Geheimhouding gegevens Basisregistratie Personen (BRP)

Van alle inwoners van Boxtel zijn gegevens opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP, ofwel Nederlandse bevolkingsadministratie). 

Persoonsgegevens

Het gaat om jouw:

  • adresgegevens;
  • gegevens over een eventueel huwelijk of geregistreerd partnerschap;
  • jouw nationaliteit;
  • ouders en eventuele kinderen.
     

Deze gegevens worden in veel gevallen automatisch verstrekt aan overheidsinstellingen en enkele bijzondere maatschappelijke instellingen, zoals pensioenfondsen, voor zover dat noodzakelijk is voor hun wettelijke taken. Deze instellingen baseren hun beslissingen op de informatie die zij uit de basisadministratie van de gemeente hebben ontvangen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bepaalt welke informatie aan deze instanties wordt verstrekt. Deze gegevensverstrekking voor publiekrechtelijke doeleinden kun je niet voorkomen omdat deze verplicht is.

Geheimhouding

In enkele gevallen kunnen ook anderen de gemeente vragen om gegevens uit de basisadministratie te verstrekken die op jou betrekking hebben. Voor deze verstrekkingen kun je verzoeken om geheimhouding van jouw gegevens. Het gaat dan om het verstrekken van gegevens aan:

  • zogenoemde verplichte derden (zoals een curator of advocaat);
  • Zo genoemde vrije derden (particulieren en niet-commerciële instellingen, zoals sport- en muziekverenigingen).
     

Een verzoek om geheimhouding kun je indienen met behulp van jouw DigiD. Ga naar meer informatie over persoonsgegevens geheimhouden

Als je wilt weten aan wie in het afgelopen jaar jouw gegevens zijn verstrekt uit de basisadministratie, dan kun je daarvan (schriftelijk) een overzicht opvragen bij de gemeente. Het overzicht wordt dan binnen enkele weken (gratis) naar je toegestuurd.

Het is belangrijk dat de gegevens die over jou in de basisadministratie zijn opgenomen juist en actueel zijn. Als je daaraan twijfelt, neem dan contact op met de afdeling Burgerzaken via 0411-655911.

Lees meer meer informatie over jouw rechten en verplichtingen in het kader van de basisadministratie in de folder van het Ministerie

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wist je dat we iedere week een digitale nieuwsbrief versturen met daarin een nieuwsoverzicht? Meld je aan voor de digitale nieuwsbrief en ontvang het nieuws in de gemeente in jouw mailbox.