Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein 2019

Geachte lezer,

Hierbij bieden wij je het jaarverslag 2019 van de Adviesraad Sociaal Domein Boxtel aan. In dit verslag kun je lezen waarmee wij ons in 2019 binnen het brede sociale domein bezig hebben gehouden. Het jaarverslag is een korte en bondige weergave van deze activiteiten.

Namens alle leden van de Adviesraad Sociaal Domein Boxtel,

Frank Leermakers,
Voorzitter

Inhoud jaarverslag

Samenstelling Adviesraad Sociaal Domein Boxtel: 

Bestuursleden 31 december 2019

Portefeuille

Henny Kerkhof ( tot 01-11-2019)
Frank Leermakers (vanaf 01-11-2019)

Voorzitter

Kees de Waal
Wim van Erp
Tineke Nuesink (vanaf 1-03-2019)

Wmo

Koen van Beurden
Mirjam Brussée (tot 31 december 2019)
Maartje van Doorn (vanaf 01-11-2019)

Jeugd

Richard Permentier
Jozef Schrover (vanaf 01-11-2019)

Participatie

Overig:

 

Ellie van Meurs

Ambtelijk secretaris

Richard Permentier

Penningmeester

In 2019 hebben binnen het bestuur enkele wisselingen plaats gevonden. Er werden nieuwe bestuursleden gezocht. Eind 2019 konden drie nieuwe kandidaat leden worden aangesteld, zodat alle vacatures weer waren ingevuld.

In 2019 heeft de adviesraad de volgende onderwerpen besproken, dan wel gevolgd:
 

Wonen

Ontwikkelingen volgen op het gebied van wonen m.n. voor senioren en  kwetsbare doelgroepen. Bij betrokken partijen onder de aandacht brengen de behoefte aan voldoende geschikte woningen c.q. woonvoorzieningen voor senioren en overige kwetsbare doelgroepen. In 2019 is in den Bosch voor de regio een 8 tal crisisbedden gerealiseerd in verzorgingshuis de Hoge Klok. Monitoren of met de komst van deze crisisbedden dit voldoende is voor crisisopvang en respijtzorg. Dit laatste voornamelijk om overbelaste mantelzorgers tijdelijk te kunnen ontlasten.

Dagbesteding

Voortgang volgen inzake realisatie en het behouden van (nieuwe) dagbesteding/opvangplaatsen geldend voor alle inwoners van de gemeente Boxtel, voor zowel geïndiceerde als niet-geïndiceerde dagbesteding.

Seniorenbeleid

Ontwikkelingen en activiteiten volgen

Deelname aan werkgroep uitvoeringsagenda voor senioren

Mantelzorg

Ontwikkelingen volgen en deelname aan klankbordgroep in de rol van toehoorder.

Vrijwilligersbeleid

Betrokken bij het opstellen van de uitvoeringsagenda Vrijwilligersbeleid en de uitvoering hiervan nauwlettend monitoren.

Wmo-verordening

Gevraagd en/ of ongevraagd advies gegeven over de op te stellen nieuwe verordening Sociaal Domein en het nauwlettend volgen van de uitvoering van nieuwe en huidige regelingen.

Hobbycentrum Boxtel

Volgen van de ontwikkelingen, voorstellen en besluiten die gericht zijn op het behoud van Hobbycentrum Boxtel

Jeugd

Relatie met achterban verstevigen en regelmatig overleg met beleidsambtenaren , jongerenwerker(s) o.a. B-town over ontwikkelingen binnen het sociaal domein jeugd.

Kinderen en armoede

Aandacht gevraagd voor deze problematiek. O.a. gesproken hierover met verantwoordelijke beleidsmedewerker gemeente. Ontwikkelingen hierin gevolgd met resultaat dit onderdeel wordt van het nieuwe armoedebeleid geldend voor Boxtel.

Minima en Armoedebeleid

Ontwikkelingen volgen.

Participatie

Bespreken met portefeuillehouder o.a. de uitstroomresultaten van werkzoekenden en de wijze waarop invulling gegeven wordt aan de tegenprestatie ‘regeling' in Boxtel.

Toelichting op hiervoor genoemde punten:

Wonen voor ouderen
Via Stichting Ouderen in Regie is een van bestuursleden betrokken bij woonontwikkelingen voor senioren in Boxtel. Input leveren door deelname aan werkgroepen gerelateerd aan de notitie ‘Samen ouder worden in Boxtel’.

Dagbesteding voor ouderen
In het najaar is in een ongevraagd advies naar de gemeente aangegeven dat het onwenselijk wordt geacht dat cliënten met een indicatie voor dagbesteding slechts één dag per week hiervan gebruik mogen maken. In ditzelfde advies is benadrukt dat de dreigende sluiting van ‘Dagje Thuis’ op locaties De Rots en Kinderboerderij, die toegankelijk zijn voor niet geïndiceerde cliënten hieraan niet bijdraagt. Hierbij is benadrukt dat door het bezoeken van ‘Dagje Thuis’, mantelzorgers enigszins worden ontlast. Zo kunnen zij hun mantelzorgtaken langer blijven vervullen, waardoor opname in een verpleeghuis uitgesteld of zelfs voorkomen kan worden.

Seniorenbeleid
In de loop van 2019 is op burgerinitiatief de notitie ‘Samen ouder worden in Boxtel’  ontwikkeld en ter goedkeuring aangeboden aan B&W. De adviesraad is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen hiervan.

Hierop vooruitlopend heeft de gemeente de toezegging gedaan dat jaarlijks structureel een bedrag van € 50.000.- beschikbaar gesteld wordt voor innovatie en realisatie van de acties zoals staan beschreven in deze notitie.

Klankbordgroep Mantelzorg
Klankbordgroep Mantelzorgroep vergadert 1 keer per 3 maanden. Een van de bestuursleden is daarbij aanwezig in de rol van toehoorder om de voortgang en verdere ontwikkelingen te volgen. Het in beeld brengen van de groep jeugdige mantelzorgers blijft echter een moeizaam proces.

Vrijwilligersbeleid
De notitie vrijwilligersbeleid, geldend voor alle vrijwilligers binnen Boxtel, is tot op heden nog steeds niet officieel goedgekeurd vanwege het ontbreken van een duidelijke financiële paragraaf. Wel is in 2019 een aantal actiepunten uit deze notitie gerealiseerd:

  • De vrijwilligersacademie heeft het aanbod van gastlessen en workshops flink uitgebreid.
  • Er is een eigen website.
  • Er is een vertrouwenspersoon voor de vrijwilligers.


Wmo-verordening
Met ingang van 2020 is de nieuwe integrale verordening van kracht, waarin de uitvoering van de Wmo is beschreven. Hierover is door ons advies uitgebracht. Deze verordening is inmiddels in nadere beleidsregels uitgewerkt. Ondanks de zwakke financiële situatie van de gemeente, heeft deze de plicht ervoor te zorgen dat inwoners die dit nodig hebben geïndiceerd worden volgens de Wmo-richtlijnen en ervoor te zorgen dat deze ook zo worden uitgevoerd.

Ook is door ons meegedacht en advies gegeven over de nieuwe aanbesteding van huishoudelijke hulp. Nieuw is dat de gemeente hiervoor zelf gaat indiceren en hierdoor weer de eindregie krijgt.

Verder zijn we betrokken geweest bij inventariseren van wensen en de invulling daarvan met betrekking tot cliëntondersteuning. De gemeente heeft inmiddels de status van Koplopergemeente Cliëntondersteuning gekregen.

Hobbycentrum
Door het stopzetten van de gemeentelijke subsidie heeft het Hobbycentrum de opdracht om voortaan financieel zelfvoorzienend te zijn. Als actie hierop hebben zij hun aanbod van activiteiten fors uitgebreid en hun openingstijden verruimd. De visie van het Hobbycentrum sluit naadloos aan bij de landelijke en gemeentelijke visie dat ouderen vooral hun eigen regie blijven behouden. 

Jeugd
Door een complete wisseling van de wacht in dit domein en het niet meer beschikbaar te hebben van de leden uit 2019 zijn we niet volledig in staat om verslag te leggen op alle activiteiten binnen dit domein.

Voor jeugd zijn de ontwikkelingen in 2018 gevolgd door het bijwonen van diverse lokale bijeenkomsten en het voeren van overleg met diverse (beleids)ambtenaren. Er is onder ander meer gesproken met loket Wegwijs (april 2018), teamleider BJG (oktober 2018), B-Town inzake jongerenwerk (november 2018)

Tevens zijn een of meerdere leden van de Adviesraad Sociaal Domein aanwezig geweest bij:

  • Raadsinformatieavond Jeugd (januari 2018)
  • Jongerendebat; hoe de jeugd betrekken (feb. 2018)
  • Bijeenkomst evaluatie inkoop adviesraden (mei 2018)
  • Raadsinformatieavond inkoop (september 2018)


De ontwikkelingen rondom versterking van samenwerking met (lokale) aanbieders zal ook in 2020 onderwerp van gesprek zijn, evenals de signalen omtrent de stijging van kosten en de wijze waarop de gemeente Boxtel de uitdagingen inzake jeugdzorg vorm en inhoud geeft.

Armoedebeleid
Vanuit de adviesraad is geprobeerd de ontwikkelingen te volgen, en inzichtelijk te krijgen waarop is geïnvesteerd als het gaat om participatie van burgers die zonder steun aan de rand van de samenleving dreigen te belanden. In  het kader hiervan moet er zicht zijn op de uitvoering van het vastgestelde armoedebeleid.

Er is dan ook getracht met de beleidsmedewerker ‘armoede’ de stand van zaken rond dit thema tegen het licht te houden en te bekijken hoe het zat met het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

Resultaten
Ondanks pogingen die vanuit de adviesraad zijn ondernomen om de netwerkbijeenkomsten te laten starten, zijn er geen resultaten behaald. Wellicht wordt dit in de eerste helft van 2020 door toedoen van de gemeente en ContourdeTwern verwezenlijkt.

Er is ook getracht om de beleidsmedewerker bij de adviesraad aan de vergadertafel te krijgen. Dit is niet gelukt. Personele mutaties zijn hier debet aan.

Er is per mail een aantal vragen gesteld aan de beleidsmedewerker over de stand van zaken rond de uitvoering van de notitie armoede. Hierop zijn antwoorden gekomen die voor een deel duidelijkheid gaven, maar voor een ander deel onvoldoende waren. Getracht is dit laatste te bespreken met de medewerker. Dit is niet gelukt vanwege personele perikelen.

Participatie
De participatiewet is bedoeld voor eenieder die kan werken maar dit niet kan zonder een steuntje in de rug.

Resultaten
In 2019 is het niet gelukt om de beleidsmedewerker bij de adviesraad  aan tafel te krijgen om over de participatie van kwetsbare burgers, de uitvoering en de visie van de gemeente te overleggen. Er is gevraagd om uitstroomgegevens te meten aan  de hand van benchmarking. Het bleek niet mogelijk hieraan te voldoen.  Men is niet in staat per kwartaal uitstroomgegevens te leveren.

Algemeen
De adviesraad is van mening dat er nu veel middelen in kas zijn ondanks een lichte afname in 2019 (zie financieel verslag 2019). We maken in de loop van 2020 plannen om ook op dit terrein meer evenwicht te bereiken. Hoe met een mogelijke disbalans om te gaan is wat de Raad betreft onderwerp van gesprek met B&W in het najaar van 2020.

Formele adviezen
In 2019 heeft de Adviesraad Sociaal Domein het college van burgemeester en wethouders formeel geadviseerd over:

  • Integrale verordening Sociaal Domein 2020, 27 november 2019
  • Notitie WSD Gezamenlijk doorontwikkelen, 4 december 2019
     

Ongevraagde adviezen in 2019
In 2019 heeft de Adviesraad Sociaal Domein het college van burgemeester en wethouders ongevraagd geadviseerd over:

  • Bewoners Activatieplan
  • Dagbesteding geïndiceerd en niet geïndiceerd
  • Notitie Integraal Ouderenbeleid Boxtel
     

Communicatie
Om op de hoogte te blijven van wat speelt binnen het sociaal domein, worden regelmatig beleidsambtenaren van de gemeente en leden van de aangesloten achterban ter vergadering uitgenodigd. Het doel hiervan is onderlinge afstemming, het volgen van de diverse landelijke en lokale ontwikkelingen en het voorbereiden van overleg en het schrijven van gevraagde en ongevraagde adviezen naar de gemeente.

Er is in 2019 één keer overleg geweest met het voltallig college van B&W en de volledige adviesraad. Er is toen geconstateerd, dat de communicatie mag worden verbeterd, mede vanwege de vele wisselingen van beleidsmedewerkers. Er zijn meerdere contacten geweest rond de portefeuilles Wmo en Jeugd. Wat betreft armoedebeleid is het nog niet mogelijk gebleken contacten te leggen.

De adviesraad heeft met Irene Robben een vaste contactpersoon gekregen vanuit de Gemeente. We hebben er vertrouwen in dat mede hierdoor de communicatie verbeterd.

Financiële Jaarcijfers 2019
 

Adviesraad Sociaal Domein                                    Balans per 31-12-2019

 

 

31-12-2019

 

31-12-2018

Debet

 

 

 

 

Liquide middelen

 

 

 

 

Bankrekening Triodos Bank

 

 € 8.324,20

 

 € 9.064,07

 

 

 

 

 

Vorderingen

 

 €              -  

 

 €              -  

 

 

 

 

 

Totaal

 

 € 8.324,20

 

 € 9.064,07

 

 

 

 

 

Credit

 

 

 

 

Overige Reserves

 

 € 8.221,14

 

 € 9.034,07

 

 

 

 

 

Nog te betalen kosten

 

 

 

 

Bankkosten

 € 34,41

 

 € 30,00

 

Vergaderkosten De Rots

 € 68,65

 

 €        -  

 

Drukwerk, Drukkerij Service Boxtel

 €        -  

 

 €        -  

 

Onkosten vergoeding leden adviesraad

 €        -  

 

 €        -  

 

Nieuwjaarsbijeenkomst

 €        -  

 €     103,06

 €        -  

 €       30,00

 

 

 

 

 

Totaal

 

 € 8.324,20

 

 € 9.064,07

 

Adviesraad Sociaal Domein                                      Resultatenrekening over 2019

 

 

2019

 

2018

Inkomsten

 

 

 

 

Subsidie Gemeente

 € 7.500,00

 

 € 7.500,00

 

Rente Spaarrekening

 €              -  

 € 7.500,00

 €              -  

 €  7.500,00

 

 

 

 

 

Kosten

 

 

 

 

Kosten notaris inzake Statutenwijziging

 €     198,95

 

 €              -  

 

Onkostenvergoeding Leden Adviesraad en notulist

 € 4.624,93

 

 € 4.417,18

 

Advertentiekosten werven leden

 €     916,70

 

 €             -  

 

Vergaderkosten

 €     568,60

 

 €     239,05

 

Kosten Website

 €       97,24

 

 €     156,53

 

Kosten drukwerk

 €              -  

 

 €              -  

 

Representatiekosten

 €     961,05

 

 €       64,83

 

Kosten deskundigheidsbevordering

 €     314,46

 

 €     266,35

 

Kosten Koepel Adviesraden

 €     500,00

 

 €     500,00

 

Bankkosten

 €     131,00

 € 8.312,93

 €     114,31

 €  5.758,25

 

 

 

 

 

Resultaat

 

 €   -812,93

 

 €  1.741,75