Regeling stimulering landschap
Het Brabantse landschap is in elke streek net wat anders. Bomen, struiken, poelen, bloemenranden en paden geven het landschap een eigen gezicht. Samen met het waterschap en de provincie willen we dat kenmerkende landschap herstellen en behouden. Onderhoud je zo’n landschapselement of wil je er een aanleggen dan is daar misschien een vergoeding voor beschikbaar. Agrariërs en particuliere grondeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor een perceel met bestemming agrarisch of natuur. Er zijn regels en voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Lees meer over de stimuleringsregeling.
Advies veldcoördinator
Vanuit de provincie zijn er twee subsidieregelingen voor het landschap. Het gaat dan om mogelijkheden op een perceel met een agrarische of groene bestemming. Voor advies aan de keukentafel en het doen van een aanvraag kun je contact opnemen met de veldcoördinator. Dat is Marcel van Dooren. Hij is te bereiken via e-mail marcel@vandoorenlandschap.nl of via telefoonnummer 06 269 499 22.
Looptijd
Met deze regeling werken gemeenten, waterschappen en provincie samen aan de ontwikkeling en instandhouding van het landschap in Noord-Brabant. Binnen het Natuurnetwerk Brabant en het stedelijk gebied is de stimuleringsregeling niet van toepassing. Subsidie aanvragen is mogelijk tot eind 2023 of tot het budget op is.
Initiatieven in Boxtel
Er zijn veel voorbeelden van geslaagde en mooie projecten rondom biodiversiteit in Boxtel.
- De inspiratietuin in Lennisheuvel;
- Verschillende projecten gerealiseerd door Eetbaar Boxtel;
- De jaarlijkse boomplantdag;
- Verschillende insectenhotels bij o.a. scholen en het waterschap en de bijenkast op het gemeentehuis;
- Het planten van bloembollen in samenwerking met andere partijen, buurtmoestuinen, groenadoptie (met kwaliteitsverbetering) en de generatietuinen.
Groen in je wijk
Op de pagina natuur in de wijk staat meer informatie over wat je zelf kunt doen als inwoner om de biodiversiteit in Boxtel te vergroten.
Meer bloemen voor meer insecten
In het voorjaar of al daarvoor zaaien we bedden met wilde bloemmengsels in. Het maaien van deze bloembedden stellen we uit tot in het voorjaar. Waarom doen we dit? Een groot aantal insecten zet hun eitjes af in of op planten. De eitjes komen in het vroege voorjaar uit. Om die reden maaien we hier niet in september of oktober, maar in het voorjaar, na het uitkomen van de eitjes. We hopen daarmee een bijdrage te leveren aan verbetering van de insectenpopulatie.
Naast dat de bloembedden als kraamkamer dienen, zorgen ze ook tijdens de bloei voor meer biodiversiteit. Dus meer en meer verschillende vogels, insecten en vleermuizen. Bloemen trekken insecten aan en die hebben het moeilijk in ons land. Zonder insecten is er geen leven op aarde mogelijk. Insecten zijn nuttig voor de bestuiving van gewassen of doen dienst als roofinsecten die andere “hinderlijke” insecten eten. Daarnaast zijn insecten voedsel voor vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en vissen. Kortom alle insecten zijn nuttig en vervullen op één of andere manier een rol in de gehele kringloop van leven op aarde.
De inhoud van een wilde bloemenmengsels bestaat vaak uit heel veel verschillende soorten. Soms wel meer dan 30 soorten. In het eerste jaar ziet het mengsel er meestal erg mooi en kleurrijk uit.
De natuur laat zich echter niet leiden en na verloop van tijd, in de jaren daarna, “verarmt” het mengsel. Alleen die soorten blijven over die onder de huidige omstandigheden en maaibeheer overleven. Ook dit levert een bepaald beeld op dat past in de situatie die daar heerst.