Duurzaamheid
Onze kijk op duurzaamheid wordt bepaald door een goed evenwicht tussen de drie P’s: People, Planet en Profit. Afhankelijk van onderwerp en doelstelling ligt soms de nadruk wat meer op planet, soms op profit. Er liggen ook kansen om deze waarden te verbinden en zaken zo integraal op te pakken, door én voor onze inwoners: people.
De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. Reden voor Boxtel om te zoeken naar aanpassing aan nieuwe situaties, zodat we een antwoord hebben op wateroverlast, verdroging, bodemdaling en hittestress. De biodiversiteit wordt bedreigd. Daarom willen we in Boxtel streekeigen, bloemrijke beplanting bij gemeentelijke projecten, in bermen en plantsoenen. Tegen inwoners zeggen we: draag bij aan meer biodiversiteit en doe mee!
Actiepunten duurzaamheid
- Onze ambitieuze duurzaamheidsvisie krijgt verder vorm in het uitvoeringsprogramma 2017-2022.
- Eind 2021 maken we een begin met het actualiseren van onze Duurzaamheidsagenda.
- We letten op en maken gebruik van kansen op cofinanciering om duurzaamheidsprojecten (beter) betaalbaar te houden.
- Om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering, koppelen we bij projectontwikkeling alle opgaven op het gebied van natuur, klimaat, ruimte, woningbouw, landbouw en (vrijetijds) economie.
- We stimuleren inwoners, bedrijven en organisaties - en dagen ze uit - om een bijdrage te leveren aan de (woon)omgeving en zo de gevolgen van klimaatverandering beter op te vangen.
- We doen enthousiast mee aan de Brabantse Bossenstrategie die ertoe moet leiden dat de komende tien jaar in Noord-Brabant 40 miljoen bomen worden geplant.
- We stimuleren inwoners om de kringloop zo klein mogelijk te houden. Denk aan autodelen, hergebruik, reparatie, reviseren, opwaarderen en - als laatste - recycling (milieustraat).
- Boxtel blijft een actieve Fair Trade-gemeente.
- Samen met andere gemeenten, organisaties en ondernemers maken we werk van het Schone Lucht Akkoord.
Klimaat en energie
Klimaatverandering en energietransitie zijn dé grote uitdagingen van onze tijd. We richten ons beleid op besparen, opwekken en aanpassing aan nieuwe omstandigheden. We streven ernaar dat Boxtel met een maximale inspanning en kosteneffectief zo snel mogelijk energieneutraal wordt. We maken ons sterk voor het gebruik van groen gas, zonnepanelen op daken en zonnevelden. Een beperkte mate van windenergie zien we - in samenwerking met buurgemeenten Vught en Sint-Michielsgestel en met draagvlak onder Boxtelse burgers - als een mogelijkheid.
Actiepunten klimaat en energie
- We kiezen voor zonnepanelen op (grote) daken, zonnevelden en windmolens waarbij de nadruk ligt op het plaatsen van zonnepanelen.
- We zetten fors in op de realisatie van zonnevelden die landschappelijk goed ingepast kunnen worden. Elk jaar willen we via tendering 50 hectaren realiseren. De opbrengsten komen ten goede aan onze inwoners.
- Boxtel krijgt zijn eigen zonnepark op de pachtgronden aan de Renbaan ter grootte van 20 hectaren.
- Alleen de locatie langs de A2 ten noorden van Boxtel zien we als een geschikte plek voor (beperkte) windenergie.
- We motiveren, bevorderen en stimuleren inwoners en bedrijven om zich maximaal in te zetten voor energiebesparing en -opwekking. Denk aan isolatie, elektrisch rijden en zonnepanelen. Grootverbruikers (Rabobank Datacentrum en VION) roepen we op hun restwarmte optimaal te benutten.
- Energiebesparing door burgers en bedrijven wordt gestimuleerd door gezamenlijke inkoopacties en voorlichting.
Plattelandsontwikkeling
Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch worden omgeven door een waardevol buitengebied dat bestaat uit natuur, landgoederen en een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap met mooie landbouwbedrijven en een karakteristiek populierenlandschap. Ontwikkelingen in het buitengebied moeten deze kwaliteiten versterken.
Actiepunten plattelandsontwikkeling
- We ondersteunen en stimuleren plannen die de kwaliteit van het buitengebied versterken.
- Nieuwe natuur zien we bij voorkeur verschijnen aan de grenzen van de bestaande natuurgebieden. We staan open voor een combinatie van nieuwe natuur met Tiny Houses en zonnevelden.
- We stimuleren duurzame voedselproductie en het telen van materialen voor ‘biobased’ bouwen, zoals populieren en vlas.
- Ondernemers en organisaties die in het buitengebied toeristische activiteiten willen ontwikkelen en de kwaliteit van het toeristisch profiel van Boxtel willen verbeteren, kunnen rekenen op onze steun.
- We streven naar een goed en gedegen VAB-beleid (Vrijkomende Agrarische Bedrijven) en willen maatwerk bieden om (stoppende) agrariërs toekomstperspectief te bieden én de kwaliteit van de omgeving te versterken.
Grondstoffen
Afval is een grondstof. Er zorgvuldig mee omgaan vormt de basis voor een goede kringloop en een circulaire economie. We gaan door op de ingeslagen weg om de hoeveelheid huishoudelijk restafval te verminderen, mits dat niet tot meer zwerfafval leidt. Wij willen sowieso af van zwerfafval. Daarnaast stimuleren we de gescheiden inzameling van groenafval.
Actiepunten grondstoffen
- We kiezen voor Diftar bij hoogbouw en gestapelde bouw.
- De inzamelingsfrequentie van restafval wordt aangepast op basis van nieuwe ideeën voor afvalpreventie en afvalscheiding.
- We stimuleren gescheiden inzameling van groenafval.
- We onderzoeken of Esch zijn groeninzamelpunt kostenneutraal kan behouden.
- De bestrijding van zwerfafval wordt gestimuleerd, onder meer door het inzetten van ZAP’ers (zwerfafvalpakkers). Ook verenigingen kunnen zich aanmelden in de strijd tegen zwerfafval en een vergelijkbare vergoeding krijgen die ze ook ontvangen bij de inzameling van oud papier.
Riolering
Klimaatverandering vereist een robuust rioolstelsel en watersysteem dat steeds grotere wisselingen in het neerslagaanbod kan opvangen. Regenwater willen we vasthouden, bergen en afvoeren.
Actiepunten riolering
- Ons beleid blijft gericht op het afkoppelen van hemelwater en gescheiden opvangen van afvalwater en hemelwater.
- In het openbaar gebied komen meer groenstroken, wadi’s, vijvers, bomen en waterdoorlatend straatwerk om hemelwater langer vast te houden en hittestress te bestrijden.
- We stimuleren het gebruik van de regenton en promoten groene daken en ‘ontstening’ van tuinen (Operatie Steenbreek) om hemelwater af te koppelen of langer vast te houden.
- We blijven met negen andere gemeenten meedoen aan Doelmatig Waterbeheer De Meierij.
Milieu
We hebben veel aandacht voor bodem-, lucht- en waterkwaliteit. Daarnaast richten we ons specifiek op de risico’s en overlast van spoorverkeer (Brabantroute en Den Bosch-Eindhoven) en vliegverkeer (Eindhoven Airport). Het gaat met name om de veiligheidsrisico’s van gevaarlijke transporten per goederentrein, de overlast van spoorgeluid en -trillingen en laag vliegverkeer.
Actiepunten milieu
- We dringen bij ProRail en het Rijk aan op spoedige aanleg van geluidwerende voorzieningen en raildempers.
- We stellen ons richting ProRail en het Rijk kritisch op om de toename van het aantal goederentreinen dat gevaarlijke stoffen vervoert en door Boxtel rijdt aan de kaak te stellen.
- We blijven ons verzetten tegen laag (militair) vliegverkeer boven onze kernen.
Projectontwikkeling Greentech
De ontwikkeling van bedrijventerrein Vorst B verdient een daadkrachtige aanpak. De geprojecteerde Incubator is een aanjager op Vorst B en wordt een bedrijfsverzamelgebouw voor (startende) innovatieve ondernemers. Op Vorst B is geen ruimte voor ‘reguliere’ bedrijven, zoals logistiek en automotive. Daarvoor is het nabijgelegen bedrijventerrein Ladonk meer dan geschikt.
Actiepunten projectontwikkeling Greentech
- De doelstelling van Greentech wordt verbreed. Vorst B wordt een duurzaam en/of circulair bedrijventerrein met kwalitatief hoogwaardige bedrijvigheid.
- De start van de gronduitgifte voor Vorst B is voorzien in 2022.
- Met partnergemeenten zoeken we naar een andere locatie voor het biomassaplein.
Projectontwikkeling De Kleine Aarde
De Kleine Aarde is belangrijk voor Boxtel. We geven Stichting De Kleine Aarde graag de kans om - met behoud van het goede van de reeds ontwikkelde initiatieven - een nieuwe impuls te geven aan De Kleine Aarde. Dat leidt tot De Kleine Aarde 3.0 die gericht is op sociale en groene duurzaamheid. Naast (lopende) initiatieven als een duurzaam appartementengebouw (JOOST), Van Coothhoeve, bezoekerscentrum, voedseltuin, voedselbos, insectentuin en imkerij, denken we aan de bouw van enkele Tiny Houses. Belangrijk: De Kleine Aarde 3.0 opereert zakelijk en is financieel zelfvoorzienend.
Actiepunten projectontwikkeling De Kleine Aarde
- We gaan in overleg met Stichting De Kleine Aarde voor het sluiten van een tijdelijke huurovereenkomst in 2021. Deze overeenkomst vervangt de samenwerking met Het Collectief.
- We bieden graag de mogelijkheid om Tiny Houses te bouwen op het terrein van De Kleine Aarde. De historische bolwoning zou ook een Tiny House kunnen worden.