Samantha en Hidde doen praktijkgericht onderzoek
Samantha Karimu en Hidde van der Heijden zijn sinds februari bezig met het doen van praktijkgericht onderzoek. Daarbij is een duidelijke taakverdeling. “Ik richt me op de wensen van zorgprofessionals,” vertelt Samantha. “Bijvoorbeeld: hoe kunnen zij efficiënter samenwerken als iemand met een zorgvraag aanklopt? Nu moet je vaak naar verschillende plekken voor oplossingen rondom één hulpvraag. Dat kan slimmer, maar wat zijn dan de wensen van de zorgmedewerkers?”
Hidde kijkt juist naar de behoeften van inwoners: “Door de vergrijzing staat de zorg onder druk. Daarom is het belangrijk om precies te weten waar de behoeften liggen. Dat inzicht helpt om daar beter op in te spelen.” Hidde start in mei met het spreken van inwoners die voor het Hartje aanwezig zijn in De Rots. Iedereen die daar ideeën over heeft of wil meedenken, is welkom om binnen te lopen. Dat kan op maandagochtend of donderdagmiddag.
Samenwerking Fontys en gemeente
Meike van Sambeek is docent bij Fontys en begeleidt de studenten in hun onderzoek. Ze is blij met de samenwerking met de gemeente Boxtel. “Ons onderwijs wil toekomstgericht zijn. Dat betekent dat we onderzoek en praktijk verbinden, zodat studenten impact kunnen maken in de samenleving. En die impact moet niet alleen op papier staan. We willen dat er iets uitkomt waar inwoners en professionals écht iets aan hebben en het liefst zien we natuurlijk dat de ideeën ook geïmplementeerd kunnen worden.” Volgens Meike is dit een groot verschil met enkele jaren geleden. “Vroeger eindigde een scriptie vaak met aanbevelingen die vervolgens in een la verdwenen. Nu willen we dat er daadwerkelijk beweging in gang gezet wordt doordat studenten een passende oplossing creëren die aansluit bij het verandervermogen van de praktijk. Iets wat dus direct gebruikt kan worden. Dit soort projecten zijn daarom perfect: studenten leren en de maatschappij kan ervan profiteren.”
Doorontwikkeling Hartje in de wijk
Yvonne van Kasteren is kwartiermaker Hartjes in de wijk, en werkt nauw samen met de studenten. “Ik ben in december gestart om het huidige Hartje te helpen doorontwikkelen in samenwerking met wonen-, zorg- en welzijnsorganisaties en vrijwilligers,” vertelt ze. “Het is een fijne plek voor ontmoeting en activiteiten. Maar het is nu tijd voor de volgende stap.” Die volgende stap is volgens Yvonne: beter kijken naar wat inwoners zélf zouden willen in de wijk, wat ze hier zelf aan kunnen bijdragen, en vervolgens hoe organisaties hier aan bij kunnen dragen om dat plan te laten slagen. “Er liggen kansen om activiteiten beter te laten aansluiten bij de wensen van inwoners. We willen samen met inwoners en partners verantwoordelijkheid nemen voor echte oplossingen waarbij ook inwoners er voor elkaar gaan zijn.”
De kwartiermaker ziet de samenwerking met de studenten als waardevol. “Zij geven de nodige inzichten waar we straks mee verder kunnen!”

Foto met Samantha, Hidde, Meike en Yvonne