Wat is Hartje in de Wijk ook alweer?
Op 2 november 2023 werd het eerste Hartje in de Wijk geopend in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel-Oost. Het doel van de Hartjes is om in een vertrouwde omgeving een laagdrempelige plek te bieden voor de wijkbewoners. Een plek waar ontmoeting en hulpvragen centraal staan, om zo de zelfredzaamheid en vitaliteit van de wijkbewoners te vergroten. Hartje in de Wijk beschikt daarnaast - via korte lijnen - over toegang tot informatie over de mogelijkheid om gebruik te maken van bestaande voorzieningen en diensten. Denk hierbij aan hulp bij inkomens gerelateerde vragen, hulp bij digitalisering voornamelijk voor lage inkomens en laaggeletterden, meer informatie over vervoersmogelijkheden zoals Seniorenvervoer Boxtel, activiteiten en diensten gericht op veilig thuis blijven wonen voor senioren. Ook worden er verschillende leuke en interessante activiteiten georganiseerd waar inwoners van alle leeftijden elkaar ontmoeten en elkaar een stap verder helpen in samenwerking met (zorg)professionals en vrijwilligers.
Samenwerking staat centraal
Hartje in de Wijk is gestart als een samenwerking met (zorg)professionals van Vivent, Zorggroep Elde Maasduinen, ContourdeTwern, Woningcorporatie JOOST en de gemeente Boxtel. Inmiddels is dit verder uitgebreid met Reinier van Arkel, R-Newt en stichting MEE om op deze manier het Hartje toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep (0-100 jaar). In het Hartje zelf zijn van iedere organisatie medewerkers aan het werk op elke maandagmorgen tussen 9.00 en 12.00 uur en donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur. “Het succes van het Hartje zit hem in de goede samenwerking tussen professionals en vrijwilligers, de lijntjes zijn kort, de voorziening is laagdrempelig en mensen worden direct geholpen en niet van het kastje naar de muur gestuurd.” geeft wethouder Wim van der Zanden aan.
Extra impuls met Integraal Zorgakkoord (IZA) middelen
Afgelopen zomer heeft Hartje een extra impuls gekregen door een bedrag van €89.000 te ontvangen uit de middelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). “We zijn erg blij dat er regionaal veel waardering is voor ons initiatief en we deze middelen hebben ontvangen. Hiermee kunnen we nog meer inwoners stimuleren om naar het Hartje in de Wijk te komen en gebruik te maken van alle aangeboden diensten en ondersteuning om zo de zelfredzaamheid en vitaliteit van wijkbewoners te vergroten.” laat wethouder Wim van der Zanden weten.
Ook zijn de middelen gebruikt om de samenwerkwijze verder te implementeren, middels de inhuur van een specialist van deze werkwijze. De samenwerkwijze is een regionaal omarmde werkwijze waarbij samenwerkingspartners worden gestimuleerd om niet vast te houden aan hun traditionele
werkwijze. Speciaal aan deze werkwijze is dat er niet alleen met professionals naar de vraag gekeken wordt, maar dat de professionals samen met de inwoner kijken naar mogelijkheden.
En sinds 2 december 2024 is kwartiermaker Yvonne van Kasteren gestart. Zij is de spin in het web tussen verschillende organisaties, professionals en vrijwilligers. “Ik kijk ernaar uit om de samenwerking en inzet van de diverse professionals op het gebied van wonen, welzijn, werk en zorg bij Hartje in de Wijk verder te optimaliseren voor de inwoners van Boxtel-Oost. Hiermee zorgen we voor een goede basis voor de mogelijke doorontwikkeling van Hartjes in de Wijk in de toekomst, waarbij we in de toekomst ook in andere wijken in de gemeente Boxtel ‘Hartjes’ willen opzetten om ook daar alle wijkbewoners dichtbij te kunnen helpen.”
Vrijwilligers gezocht
Hartje in de Wijk is continu op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten om van Hartje een fijne en vertrouwde omgeving en laagdrempelige plek te maken voor de wijkbewoners van Boxtel-Oost. Lijkt het je mooi om iets te doen voor je wijk? Heb je ontvangst- of organisatietalent? Meld je dan of vraag naar de mogelijkheden via hartjeindewijk@boxtel.nl.