Participatie binnen Meewerkend Boxtel
Meewerkend Boxtel is inmiddels een begrip in onze gemeente. Het ‘merk’ is volgens ons klaar voor verdere ontwikkeling. Meewerkend Boxtel staat voor het creëren van een klimaat waarin burgers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leefomgeving en er veel ruimte is voor burgerparticipatie. Het geeft kracht aan bewoners, maar ook aan bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wijkmakelaars vormen een belangrijke spil in het proces, ze staan in contact met bewoners, denken mee en faciliteren nieuwe initiatieven die bijdragen aan een gemeente waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Het succes van de wijkmakelaars krijgt een vervolg op andere terreinen, we stellen ook thema-makelaars aan.
Actiepunten
- Burgerparticipatie wordt nog belangrijker en is onlosmakelijk verbonden met plannen en ideeën die bewoners en verenigingen bedenken en aan ons voorleggen.
- We gaan actief aan de slag met overheidsparticipatie: we laten meer los, de burger krijgt meer regie en staat ook hier centraal.
- Wijken en kernen krijgen meer zeggenschap over hun eigen budgetten.
- De wethouders dragen Meewerkend Boxtel proactief uit binnen de eigen portefeuille en zijn zichtbaar en benaderbaar. Graag voeren we daarom een spreekuur voor burgers in.
- We onderzoeken of in Boxtel een lokale of regionale ombudsman aangesteld kan worden die klachten over de gemeente behandelt.
Openbare orde en veiligheid
Inwoners van Boxtel hebben recht op een veilige leefomgeving. Onder het motto ‘Aanpakken en niet wegkijken’ maken we werk van de toenemende dreiging van (drugs)criminaliteit, drugs- en drankmisbruik, overlast, ondermijnende activiteiten en integriteit. We streven naar meer toezicht op straat, maar zien ook heil in preventie en voorlichting die criminaliteit en overlast kunnen voorkomen.
Actiepunten
- Wijkagenten en BOA’s zijn vaker op straat.
- ‘Meer blauw op straat’ is een wens, maar we realiseren ons dat de politiecapaciteit beperkt is.
- Met het project Bondgenoten willen we verbinding zoeken met sleutelfiguren in de wijken en kernen. Ze gaan ons helpen bij het voorkomen van ongewenst gedrag.
- Meer aandacht voor mensen die financieel kwetsbaar zijn. Zij zijn in onze ogen gevoelig voor crimineel geld.
- We onderzoeken de haalbaarheid van meer cameratoezicht in het centrum van Boxtel.
- We brengen oneigenlijk gebruik van gemeentegrond in kaart en maken beleid om hier beter mee
- om te gaan.
Warm welkom Esch
Welkom Esch! Het fraaie dorp Esch maakt sinds de ontbinding van de gemeente Haaren per 1 januari 2021 deel uit van de gemeente Boxtel. En daar zijn we blij mee. Esch is de Glimlach van Brabant en is een versterking van onze drie kernen Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. We stellen alles in het werk om van deze glimlach een brede, onbezorgde en gulle lach te maken.
Actiepunten
- Samen met de inwoners van Esch en Platform Esch Perspectief (PEP) worden de belangen van Esch binnen de gemeente Boxtel bewaakt.
- De coördinatie voor de zorgvuldige samensmelting van Esch met Boxtel ligt bij de burgemeester. Die woont sinds kort in Esch en zal van dichtbij ervaren hoe Esch wordt verwelkomd.
- Het is belangrijk dat de inwoners van Esch en Boxtel goed naar elkaar luisteren en oog voor elkaar hebben.
- We hebben een gewenningsperiode van twee jaar afgesproken. In die periode blijft vastgesteld beleid voor Esch gehandhaafd.
MijnGemeenteDichtbij (MGD)
MijnGemeenteDichtbij (MGD) is sinds 2016 de ambtelijke organisatie van de gemeenten Boxtel en Sint- Michielsgestel. Onlangs is MGD geëvalueerd en is duidelijk geworden dat meer harmonisatie extra voordelen kan opleveren: minder kosten, minder kwetsbaarheid en vooral: meer kwaliteit. De conclusies en aanbevelingen van de evaluatie worden in het algemeen bestuur van MGD besproken.
Actiepunten
- De voordelen van samenwerking met de gemeente Sint-Michielsgestel worden vergroot.
- We vinden het belangrijk dat de juiste mensen op de juiste plek zitten binnen MGD. Coaching en begeleiding van medewerkers moet ertoe bijdragen dat ze het goede niveau behouden of krijgen.
- De dienstverlening van MGD moet beter aansluiten op de wensen van inwoners en bedrijven. In deze bestuursperiode willen we nog wijkgerichter gaan werken.
Financiële positie
Boxtel staat er financieel niet rooskleurig voor. Ook het toekomstperspectief is niet gunstig. Die zorgen zijn bekend en worden breed gedeeld in de gemeenteraad. Dat vinden we belangrijk omdat we zo gezamenlijk kunnen werken aan verbetering. Graag reiken we als coalitiepartijen alle partijen in de gemeenteraad de hand om deze uitdaging zo snel mogelijk op te pakken. Samen aan de slag in het belang van Boxtel en zijn inwoners.
Wat is er aan de hand? Vooral door voorzieningen in het sociaal domein in 2019 en 2020 is het begrotingsevenwicht verstoord geraakt. Daarop is gereageerd met een bezuinigingsmaatregel van circa 3 miljoen euro. Daarnaast is besloten om een kerntakendiscussie te starten. Die kerntakendiscussie moet medio 2021 duidelijk maken welke ambities de inwoners van Boxtel hebben en of die betaalbaar zijn. We vinden het belangrijk om te streven naar een gezonde financiële positie. Dat stelt ons namelijk in staat om onze taken voor de inwoners van Boxtel te vervullen én biedt ons ook kansen om een economisch sterk en duurzaam Boxtel te realiseren.
Actiepunten
- We streven op zo kort mogelijke termijn (2024) naar een financieel gezonde situatie en een solide financiële basis. Die maakt het mogelijk om onze ambities in deze bestuursperiode te realiseren.
- Op basis van de uitkomsten van de kerntakendiscussie - waarvoor we inwoners en maatschappelijke organisaties nadrukkelijk uitnodigen - gaan we noodzakelijke keuzes niet uit de weg. De kerntakendiscussie is in onze ogen een belangrijk en zorgvuldig proces dat gebaat is bij een apolitieke regisseur: de burgemeester.
- De financiële situatie van Boxtel is verslechterd door groeiende uitgaven in de jeugdzorg en de Wmo. Door meer grip te houden op deze uitgaven, kan deze ontwikkeling gekeerd worden en ontstaat financieel herstel.
- We streven ernaar om in oktober 2021 een meerjarenbegroting te presenteren waarin alle uitkomsten van de kerntakendiscussie zijn verwerkt. De keuzes die naar aanleiding van de kerntakendiscussie gemaakt moeten worden, zijn onderdeel van een politiek proces dat plaatsvindt in de gemeenteraad.
- Met andere gemeenten spreken we richting het Rijk onze bezorgdheid uit over de financiële positie van gemeenten. We pleiten voor een passende financiële ondersteuning voor taken die op ons bordje liggen.
Lokale lasten
De lokale belastingen zijn belangrijk als inkomstenbron om alle gemeentelijke taken uit te voeren en lokale voorzieningen in stand te houden. Boxtel scoort op het gebied van lokale gemeentelijke belastingen (OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing) gemiddeld.
Actiepunten
- Het uitgangspunt is dat de lokale lasten met niet meer dan de inflatiecorrectie worden verhoogd.