Aanbesteding huisvesting arbeidsmigranten
Gemeente Boxtel wil voor maximaal 800 arbeidsmigranten kwalitatieve huisvesting mogelijk maken door middel van kwalitatieve complexgewijze huisvesting. De gemeente gaat zelf geen huisvesting realiseren, maar heeft hiervoor van november 2022 tot april 2023 een aanbesteding opengesteld, waarbij initiatiefnemers plannen en locaties voor de huisvesting hebben ingediend.
Belangrijke criteria (spelregels) voor deze aanbesteding waren:
- Ambitieuze kwalitatieve eisen – boven de landelijke normen – aan de huisvesting voor arbeidsmigranten, zodat er goed begeleide logiesvoorzieningen komen met randvoorwaarden (spelregels) voor het aantal personen op een kamer, de wijze van beheer en toezicht en het parkeren op eigen terrein.
- Een beperkt aantal tijdelijke locaties voor de duur van 10 jaar.
- Locaties worden landschappelijk en stedenbouwkundig ingepast en bieden een goed woon- en leefklimaat voor arbeidsmigranten en omwonenden.
- Locaties zijn in de directe nabijheid van de bedrijventerreinen Ladonk, Daasdonk of Vorst.
- Het initiatief draagt bij aan het verminderen van illegale woonsituaties en overlast in de gemeente.
Uit deze aanbestedingsprocedure is één geschikt initiatief gekomen voor de bouw van een complex voor de huisvesting van 400 arbeidsmigranten. De vraag voor de overige 400 plaatsen staat nog open en pakken we als gemeente weer op na de realisatie en evaluatie van het eerste complex.
Actualiteiten bouw huisvesting 400 arbeidsmigranten
Voor de bouw van een complex voor 400 arbeidsmigranten aan de Oude Rijksweg 11 te Liempde is op 11 april 2023 door de gemeente een arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning verleend aan initiatiefnemer SBA Flex Uitzendgroep in Boxtel. Tegen deze vergunning is door meerdere omwonenden bezwaar gemaakt. Deze bezwaren vormden echter geen aanleiding om de vergunning in te trekken.
Een aantal omwonenden heeft vervolgens beroep ingesteld bij de rechtbank Oost-Brabant. De rechtbank heeft op 19 juli 2024 geoordeeld dat de gemeente Boxtel de arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning terecht heeft verleend. Echter is de tenaamstelling van de vergunning gecorrigeerd van SBA Flex Uitzendgroep naar Flex Housing B.V. uit Tilburg (onderdeel van SBA Flex Uitzendgroep).
Tegen de uitspraak van de rechtbank is vervolgens door omwonenden hoger beroep aangetekend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hierover is nog geen uitspraak gedaan.
De volgende stap voor de realisatie van het arbeidsmigrantencomplex voor Flex Housing is nu om een omgevingsvergunning aan te vragen. Daarbij wordt beoordeeld of het arbeidsmigrantencomplex ruimtelijk aanvaardbaar door het te toetsen aan de hand van verschillende omgevingsaspecten zoals geluid, verkeer/parkeren, luchtkwaliteit, bodem, veiligheid, water, stedenbouwkundig, natuur, gezondheid, trilling, geur maar ook het gemeentelijk en provinciaal beleid wordt hierbij betrokken.
Het aanvragen van de omgevingsvergunning hoeft niet te wachten op de hoger beroepsprocedure, omdat het om twee verschillende vergunningen gaat, de arbeidsmigrantenhuisvestingsvergunning en de omgevingsvergunning.
Verordening en regeling 2022
Verordening Huisvesting Arbeidsmigranten Boxtel 2022
Op 14 juni 2022 is de Verordening Huisvesting Arbeidsmigranten Boxtel 2022 vastgesteld tijdens de raadvergadering. Bekijk de Verordening Huisvesting Arbeidsmigranten Boxtel 2022.
Regeling Huisvesting Arbeidsmigranten Boxtel 2022
De Regeling Huisvesting Arbeidsmigranten Boxtel 2022 heeft het college vastgesteld op 19 juli 2022. Bekijk de Regeling Huisvesting Arbeidsmigranten Boxtel 2022.
Op 29 september 2022 hebben wij een wijzigingsregeling gepubliceerd. Dit wijzigingsbesluit treedt 30 september 2022 in werking. Bekijk het Wijzigingsbesluit Regeling huisvesting arbeidsmigranten Boxtel 2022
Vragen?
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Mail dan naar arbeidsmigranten@mijngemeentedichtbij.nl.