waar de jongeren kunnen experimenteren met eigen muziek opnemen en schrijven. De Wachtkamer is iedere vrijdag open van 19.30 tot 23.00 uur.
Wijkenquête Munsel Selissen (2018)
Het bewonersplatform Stichting Wijkberaad Munsel-Selissen (SWMS) heeft in de zomer van 2018 huis-aan-huis een vragenlijst verspreid over de leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Van de 1000 enquêtes is een kwart ingevuld! Het algemene beeld is dat de bewoners erg tevreden zijn over de wijk. Specifieke onderwerpen die de mensen bezighouden zijn met name parkeren, snelheid van auto’s en overlast hondenpoep. SWMS heeft hierop (samen met de gemeente) een aantal vervolgacties ingezet. En met ingang van 2019 is er elke laatste vrijdag van de maand een buurtborrel bij De Kleine Aarde. Zo probeert SWMS ontmoetingen in de wijk verder te stimuleren!
Kunst op het transformatiehuisje in Selissenwal
Het wijkplatform Selissenwal heeft met de wijkmakelaars het idee gedeeld om een transformatiehuisje te verfraaien.
Naast de Amaliaschool en gemeenschapshuis de Walnoot staat een transformatiehuisje van Enexis. Rond die ‘trafo’ stond een haag die vanwege de sociale veiligheid is verwijderd. Het transformatiehuisje was daardoor heel goed zichtbaar. Het wijkplatform kreeg het idee om de trafo te verfraaien door graffitikunstenaars. Met hulp van cultuurverbinder Romijn Conen is een samenwerking tot stand gebracht met ontwerper Basman creëert en de Boxtelse graffitikunstenaars van Tunnelvision.
In eerste instantie werden vier ontwerpvarianten met de buurt besproken. Uiteindelijk resulteerde dit in één definitief ontwerp met het thema vogels. De omwonenden en het wijkplatform zijn erg te spreken over het eindresultaat. Het wijkplatform gaat het project nu verder uitbreiden met een kunstroute door Selissenwal.
Regenboogzebrapad (2018)
In 2018 stuurde de 10-jarige Tess Scheepers een brief naar de burgemeester van Boxtel. Daarin vroeg ze of er in onze gemeente een regenboogpad kon komen. Het pad vraagt aandacht voor de acceptatie van homoseksuele, lesbische, biseksuele, transgender en intersekse mensen. Eind november van dat jaar hebben we het regenboogpad gemaakt. Het regenboogzebrapad ligt vlak bij de Zwaanse Brug. De actie van Tess wekte veel interesse binnen en buiten Boxtel. Zelfs het jeugdjournaal heeft er op 1 december 2018 een item over gemaakt.
Parkeerterrein tussen Meidoorngaard en Hazelaarsgaard aangepast
Het parkeerterrein tussen de Meidoorngaard en Hazelaarsgaard in Boxtel Oost staat vaak vol. Een van de bewoonsters heeft een voorstel gemaakt voor verbetering. Dat viel samen met de ideeën van een andere buurtbewoonster waardoor zij samen met de wijkmakelaar in gesprek gegaan zijn. De grote boom op het terrein moest weg. Hierdoor ontstond ruimte om de ideeën ook echt uit te voeren. Via de WhatsApp-groep van de buurt hebben de initiatiefnemers de overige bewoners op de hoogte gesteld van de plannen. Nu ziet de parkeerplaats er niet alleen veel mooier uit. Er is nu ook ruimte voor een paar extra auto’s.
Eetpunt Lennisheuvel opgezet (2019)
In het najaar van 2018 heeft Burenhulp Lennisheuvel door middel van een vragenlijst de belangstelling voor een eetpunt in beeld gebracht. Op basis van de positieve resultaten is op woensdag 6 februari 2019 het eetpunt in gemeenschapshuis de Orion van start gegaan. Bij d’Ingens bereidt de maaltijden en vrijwilligers serveren de maaltijd rond het middaguur. Er is keuze tussen een twee- of driegangenmenu. Aanmelden voor het Eetpunt kan via de telefoondienst van Burenhulp Lennisheuvel: 06-2429998. Theo Lamers is een van de initiatiefnemers. Hij vertelt: “We hopen dat deelname aan het eetpunt een regelmatig terugkerend onderdeel wordt van het weekprogramma van vele inwoners van Lennisheuvel. Het is immers ook bedoeld om elkaar te ontmoeten”. Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan elke tweede en vierde dinsdag van de maand bij ‘Meneer Klaver’ een driegangenmenu te eten.
Smiley snelheidsborden beschikbaar (2017)
Boxtel heeft sinds 2017 4 mobiele snelheidsdisplays. Hiermee willen we bestuurders bewust maken van hun snelheidsgedrag en de mogelijke gevolgen. Bewoners kunnen een verzoek indienen bij de wijkmakelaar om een van de displays voor een periode van maximaal 10 weken in hun woonstraat te plaatsen. Vanzelfsprekend is het mogelijk de displays uit te lezen en de resultaten te presenteren. Wist je dat het mogelijk is om met behulp van deze snelheidsmeter het positieve snelheidsgedrag van de verkeersdeelnemers om te zetten in een kleine spaarmogelijkheid waarmee je buurtinitiatieven financieel kunt ondersteunen? Neem voor de mogelijkheden en voorwaarden contact op met de wijkmakelaar.
Extra parkeerplaatsen bij De Papiermaker-De Mulder gemaakt
Parkeren is in de wat oudere wijken vaak een probleem, zo ervaren ook bewoners van Boxtel-Oost. Een bewoonster van De Papiermaker heeft ons gevraagd naar de mogelijkheden om een ongebruikt verhard terrein in te richten als parkeerterrein. Samen met de bewoners hebben we een plan opgesteld. We hebben omwonenden gevraagd om input te leveren. Ook hebben een aantal bewoners meegeholpen bij de werkzaamheden. Samen met de aannemer hebben ze de bestaande verharding en beplanting verwijderd. Daarna heeft de aannemer 7 extra parkeerplaatsen gemaakt.
Bollen en bessen voor de bijen in Oost geplant (2018)
Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren en Streekfonds het Groene Woud daagde in 2018 bewoners uit om met voorstellen te komen voor bevordering van de biodiversiteit. Hiervoor stelde de stichting subsidie beschikbaar. Transitie Boxtel en Eetbaar Boxtel hebben dit opgepakt. Ze hebben in Boxtel-Oost diverse organisaties en bewoners benaderd om bollen en struiken te planten en te onderhouden. Op deze manier kun je de soortenrijkdom vergroten en daarmee bijen en vogels aantrekken. Het is voor honingbijen, hommels en vlinders belangrijk dat er het hele seizoen door voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar is. Het initiatief kon rekenen op een bijdrage van Stichting wijkorgaan Boxtel Oost en van ons. In het najaar van 2018 hebben 13 organisaties, waaronder diverse basisscholen, de moskee en De Rots, bloembollen en fruitstruiken geplant op hun eigen terrein. Ook hebben buurtbewoners bollen en struiken geplant op enkele plaatsen in het openbare gebied.
Hondenspeelveld Maastrichtsestraat gemaakt
Naast het hondentoilet vind je nu een fijn, groot, schoon speelveld voor honden in de Maastrichtsestraat. Het is ongeveer 460 m2 groot. De wijkmakelaar heeft buurtbewoners goed op weg geholpen bij het initiatief. Samen met zijn collega’s heeft hij gezorgd dat het hekwerk geplaatst is met een tegelpad vanaf de Maastrichtsestraat. De buurtbewoners zijn heel blij dat deze plek voor honden gemaakt is.
Bijenheuvel Europalaan gemaakt (2018)
Buurtbewoners kwamen met het idee om met een bijenhotel de biodiversiteit binnen Boxtel te vergroten. De buurt is samen met het Waterschap en ons aan de slag gegaan. Sinds oktober 2018 pronkt het bijenhotel bovenop een heuvel in de Europalaan. Buurtbewoners hebben het hotel aangekleed met 1600 bloembollen. Om de bijen het hele jaar van voldoende voedsel te voorzien, waren heel veel meer planten en bloemen nodig. Samen met food4bees heeft de buurt gekeken naar welke struiken en planten in welk seizoen het meest voedzaam zijn. Uiteindelijk hebben buurtbewoners 300 planten en struiken gepoot en een oppervlakte van 750m2 ingezaaid met een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Niet alleen hebben het bijenhotel en de planten de biodiversiteit in de straat vergroot, maar ook zeker de gezelligheid!
De KWIEK-route in Selissenwal gemaakt
Dit is een route door een gedeelte van de wijk Selissenwal met start- en eindpunt bij gemeenschapshuis de Walnoot. Tijdens de route kun je allerlei lichamelijke oefeningen doen. Hierbij gebruik je bij bijvoorbeeld straatmeubilair. De oefeningen zijn gericht op balans, kracht en uithoudingsvermogen. De route is een aanwinst voor een grote groep ouderen. Voor hen is het cruciaal om te blijven bewegen, maar in feite kan iedereen het doen. Ook de kinderen van de Amaliaschool lopen tijdens de gymles wel eens de KWIEK! En elke woensdagochtend loopt een groepje mensen onder begeleiding van een fysiotherapeut de route. Bijkomend voordeel zijn de sociale contacten. De KWIEK-route is een initiatief van Diny Stolvoort en het wijkplatform van Selissenwal. Samen met Het Oranjefonds hebben wij subsidie verleend.
Reflecterende huisnummers buitengebied geplaatst
In het buitengebied is het soms lastig zoeken naar woningen, zeker als je niet bekend bent. Vaak staan woningen verder van de openbare weg en zijn huisnummers niet goed leesbaar. Een goede herkenning van de woningen is met name voor nood- en hulpdiensten erg belangrijk, zeker als elke seconde telt! Naar het voorbeeld van “het beste idee van Udenhout” kwam een bewoonster uit het buitengebied met de oplossing in de vorm van dubbelzijdige reflecterende huisnummerbordjes. Zij benaderde de bewoners in haar omgeving en nam contact op met ons om de aanpak van het idee verder uit te werken. Wij hebben gezorgd voor de huisnummerbordjes. De bewoners hebben de bordjes zelf geplaatst. De bordjes zijn vanaf de openbare weg goed zichtbaar, vooral tijdens duisternis. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren! Met dit initiatief zijn er 40 woningen van bordjes voorzien.
Speelterrein De Kleuskes opnieuw ingericht
Het binnenterrein tussen De Kleuskes en de Pauwkesstraat weer een aantrekkelijk en functioneel gebied voor kinderen te maken. Daarvoor hebben bewoners samen met ons een plan opgezet. In het verleden was het terrein ook al een speelplek. Zo werd het echter niet meer gebruikt waardoor het terrein in verval raakte. Het is nu opnieuw ingericht en kinderen kunnen er weer jarenlang veilig spelen. Voor de inrichting is voornamelijk gebruik gemaakt van speeltoestellen die ergens anders in de gemeente zijn vrijgekomen. Het wijkorgaan Liempde heeft financieel bijgedragen aan dit project.
Vuilnisbakken op het Breukelsplein geplaatst
Het wijkplatform Centrum en Breukelen constateerde dat er op het Breukelsplein behoefte was aan vuilnisbakken. Op initiatief van dit wijkplatform is vervolgens aan basisscholieren van de wijk gevraagd om ontwerpen te maken. Een aantal ontwerpen is uitgekozen en sieren momenteel de nieuw geplaatste bakken rond het plein. Het is een geslaagd project, omdat het echt iets is van de wijk. En het is ook succesvol te noemen, omdat de hoeveelheid zwerfafval op en rond het plein duidelijk minder is.
Senior Vriendelijk Kindlint in Selissenwal gemaakt (2018)
Selissenwal is sinds de zomer van 2018 een Senior Vriendelijk Kindlint rijker. Dit was een initiatief van een paar actieve wijkbewoners. Op een paar plaatsen in de wijk zijn oversteekplaatsen gemarkeerd met kleurrijke palen. De vormgeving van deze palen is gebaseerd op Magere Josje. De doelstelling is dat jong en oud zich op een veilige manier kunnen bewegen tussen huis en school, winkelcentrum en andere in het centrum van de wijk gelegen voorzieningen. De Magere Josjes hebben een attentiewaarde voor met name het gemotoriseerde wegverkeer. De wijkbewoners hebben dit project bijna geheel zelfstandig getrokken, inclusief het diep in de grond laten plaatsen van de meterslange palen. Wij hebben als gemeente alleen gefaciliteerd in de vorm van het meekijken en –denken over de locaties voor de palen. Een echt voorbeeld van ‘samenkracht’ in de Boxtelse samenleving!
Buurttuin Kloosterweide opnieuw ingericht (2018)
De omgeving Duinendaal heeft een actieve buurtvereniging: Onder de Toren. Leden van deze vereniging wezen ons op de slechte staat van een aan ‘de rotonde de la Salle’ gelegen stuk plantsoen. Ze dienden een beplantingsplan in en vroegen ons de planten te bestellen. De buurt wilde graag meehelpen met het zetten van de planten en deed de toezegging vervolgens het onderhoud voor haar rekening te nemen. Op een vrijdag in april 2018 is het plantsoen opnieuw ingericht door buurtbewoners, waaronder ook een paar jongeren van de la salle. Een hoveniersbedrijf heeft het project die dag begeleid. Het wijkplatform Centrum en Breukelen heeft een financiële bijdrage geleverd voor dit project.
Hondenspeelveld Hoogheem gemaakt
Een uitgebreide inventarisatie, diverse bewonersbrieven en een informatiebijeenkomst gingen vooraf aan de realisatie van het hondenspeelveld tussen de flats 3, 4 en 5. Het losloopveld heeft ook de functie van ontmoetingspunt voor hondenbezitters. Daarmee versterkt het speelveld de leefbaarheid en sociale cohesie rond de flats. Op 14 april is het terrein officieel geopend door Leny van Kroonenburg namens de werkgroep en wijkwethouder Maruška Lestrade. Met de werkgroep zijn afspraken gemaakt over het openen en sluiten van het speelveld, het schoonhouden en de gedragsregels, die duidelijk op een bord bij de ingang zijn aangegeven. Honden kunnen hun behoefte doen op het naastgelegen uitlaatveld (met aanlijnplicht). Wij hebben het hondenspeelveld aangewezen als losloopterrein.
IJsbaan Liempde geregeld
"Meteen daarna stelde ik mezelf de vraag waar dan te gaan schaatsen? Toen is het idee ontstaan om een schaatsbaan te regelen. Zo moeilijk is het toch niet om in Liempde een ijsbaan te regelen. Na een aantal mensen te hebben gesproken was het na 2 dagen rond. Voor de hulp is een groepsapp gemaakt en op zaterdagochtend stond er ongeveer 20 man klaar om te helpen. Dat kan in Liempde!!! Na een paar dagen vorst is de baan officieel geopend door Prins Carnaval en zijn adjudant en wijkwethouder Peter van de Wiel. Kapelaan Geoffrey heeft de baan gezegend. Iedere ochtend hebben de kinderen van Basisschool de Oversteek gymles gehad op de ijsbaan en vrijdagavond is door een aantal vrijwilligers een disco georganiseerd. Alle dagen waren echt super en we hadden dit initiatief niet kunnen uitvoeren zonder al die vrijwilligers, sponsors en de bijdrage van het wijkorgaan Liempde voor het zeil".
Jeugdactiviteiten tijdens de ramadan georganiseerd
Tijdens de ramadan 2017 hebben Mohammed en Soufiane van Buurtsport Boxtel dagelijks sportieve activiteiten georganiseerd in de Wilgenbroek. Dat gebeurde steeds in de avonduren, gedurende de tijden dat de jeugd energie kwijt wil. Dat jongeren in de Wilgenbroek konden genieten van leuke activiteiten, had als bijkomend voordeel dat ze geen geluidsoverlast konden veroorzaken op straat.
Van Merheimstraat groener gemaakt (2017)
Op 4 november 2017 heeft een aantal bewoners van de Van Merheimstraat voor hun woning geveltuintjes aangeplant. Dat is gedaan om de straat groener te maken. Behalve de geveltuintjes is er ook een grote blinde muur voorzien van wandrekken met groenblijvende beplanting. In de straat hebben wij nieuwe plantvakken gemaakt. De straatbewoners gaan het onderhoud van het groen op zich nemen. Al met al een heel mooi voorbeeld van meewerkende Boxtelaren!
Stoepen Selissenwal recht gelegd
Samen met studenten van Helicon, Diny Stolvoort, het wijkplatform van Selissenwal en ContourdeTwern hebben we de stoep weer recht gelegd in Selissenwal. De studenten deden dit in kleine groepjes op de woensdagochtenden gedurende een aantal maanden. Wij hebben een toezichthouder geregeld. Zo kunnen (oudere) wijkbewoners zich weer veilig naar voorzieningen bewegen.
Huiskamer gemeentehuis Boxtel ingericht (2017)
Sinds 2017 kunnen inwoners van de gemeente Boxtel gebruik maken van de 'huiskamer' in het gemeentehuis. De huiskamer is dé ontmoetingsplek voor Boxtelaren die samen werken aan initiatieven die bijvoorbeeld de leefbaarheid en sociale binding bevorderen en staat daarmee symbool voor meewerkend boxtel. Eenmaal in de huiskamer heb je ook niet de indruk in een gemeentehuis of kantoor te zijn en dat is precies de bedoeling. De burgemeester heeft samen met initiatiefnemers van de huiskamer op Hoogheem, Leni en Lambert van den Aker de huiskamer geopend. De huiskamer vind je direct rechts bij binnenkomst in het gemeentehuis. Het is niet mogelijk de huiskamer te reserveren. Koffie, thee en water kun je gratis halen in de publiekshal.
Pluktuin Robert Schumanlaan aangelegd
Bewoners hebben samen met Eetbaar Boxtel een pluktuin aangelegd in de wijk Oost. De pluktuin vind je op het veld tussen de Robert Schumanlaan en de Beneluxlaan naast het speeltuintje. Omwonenden mogen zelf oogsten o.a. courgettes, boerenkool, frambozen en kruiden. Kinderen hebben meegeholpen met zaaien. De pluktuin brengt meer biodiversiteit in de wijk!
Vloer kiosk Liempde versierd met ganzenbord
Het dorpsgezicht van Liempde is het Concordiapark met de prachtig gerestaureerde kiosk. Als kers op de taart is SPPiLL met het idee gekomen de vloer van de kiosk op een speciale manier te decoreren. Daarvoor is een oproep gedaan aan de Liempdenaren om met mooie en creatieve ideeën te komen om de aantrekkingskracht van de kiosk te versterken en die passend zijn bij de monumentale stijl. De keuze is gevallen op een ganzenbordspel. Diverse kunstenaars (Leo de Beer, Gerda van Boeckel, Jessica Braken, Carro Lenselink, Falco van der Velden, Jan Verhoeven en Helena Verspeek) uit Liempde hebben samen honderden uren gewerkt aan de realisatie van een "live" ganzenbordspel voorzien van leuke en herkenbare Liempdse accenten. Een fraaie afsluiting van het restauratieproject!
Boxtel en route georganiseerd (2016)
Jaarlijks terugkerend evenement waarbij de samenleving haar energie toont, georganiseerd door en voor inwoners. In 2017 heeft de tweede editie van Boxtel En Route plaatsgevonden. In 2016 was het thema ‘de kracht van verbinden'. Tijdens Boxtel En Route 2017 zijn de verborgen schatten in onze gemeente getoond. Inwoners konden plekken bezoeken die normaal niet voor het publiek toegankelijk zijn, zoals privéverzamelingen en bijzondere gebouwen, maar ook speciale plekjes die we al die jaren zomaar voorbij zijn gelopen. Een geweldige manier om een stukje verborgen Boxtel te ontdekken!
Plein Palestrinastraat opgeknapt
Een aantal bewoners van de Palestrinastraat had het verzoek het pleintje voor hun huizen weer veilig, modern, natuurlijk en speelbaar te maken. Daarbij gaven de bewoners nadrukkelijk aan een bijdrage te willen leveren om dit voor elkaar te krijgen. Het pleintje oogde ‘’stenig’’ en behalve een paar bomen en enkele speeltoestellen was het niet erg uitnodigend als verblijfsgebied. Om te beginnen maakten zij zelf een schetsplan dat werd voorgelegd aan de wijkmakelaar. Samen hebben we het plan verder uitgewerkt. Zo werden rondom de bomen plantvakken aangelegd die door een groep bewoners zijn aangeplant. Wat nog rest is het aanpassen van de speelvoorzieningen.
Centrum Liempde opnieuw ingericht (2017)
Het herinrichtingsproject centrum Liempde is in samenwerking met de gemeente om het centrum van Liempde fraaier, veiliger, autoluwer en meer uitnodigend te maken. Tijdens de herinrichting is ook de riolering geoptimaliseerd en ook het Concordiapark is aangepakt, onder meer door het vervangen van een aantal bomen en aanbrengen van hagen. In het kader van rolstoelvriendelijk Liempde is eveneens de begaanbaarheid verbeterd. Zowel voor SPPILL als de gemeente was dit een van de grootste samenwerkingsprojecten in de openbare ruimte tot nu toe. Het project is in het voorjaar 2017 afgerond.
Duofiets Liempde aangeboden (2017)
Initiatief van het Dorpsberaad Liempde om ouderen en inwoners met een beperking de mogelijkheid te bieden om de natuur rond Liempde in te trekken. Op Koningsdag 2017 is door het Dorpsberaad Liempde en de stichting Behoud Gemeenschap Liempde de duofiets aan de Liempdse gemeenschap aangeboden. Met name ouderen die graag een fietstochtje willen maken door het Groene Woud, maar die het niet meer kunnen of durven, is dit een uitkomst. Voor een klein bedrag kan de duofiets worden gehuurd. Een vrijwilliger uit Liempde zorgt voor de verhuur, stalling en onderhoud. De duofiets is een initiatief van het Dorpsberaad Liempde.
Evenementenvoorzieningen natuurpark Boscheind aangelegd
Natuurpark Boseind aan de rand van Lennisheuvel is in 2012 aangelegd op initiatief van de gemeente Boxtel, de gemeenschap van Lennisheuvel en de Heemkundevereniging Boxtel. Naast een prachtig verblijfsgebied met een inspiratietuin en een reconstructie van een boerderij uit de Romeinse tijd is het terrein ook ontdekt als locatie voor het organiseren van kleinschalige evenementen. In overleg met Rond Kerk en Orion zijn er nu water en elektravoorzieningen aangebracht zodat evenementen op een verantwoorde en veilige manier kunnen plaatsvinden, waaronder 'Lekker Lennisheuvel'.
Liempde rolstoelvriendelijk gemaakt
Een groep inwoners uit Liempde heeft een plan opgesteld om de begaanbaarheid van de openbare ruimte voor met name ouderen en mindervaliden in Liempde te verbeteren. Ouderen blijven immers langer zelfstandig in hun eigen omgeving wonen en voorzieningen moeten dan ook veilig bereikbaar zijn. Niet alleen de kwaliteit van de bestrating en de materiaalkeuze is aan de orde gesteld, maar ook knelpunten zoals obstakels, oversteekbaarheid, breedte en helling van trottoirs, zijn geïnventariseerd. In totaal gaat het om een traject van ca. 7 kilometer lengte. Het plan is opgesteld in samenwerking met Adviesbureau Arcadis. In februari 2017 is het plan door de initiatiefnemers aangeboden aan het gemeentebestuur en met succes. Er is budget beschikbaar gesteld om het plan uit te voeren.
Boxtel Oost dag georganiseerd
De zevende editie van de Boxtel Oost dag heeft in 2017 plaatsgevonden. Tussen winkelcentrum Oosterhof en De Rots vermaken jong en oud kunnen zich met muziek, dans, spel, cultuur en kunst. In een lang lint van marktkramen worden bijzondere producten aangeboden en kun je kennis maken met diverse verenigingen en hobby’s van wijkbewoners. Ook de diverse maatschappelijke organisaties presenteren zich op deze dag. De Boxtel Oost dag trekt elk jaar enkele duizenden bezoekers. Het evenement wordt georganiseerd door Stichting Wijkorgaan Boxtel Oost.
Pilot afvalscheiding Hoogheem opgezet (2016)
In het voorjaar 2016 benaderde Guus Eltink de gemeente en de woningstichting voor het scheiden inzamelen van afval bij Hoogheem. Zo ontstond een projectgroep met leden van de huurdersvereniging, Sandra Biemans en Nanko Zomers van de woningstichting en medewerkers van de gemeente, aangevuld met een professional op het gebied van communicatie en afvalverwerking. Naast communicatie, promotie en opstellen van plan van aanpak zijn ook inzamelbedrijven actief benaderd om mee te denken. Op 30 november 2016 startte Hoogheem met de gescheiden inzameling van plastic, papier, metaal, textiel en elektronica bij de ca. 500 huishoudens van de zeven flats. Met de opbrengst wil de huurdersvereniging activiteiten voor de bewoners van Hoogheem organiseren. De pilot duurt een jaar waarin we de resultaten bijhouden en periodiek aan de bewoners presenteren in de hoop dat de bewoners nog beter gaan scheiden. Naast de interesse vanuit andere hoogbouwlocaties binnen Boxtel is er ook landelijke belangstelling voor dit project.
Plan voor verbetering verkeersveiligheid Petrusschool en Angelaschool gemaakt
Het wijkplatform Centrum en Breukelen heeft een integraal plan ter verbetering van de verkeersveiligheid laten maken. In dit plan staan de kinderen van de Angelaschool en Petrusschool centraal. Ouders, omwonenden, politie, gemeente, etc hebben de input voor het plan geleverd. Het plan is verwoord in het rapport ‘kindkwadrant’ en bevat aanbevelingen voor alle betrokkenen. Het rapport is op 19 juni 2017 in de Spiegeltent aangeboden aan de wethouders Van Wanrooij en Van den Broek. De gemeente komt later met een reactie.
Stationsplein opgeknapt (2017)
Begin april 2017 heeft een groep vrijwilligers in een paar dagen tijd het stationsplein enorm verfraaid. Onder aanvoering van Herman van Wanrooij zijn er maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het plein is veel groener geworden, doordat verhardingen plaats hebben gemaakt voor beplanting.
Herenboeren Wilhelminapark opgezet
De Herenboeren Wilhelminapark produceren hun voedsel op een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. De deelnemers nemen gegarandeerd een deel van de productie af voor eigen gebruik.
Pluktuin Vorsenpoel aangelegd
Bij basisschool De Vorsenpoel is een stuk openbaar "eetbaar" groen aangelegd door een grote groep kinderen. Basisschool de Vorsenpoel gaat op educatieve wijze aan de slag met de pluktuin. De kinderen nemen een deel van het onderhoud voor hun rekening en de pluktuin wordt onderdeel van lessen over biodiversiteit.
Moestuin Het Landje gemaakt
Op het voormalige slachthuisterrein aan de Tijvert hebben buurtbewoners zelf een moestuin gemaakt. In de tuin komen bewoners met diverse culturele achtergronden. Maar niet alleen bewoners werken in deze prachtig bij de Dommel gelegen moestuin. Bijvoorbeeld ook de kinderen van Hub Boxtel (voorheen ZML de Speelman) en hun leerkrachten!
Ommetje langs de Dommel gemaakt
Onder aanvoering van Jos Stolvoort hebben bewoners een nieuw stuk pad aan de Dommel gemaakt. Hierdoor is een prachtige doorlopende wandelroute aan het water ontstaan. Het pad heeft de naam Wittehoeveloop gekregen, vernoemd naar een oude boerderij die ooit in het gebied stond.
Hobbycentrum Boxtel opgezet
Hobbycentrum Boxtel is een ontmoetingsplaats voor senioren vanaf 50 jaar. Hier kunnen ze in groepsverband diverse hobby's uitoefenen en cursussen volgen. Het hobbycentrum is ondergebracht in een deel van de voormalige wasserij Blanca. Vrijwilligers regelen alles zelf.
Beweegtuin Oost gemaakt
Actieve inwoners hebben een generatie- en beweegtuin gerealiseerd bij de Kinderboerderij in Oost. In deze tuin kunnen inwoners, jong en oud, spelen, bewegen en ontmoeten. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals "bewegen met koffie".
Huiskamer Hoogheem ingericht
De huiskamer van Hoogheem is een ontmoetingspunt voor bewoners van Hoogheem. Hier vinden vele kleinschalige activiteiten plaats. De huiskamer bevindt zich in één van de flats. Het eerste jaar stelde de woonstichting de ruimte kosteloos beschikbaar. Na het eerste jaar genereren de initiatiefnemers zelf het benodigde geld voor de huiskamer.
Speeltuin Kalksheuvel opgeknapt
Bewoners van Kalksheuvel hebben het initiatief genomen voor een herinrichting en een opknapbeurt. De bewoners hebben dit zoveel mogelijk zelf gedaan. Voor het specialistisch werk hebben ze met ons de samenwerking gezocht. Het wijkorgaan Centrum en Breukelen heeft een financiële bijdrage geleverd voor dit mooie buurtproject.
Voedseltuin gestart (2017)
Theodoor van Leeuwen heeft met ons contact gezocht over de mogelijkheden voor een voedseltuin. Samen hebben we gekeken naar geschikte percelen. Hierbij waren 2 belangrijke wensen:
- een omvang van minimaal 1 hectare
- een locatie in of vlak bij de bebouwde kom
Uiteindelijk raakte Theodoor in gesprek met het Collectief van De Kleine Aarde. In het voorjaar 2017 is de Voedseltuin gestart. Vrijwilligers verbouwen samen groenten. Dit komt de sociale cohesie ten goede. Het hoofddoel is echter: gezonde producten leveren voor de mensen die gebruik maken van de Voedselbank. Wil jij bijdragen aan een mooi stukje Boxtel? Word meewerker! De Voedseltuin kan jouw hulp goed gebruiken. Of dat nu is voor een middag of ochtend, een hele dag of wekelijks. Bel tussen 10.00 en 12.00 uur van maandag t/m donderdag naar ContourdeTwern Boxtel: (0411) 65 58 99. Of stuur een e-mail naar vwsboxtel@contourdetwern.nl.
Belevingsarrangementen kinderboerderij georganiseerd
De kinderen ontdekken onder meer de werking van een toilet, wasbak en straatput. Ze gaan zelf vies water zuiveren en een waterbaan maken. De kinderboerderij wil biologische kennis toegankelijk aanbieden. Daarom gebruiken ze kabouters die de bijzonderheden overbrengen. Ze zijn gids voor de leerlingen, die de natuur leren zien door de ogen van de kabouters. De jeugd heeft de toekomst. Net als duurzame energie. Met het educatieve pakket ‘Van zon krijg je energie’ maken de leerlingen kennis met de energie in de toekomst. Dit alles op een laagdrempelige, interactieve en speelse manier. Op het terrein van Kinderboerderij Boxtel komt binnenkort een installatie waarmee kinderen op een intuïtieve manier ervaren wat met zonne-energie in hun spelwereld kan worden gedaan.
Vrijwilligers worden bij de kinderboerderij?
Neem contact op met één van de bestuursleden van de kinderboerderij. Kijk op www.kinderboerderijboxtel.nl of loop even binnen bij de kinderboerderij!
Speelvoorziening en ontmoetingsplek Peellandstraat gemaakt
Ihsan de Jong woont met zijn gezin in de Peellandstraat in Boxtel. Een van de zaken die hem opviel is dat er voor hun jonge kinderen nauwelijks speelvoorzieningen in de buurt waren. Hij nam het initiatief om dit aan te laten passen en ging in de omgeving handtekeningen verzamelen. Zijn missie was duidelijk: niet alleen een speeltuintje voor kinderen, maar ook een ontmoetingsplek voor ouders om daarmee de buurt te verbinden. Vanaf dag 1 is de buurt betrokken bij de voorbereidingen. Ihsan heeft ons benaderd voor de mogelijkheden van speeltoestellen. Ook heeft de buurt contact opgenomen met Eetbaar Boxtel voor het aanbrengen van een groene- en eetbare omheining. Vanuit Landgoed Velder kwamen eiken boomstammen voor het behendigheidsparcours en het zitbankje. Verder hangen er zelfgemaakte vogelhuisjes van de kinderboerderij, gemaakt door cliënten van Cello. Met alle natuurelementen in de (S)Peellandstraat hopen ouders dat hun kinderen in contact blijven met elkaar en de mooie natuur. Zij zijn immers de toekomst! De buurtbewoners bedanken David Andreae van Eetbaar Boxtel, Kinderboerderij Boxtel en Hans van Boeckel van Landgoed Velder voor hun bijdrage.
Dienstenruil voor ouderen opgezet
Om eenzaamheid te beperken en zelfredzaamheid te stimuleren bestaat de Dienstenruil voor ouderen. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en zijn daardoor voor de eenvoudige dagelijkse aangelegenheden steeds meer aangewezen op ondersteuning vanuit hun omgeving. Op dit moment lopen er nog 3 initiatieven meer op dit gebied.
- ZorgSamenBuurt Oost
Zo is Ouderen in Regie in Boxtel-Oost de pilot ‘ZorgSamenBuurt Oost’ gestart. De pilot beperkt zich op dit moment nog tot de Componistenbuurt met ongeveer 60 deelnemende senioren. - Dienstenruil Lennisheuvel
Ook in Lennisheuvel heeft Stichting Rond Kerk en Orion een vergelijkbaar initiatief gestart onder de naam “Dienstenruil Lennisheuvel”. Inmiddels zijn hier ruim 50 personen met een vraag of aanbod. Een telefoonteam van vrijwilligers brengt vraag en aanbod bij elkaar. - Naastebuur
Het project “Naastebuur” is gestart In Centrum-Breukelen en Boxtel-Oost. Dit project wordt gerund door vrijwilligers, de buurtverbinders. De welzijnsstichting levert ondersteuning in de opstartfase. Via een online dorpsplein brengt Naastebuur mensen met elkaar in contact. Dienstenruil is ook een onderdeel van de website.
Speelvoorziening D'n Tip aangelegd
De herinrichting van D'n Tip is een van de projecten van SPPILL. Een belangrijk onderdeel van de herinrichting was de aanleg van een natuurlijke speelvoorziening om het terrein ook voor kinderen aantrekkelijk te maken. Ter versterking van de natuurlijke uitstraling is er een bloemenplukhoek met insectenhotel. De speelelementen zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Deze komen uit de directe omgeving van Liempde, waaronder Landgoed Velder. Een groep enthousiaste Liempdse inwoners heeft deze speelvoorziening aangelegd. D’n Tip vormt een mooie toevoeging voor het hele dorp!
Stichting Dommelbimd opgericht (2015)
Het Dommeldal ligt ten zuiden van de Konijnhoolsedreef en het Jacob Roelandslyceum tot aan de Dommel en kasteel(park) Stapelen. In 2013 kwam dit extensieve agrarische gebied van 6,5 hectare in de openbare verkoop. Om dit waardevolle en kwetsbare natuurgebied veilig te stellen betrokken 3 inwoners Het Groene Woud en Brabants Landschap om met hen mee te denken. Met behulp van crowdfunding werd de Stichting Dommelbimd in 2015 eigenaar van de gronden.