GreenTech Park Brabant (GTPB) verbreedt haar mogelijkheden
Begin 2021 is het beleidsakkoord “Samen aan de slag” vastgesteld. De doelstelling voor GTPB is verbreed naar een duurzaam, circulair bedrijventerrein met kwalitatief hoogwaardige bedrijvigheid. Er is 7 hectare grond beschikbaar. De grond wordt flexibel ingezet met mogelijkheden voor aanverwante sectoren om innovatie te stimuleren door samenwerking en kennisuitwisseling.
Met het project GTPB is én blijft de gemeente Boxtel belangrijk als uithangbord voor de innovatiekracht van het bedrijfsleven in samenwerking met kennisinstellingen. Daarnaast behoudt Boxtel haar voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid.

Boxtel wil zich met de ontwikkeling van het terrein richten op sectoren die passen bij de gemeente en goede ontwikkelkansen hebben. Uit eerdere studies en rapporten bleek dat Vorst B, het GTPB, een welkome en noodzakelijke aanvulling was op de behoefte aan Boxtelse bedrijventerreinen. Met de ontwikkeling van GTPB speelt de gemeente Boxtel met name in op de ontwikkeling en kansen van de circulaire economie. De verwachting is dat een sterke groei op zal treden bij de bedrijven in de GreenTech-sector die inspelen op het rijksbreed programma met als streven een circulair Nederland in 2050. Er bestaat dan geen afval meer en grondstoffen worden hoogwaardig hergebruikt. Het levert een verminderde druk op het milieu op, draagt bij aan innovatie, groei en banen. Op deze manier draagt Boxtel bij aan een toekomstbestendige economische ontwikkeling in zowel de eigen gemeente als in de regio.
Omgevingswet per 1 juli 2022
De Omgevingswet treedt vooralsnog per 1 juli 2022 in werking. Hoewel de Omgevingswet dus nog niet van kracht is, kiezen we er expliciet voor om in het gedachtegoed van deze wet aan de slag te gaan. De keuze voor werken onder de Omgevingswet is vooral gebaseerd op de keuze voor vernieuwing en experimenteren. Dit biedt veel kansen. Gebiedsgericht ontwikkelen is een goede manier om een terrein als Vorst B verder te brengen. Vanuit gedeelde belangen van betrokken partijen in het gebied wordt het GTPB verder ontwikkeld. Dit is niet vrijblijvend. Uiteindelijk wordt door het ondertekenen van een gebiedsovereenkomst de juridische basis gelegd voor de vestiging van bedrijven op dit terrein. Die basis is ook belangrijk om de financiering concreet vast te leggen, waarbij wordt uitgegaan van publiek-private financiering. Om uit de discussie van ‘staatssteun’ te blijven, is dit een belangrijk aandachtspunt bij aanvang van het project. Verder wordt gekeken naar de ombouw van de gemeentelijke grondexploitatie en externe financieringsmogelijkheden. De financiële haalbaarheid blijft daar een belangrijk kader bij.

Bij de onderbouwing voor de keuze om te werken onder de nieuwe Omgevingswet is er ook aandacht voor de ‘Brede welvaart’. Hiermee wordt bedoeld dat (ruimtelijke) ontwikkelingen op meer zaken kunnen worden beoordeeld dan alleen geld (Bruto binnenlands product). Brede welvaart gaat over de kwaliteit van leven en van de kwaliteit van de omgeving. Brede welvaart gaat naast materiële vooruitgang ook over welzijn, sociale vooruitgang, inkomensgelijkheid, vrije tijd, gezondheid, onderwijs en een goede kwaliteit van de leefomgeving. Deze factoren krijgen steeds meer waarde toegekend en krijgen in de ontwikkeling van GTPB aandacht en belang.
Vervolgstappen
Inmiddels hebben wij een meervoudige onderhandse aanbestedingsprocedure afgerond. Daarmee hebben wij adviesbureau Arcadis Nederland B.V. aan ons gebonden. Dit bureau heeft de kennis en expertise om de gebiedsgerichte aanpak mede vorm te geven, de ontwerpwijziging van het omgevingsplan- of ontwerpbestemmingsplan) te schrijven en de noodzakelijke onderzoeken uit te gaan voeren. De planning voor de activiteiten zijn als leidraad meegenomen in de aanbesteding.
Rond de zomer start de vorming van de gebiedscoalitie met gebiedsdagen. Wanneer de organisatie van de gebiedsdagen in een gevorderd stadium zijn dan worden de data gecommuniceerd. Tegelijkertijd starten we het traject voor de ontwerpwijziging van het omgevingsplan, bijpassende grondexploitatie en milieueffectrapportage. We starten met de ontwikkeling van een gebiedsovereenkomst en verwachten die eind 2021 gezamenlijk met de stakeholders te ondertekenen. Voor het opstellen en afronden van de ontwerpwijziging van het omgevingsplan, grondexploitatie en milieueffectrapportage nemen we tot en met het 3e kwartaal van 2022 de tijd en kunnen we naar verwachting eind 2022 naar besluitvorming en een plan van aanpak volgende fase (vaststelling). De vaststelling is ook een moment voor eventuele zienswijzen.
Het is essentieel om gaande het proces lopende contacten met de stakeholders te blijven onderhouden. We willen kansen bieden aan initiatiefnemers, en duidelijk zichtbaar maken dat er een ontwikkeling gaande is. Het proces dat wordt doorlopen is organisch: er is ruimte voor (kleinschalige) initiatieven van partijen.
Samen zetten we de volgende stap
Mijn naam is Mariëlle van Alphen. Sinds februari ben ik wethouder economische zaken van de gemeente Boxtel. Ik zie het wethouderschap als een uitdaging in een soms complexe omgeving. Ik ben met veel enthousiasme van start gegaan binnen het nieuwe college. Eén van onze gezamenlijke opdrachten is het versterken van de economie en hier- letterlijk en figuurlijk - meer ruimte voor creëren. Onder mijn verantwoordelijkheid valt onder andere het GreenTech Park Brabant, het beoogde innovatieve bedrijventerrein op Vorst B.
Verbreding van de doelstelling
Met de ontwikkeling van GreenTech Park Brabant speelt Boxtel met name in op de ontwikkeling en kansen van houdbare, vernieuwende economie. Het is de bedoeling dat het project de basis legt voor de ontwikkeling van het terrein (7 ha). Dit doen we samen met stakeholders in het gebied. Door constructief samen te werken tussen belangstellende partijen komt een zogenaamde gebiedsovereenkomst tot stand. In de gebiedsovereenkomst staan nieuwe uitdagingen en overspraken waar aan het gebied moet voldoen. Met het vaststellen van het beleidsakkoord ‘Samen aan de slag!’ is de doelstelling voor Greentech Park Brabant verbreed naar een duurzaam en/of circulair bedrijventerrein met kwalitatief hoogwaardige bedrijvigheid.
We nemen nadrukkelijk afscheid van sommige onderdelen uit het voortraject - er is bijvoorbeeld geen plaats meer voor een biomassaplein - en borduren voort op de goede elementen. De verbreding van de doelstelling ten opzichte van het verleden is positief ontvangen in de regio en bij de Provincie en dat biedt mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsverzamelgebouw met allerlei faciliteiten voor (startende) innovatieve ondernemers.

Wethouder Mariëlle van Alphen-Habraken
Gezamenlijke kansen
In het beleidsakkoord koersen we aan op een duurzaam bedrijventerrein. De ontwikkeling van bedrijventerrein Vorst B verdient daarbij een daadkrachtige aanpak, bij voorkeur ingezet voor Boxtelse ondernemers die aan het gestelde profiel voldoen. Uiteraard worden ook gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen buiten onze gemeentegrenzen. Uitgangspunt is een vraaggerichte aanpak, er wordt naar behoefte ontwikkeld. Dat doen we in gezamenlijkheid en op een economisch duurzame wijze. We vergroten elkaars kansen waarbij we risico’s minimaliseren.
Bijzonder element
Als wethouder zie ik GreenTech als een extra kleur op het pallet aan bijzondere elementen die gemeente Boxtel te bieden heeft. Met een positieve en realistische aanpak gaan we samen met betrokkenen verder om een volgende stap te zetten.