Hulp van familie of vrienden
Je wilt zelfstandig in je huis (blijven) wonen. Eenvoudige hulpmiddelen of kleine aanpassingen kunnen vaak helpen. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van drempels en het plaatsen van bredere deuren. Veel hulpmiddelen kun je zelf kopen in een bouwmarkt of aanschaffen via een thuiszorgwinkel. Misschien kan iemand uit je omgeving jou helpen met het aanpassen van jouw huis.
Vergoeding kosten
Vergoeding via zorgverzekering
Voor sommige hulpmiddelen of aanpassingen in jouw woning kun je een vergoeding krijgen via jouw zorgverzekering. Je moet jouw woning bijvoorbeeld aanpassen omdat je bijvoorbeeld thuis gaat dialyseren. Of je hebt technische hulpmiddelen nodig om de lampen, ramen en deuren te bedienen. Wil je weten of je recht hebt op een vergoeding? Neem voor informatie contact op met je eigen zorgverzekeraar.
Vergoeding van gemeente
Moet je jouw woning aanpassen vanwege een handicap? Heb je bijvoorbeeld een traplift nodig of een aangepast toilet? In sommige gevallen heb je vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) recht op een vergoeding van de gemeente.
Eigen bijdrage
Ondersteuning vanuit de Wmo kost voor alle huishoudens maximaal € 19,- per maand. Je betaalt nooit meer dan € 19, per maand. Heb je een gezamenlijk huishouden? En heeft iemand in het huishouden nog niet de AOW-leeftijd? Dan hoef je in 2020 geen eigen bijdrage te betalen voor hulp en ondersteuning vanuit de Wmo. Bij de berekening van de eigen bijdrage kijken we niet naar de hoogte van het inkomen en vermogen. Meer informatie vind je op de website van het CAK.
Duurzaam Thuis Wonen Lening
Een woning aanpassen kost geld. Niet iedereen kan dit zelf betalen. Als je een koopwoning hebt kun je bij de gemeente een speciale lening aanvragen. Dit noemen we de Duurzaam Thuis Wonen Lening. Met de Duurzaam Thuis Wonen Lening pas je jouw woning aan waardoor je langer zelfstandig thuis kunt wonen. Het inzetten van de overwaarde van de woning behoort ook tot de mogelijkheden. Meer over de Duurzaam Thuis Wonen Lening.