Kunst in Boxtel: update en vooruitgang

In Boxtel bruist het van de kunstwerken die onze kernen tot leven brengen. Vanaf 2023 krijgen deze werken jaarlijks een opfrisbeurt: ze worden nagekeken, onderhouden en waar nodig gerestaureerd. Dit is een belangrijk onderdeel uit het Beleidsplan Kunst en Cultuur. We houden je graag op de hoogte van de voortgang.

Digitaal via Beleef Boxtel

We werken daarnaast aan een digitale ontsluiting van de kunstwerken via Beleef Boxtel. Ook komen er enkele kunstwerken terug in interessante en creatieve wandelroutes binnen onze gemeente. Hier delen we alvast een aantal van de verhalen over de kunstwerken met je om de kunstwerken kracht bij te zetten. Laat je verrassen door de verhalen en de levendigheid van deze kunstwerken. Ze toveren een glimlach op je gezicht!

De Oggelvorsenpoel in Esch

Midden in Esch staat een levendig bronzen beeld om vrolijk van te worden. En dat is ook precies de bedoeling: het is gemaakt vanwege het 25-jarig bestaan van het Essche carnaval in 1993 (de carnavalsnaam van Esch is Oggelvorsenpoel). Het kunstwerk heeft de vorm van een ei, waaruit een wirwar van carnavalskikkers wordt geboren. Oma kikvors gooit de armen blij in de lucht. Haar handen zijn groot en hakerig. Luid kwakend deinen haar kikkerkinderen en -kleinkinderen mee; sommige beginnen al wat lodderig te kijken. Het kleinste ‘kwakbolleke’ ligt verzonken in een diepe slaap.  

Aaien  

Op de eierschaal en de kikvorsjes staan glanzende vingerafdrukken. Hoe dat komt? Veel Esschenaren spreken hier af. Het beeld lijkt te bewegen en is heerlijk om aan te raken. Even de kwakende en slaperige kikkerkopjes aaien. Je schiet bijna in de lach om al die brede kikkerbekken. Een tof begin van je uitje.  

Lach  

Tijdens het aaien kom je erachter dat het kunstwerk een vat vol verrassingen is. Een wonderlijk labyrint van krioelende kikkerhanden en kwakende kikkerkoppen. Als je eromheen loopt, zie je wonderlijke wendingen. En dat past perfect bij het carnaval in Oggelvorsenpoel: de carnavalsoptocht bestaat uit sterke staaltjes straattheater. Uniek in zijn soort. Maar bovenal: het aanstekelijke kunstwerk zorgt voor verbinding. Mensen die elkaar lachend aanstoten. “Kijk daar eens. Daar word je toch blij van?”

De Oggelvorsenpoel in Esch

Jan Snellaars (1946):

Tijdens carnaval zag ik een oma op de tafel dansen, erop gehesen door haar kinderen en kleinkinderen. Dat inspireerde me.

Bokje in Liempde

Het bokkende bokje brengt leven in de brouwerij op het schoolplein van de Liempdse basisschool De Oversteek. Hij wil spelen, net als de kinderen om hem heen. Lekker uitdagend zet hij zich schrap, kromt zijn rug en buigt zijn kop. Hij barst van de kracht en energie en inspireert de kinderen om óók in actie te komen: lekker stoeien en ravotten op het schoolplein.

Speelkameraadje  

Als de kinderen er niet zijn, dan amuseert de bronzen bok zich wel in zijn eentje. Hij staat al sinds 1977 in Liempde, eerst bij de voormalige kleuterschool. Dus hij is al heel lang een speelkameraadje: kinderen kruipen onder hem door en klauteren op zijn borstelige bokkenrug. Hij is tot leven gewekt door beeldhouwer Niek van Leest (1930-2012) en belandde in volle vaart op het schoolplein. Met kletterende hoefjes.

Bokje in Liempde

Samen Sterk in Lennisheuvel

Op een heuveltje van straatstenen prijkt een soort totempaal: het symboliseert het ontstaan van Lennisheuvel. De vier expressieve gezichtjes rondom verwijzen naar de bevolking van Lennisheuvel: twee muzikanten, een boer en een ambachtsman. Daarboven staat een fantasievogel. Hij heet Ongetoef en is de voorvader van de huidige kerkuilen in het dorp. Ook al kijkt hij een beetje onnozel, toch symboliseert hij het kwaad. En dat contrast is fascinerend. Het mannetje bovenop straalt gezag uit. Hij overwint het kwaad. Samen Sterk!  

Er gebeurt dus heel wat in de bronzen ‘totempaal’ ontworpen door Hans Goddefroy (1933-2021). Net als op het plein waar het kunstwerk vanaf 2003 staat: het hart van Lennisheuvel. Met bankjes, gemeenschapshuis Orion, kiosk, basisschool de Klim, kinderopvang de Kindertuin… Terwijl je op een bankje zit, kun je vrolijke kinderstemmen horen. Of muziek uit de kiosk. De muzikanten van vroeger zijn er nog steeds. Een heerlijk plekje om de buitenwereld even aan je voorbij te laten waaien.

Samen Sterk in Lennisheuvel

De Gedachte in Boxtel

Een briesende bonk gebalde kracht. De bronzen hengst stuift voort in volle galop, ook al zijn de benen maar voor een stukje zichtbaar. Hij maakt een draaiende beweging met zijn torso en hals; alles golft en beweegt. Zijn monumentale vormen zijn overdreven en barok. Het is een heerlijk paard om naar te kijken. Voor je het weet, leg je je hand op zijn manenkam en laat je die over zijn rug en stevige bilpartij glijden. En dat hebben al veel mensen gedaan, gezien de vele glanzende plekken op het brons. Je krijgt volop energie van dit vurige paard. 

Paardenmarkt

Het paard (1985) is niet realistisch weergegeven. Het verbeeldt meer de ‘gedachte’ aan de tomeloze levenskracht van een paard. Maar ook al is het geen realistisch paard en verwijst het niet naar de geschiedenis van de Boxtelse Markt, het staat wél op de plek waar sinds 1684 twee keer per jaar een paardenmarkt werd gehouden. Boxtel kreeg daarvoor toestemming van de Staten-Generaal.  

De Gedachte in Boxtel

Hoefgetrappel

Als je goed luistert, hoor je hoefgetrappel uit het verleden. Een paard dat is losgebroken en over de Markt galoppeert, terwijl kooplieden hem proberen vast te grijpen. Andere vastgebonden paarden schrapen nerveus met hun voorhoef over de grond. Of je hoort het geratel van een kar, voortgetrokken door een paard, vast geen volbloed zoals deze hengst. En op een feestdag rijdt een van de Heren van Boxtel op een trotse volbloedhengst over de Markt. Hij lijkt op de hengst van Arthur Spronken (1930-2018).