Informatiemarkt
Op dinsdag 30 mei heeft Enexis Netbeheer en gemeente Boxtel een informatiemarkt in Gemeenschapshuis De Rots georganiseerd. Tijdens deze informatiemarkt hebben we inwoners meer verteld over de mogelijkheden die er zijn om jouw eigen huis energiezuinig te maken en over de verbetering van het elektriciteitsnet die daarvoor nodig is. Misschien is deze informatiemarkt je ontgaan. Geen nood: je kunt op deze pagina alle informatie vinden die wij tijdens deze avond gedeeld hebben.
Is jouw huis klaar voor de toekomst?
Energie is misschien wel meer dan ooit een relevant thema. Iedereen merkt dat de prijs van aardgas stijgt. Veel mensen schrikken van hun energierekening. Het is nu extra belangrijk dat iedere bewoner gaat besparen op aardgas. In Boxtel hebben we de ambitie om zo snel mogelijk energieneutraal te zijn. Dat betekent dat we uiteindelijk geen aardgas meer gebruiken en alle gebruikte energie duurzaam is opgewekt. De weg naar een samenleving zonder aardgas noemen we de ‘Warmtetransitie’.
Niet alle huizen in Boxtel zijn al klaar voor deze Warmtetransitie. Dit zijn woningen met een energielabel dat lager is dan energielabel D of woningen zonder energielabel. Daarbij ontbreekt bijvoorbeeld vloer-, dak- en/of spouwmuurisolatie. Om prettig te wonen en klaar te zijn voor duurzaam verwarmen zullen onze huizen eerst geïsoleerd moeten worden.
Brabant Woont Slim – Het energieloket van Boxtel
Het energie zuinig maken van je woning zorgt voor veel vragen en uitzoekwerk. Wat is er in jouw woning allemaal mogelijk? Welke subsidies zijn er? En hoe vind je een betrouwbaar bedrijf voor het uitvoeren van duurzame maatregelen? Brabant Woont Slim helpt je om antwoord te krijgen op dit soort vragen en helpt je gratis met het geven van objectieve en transparante informatie. Zo kun je genieten van een duurzame woning met meer wooncomfort en lagere energielasten.
Brabant Woont Slim helpt woningeigenaren in de gemeente met alle vragen rondom duurzaam wonen:
- Onafhankelijke informatie over maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie en verwarmen.
De technisch adviseurs van Brabant Woont Slim zorgen dat alle relevante informatie te vinden is. - Beschikbare subsidies en leningen.
Op de website van Brabant Woont Slim vind je alle informatie op één plek. Zowel subsidies, leningen, nationale regelingen als lokale financieringsmogelijkheden van jouw gemeente. - Advies via telefoon of e-mail.
Kom je er even niet uit? Dan kun je bellen (085-041 00 70) of mailen (info@brabantwoontslim.nl) met Brabant Woont Slim. Indien nodig kunnen zij je doorverwijzen naar specialisten voor een uitgebreid bouw- en installatietechnisch advies. - Vrijblijvend offertes van installateurs.
Offertes bij bouw- en installatiebedrijven kunnen via de website worden aangevraagd. Makkelijk, snel en geheel vrijblijvend.
Hoe maken we jouw wijk klaar voor de toekomst?
We gebruiken en produceren steeds meer elektriciteit. Bijvoorbeeld voor de verlichting en verwarming van onze woningen, het elektrisch koken en opladen van elektrische auto´s. Daarom zijn er meer elektriciteitshuisjes nodig in jouw wijk om het elektriciteitsnet uit te breiden, te versterken en klaar te maken voor de toekomst.
Maar wat doen die huisjes nu precies?
Ze zijn er voornamelijk om te garanderen dat jij, nu en in de toekomst, jouw woning kan blijven verwarmen, elektrisch kan blijven koken en jouw elektrische auto kan blijven opladen.
Waar komen de elektriciteitshuisjes in mijn wijk?
De elektriciteitshuisjes komen op de volgende locaties:
- Albinonistraat in de buurt van huisnummer 34
- Albinonistraat in de buurt van huisnummer 127
- Europalaan in de buurt van huisnummer 116
- Puccinistraat in de buurt van huisnummer 62
Hoe zien die elektriciteitshuisjes eruit?
Op de foto kun je een voorbeeld zien van hoe de elektriciteitshuisjes van Enexis Netbeheer er uit zien. Rondom het elektriciteitshuisje heeft Enexis ruimte nodig om veilig werkzaamheden uit te voeren.
Waarom is ervoor deze locaties gekozen?
Alle energie, zoals warmte, zonnepanelen, elektrisch laden etc., moet gevoed worden vanuit het elektriciteitsnet. Het volledig elektrisch ontwerpen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Deze grote vermogensvraag zorgt voor beperkingen in het maken van een ontwerp. De lengte vanaf het voedingspunt tot aan de eindgebruiker is hierin van groot belang voor de spanningskwaliteit. Hoe groter de afstand, hoe meer spanningsverlies en hoe instabieler de spanning die bij de eindklanten kan worden geleverd.
Daarom is het belangrijk dat de elektriciteitshuisjes geografisch verdeeld in de wijk worden geplaatst, elk elektriciteitshuisje heeft haar eigen gebied met aangesloten klanten. Daarnaast is het van belang dat de elektriciteitshuisjes goed bereikbaar zijn in geval van onderhoud, storingen of calamiteiten.
Gemeente Boxtel en Enexis hebben gezamenlijk gezocht naar vier locaties waarbij rekening is gehouden met inpassing in de wijk, verkeersveiligheid en het elektrische ontwerp.
Veelgestelde vragen
Hebben omwonenden inspraak in waar het elektriciteitshuisje komt te staan?
Nee, de directe omgeving heeft geen inspraak in de keuze van de locatie en het fysieke uiterlijk van het huisje. Normaal gesproken worden elektriciteitshuisjes standaard opgeleverd. Vanwege de speciale locaties in Boxtel wordt overwogen om een experiment aan te gaan met een street-art kunstenaar.
Kan er bezwaar gemaakt worden tegen het plaatsen van een elektriciteitshuisje?
Bezwaar maken is niet mogelijk. De elektriciteitshuisjes mogen vergunningsvrij geplaatst worden.
Zijn er elektromagnetische velden meetbaar rondom een elektriciteitshuisje?
Enexis neemt de zorgen die er zijn over mogelijke gezondheidseffecten van elektrische en magnetische velden serieus. Enexis zorgt er dan ook voor dat de algemene grenswaarden voor de veldsterkte vanuit het elektriciteitsnet nooit worden overschreden. Lees meer over elektrische en magnetische velden in de woonomgeving in de brochure van Enexis.
Is een elektriciteitshuisje veilig?
Ja, een elektriciteitshuisje is veilig. De stations worden automatisch uitgeschakeld bij bijvoorbeeld een storing of een brand. Het station is zo ontworpen dat bij eventuele calamiteiten het zich beperkt tot het huisje zelf.