Gemeente Boxtel doet haar best om de lange wachtlijsten voor hulp in de huishouding weg te werken. Hoe kunnen inwoners helpen?

Wie bij de gemeente Boxtel aanklopt voor huishoudelijke hulp, moet geduld hebben. Antwoord krijgen op de hulpvraag kan even duren, en daarna is het opnieuw wachten voordat de hulp op de stoep staat. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de wachtlijsten te verkorten, maar de gemeente hoopt op hulp en begrip van inwoners.

Hoe werkt de huishoudelijk hulp?

De huishoudelijk hulp zorgt ervoor dat mensen die zelf niet alles in huis kunnen, door een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of een andere aandoening, geholpen worden. Als er niemand in hun omgeving of netwerk kan helpen, kun je huishoudelijke hulp aanvragen via de gemeente, dan krijg je te maken met de WMO. Dat betekent Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die wet helpt mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen.

Wat is precies het probleem?

Al jaren vragen steeds meer mensen via de gemeente om huishoudelijke hulp. En op dit moment is het helaas zo dat te weinig handen bij de zorgleveranciers en te veel vraag vanuit onze inwoners, zorgen voor wachtlijsten. De wachttijden op de wachtlijsten zijn variabel, maar kunnen oplopen tot een jaar. De gemeente betaalt de huishoudelijke hulp, maar mag niet meer dan 21 euro eigen bijdrage per maand vragen aan inwoners. “Dat geldt sinds 2019 voor iedereen, ongeacht het inkomen, waardoor we een toename hebben gezien in het aantal aanvragen. Het kan namelijk veel goedkoper en makkelijker zijn om via de gemeente een hulp te regelen, dan zelf iemand te zoeken of iemand in je omgeving te vragen. Maar we hopen dat onze inwoners, die dit financieel, fysiek of in hun sociale netwerk zelf kunnen regelen, een ander afweging willen maken. We doen dus een beroep op de solidariteit van onze inwoners.“ laat wethouder Van der Zanden weten.

Is dat het enige probleem?

Nee, de toename komt ook door de toenemende vergrijzing. Net als het beleid dat mensen langer thuis blijven wonen en daardoor meer en langer thuiszorg nodig hebben. We zien een aanzienlijke toename bij de Algemene Voorziening Huishoudelijke Ondersteuning (AVHO). De vraag neemt daardoor toe bij de leveranciers die de huishoudelijke hulp bieden en die hebben al moeite met het vinden van voldoende personeel. In Boxtel zijn dat Actief Zorg, Poetszorg, Acteon Thuiszorg, MIEP, Tzorg en Helpgewoon Nederland. “We zijn bang dat hierdoor steeds minder hulp beschikbaar zal zijn voor de mensen die het echt nodig hebben.” betreurt Van der Zanden.

Wat kunnen inwoners zelf doen?

Gemeente Boxtel doet een moreel beroep op mensen, die het kunnen, om zoveel mogelijk zélf hun zorg te regelen. Bijvoorbeeld door particuliere hulp in te huren of iemand in je omgeving of familie te vragen om te helpen. Daarnaast vragen we inwoners tijdig na te denken over de toekomst om beter te kunnen anticiperen op ouder worden en langer thuis wonen via de Wijzer Ouder Worden (WOWW)-campagne.

Via WOWW vraagt de gemeente Boxtel ook extra aandacht voor het mooie werk van huishoudelijke hulp/thuiszorg, dat veel meer is dan schoonmaken, om hiermee de vele vacatures te kunnen invullen. “Werken in de thuiszorg is zoveel meer. Jouw hulp zorgt ervoor dat mensen in hun eigen huis kunnen blijven wonen. In een schoon en fijn huis. Jij hebt een zelfstandige baan waarin je een band opbouwt met de mensen die je helpt. Jij bent hun vertrouwde gezicht en steun.” laat Tzorg weten. 

Zijn er ook 'creatieve oplossingen’?

Daar wordt over nagedacht. Soms kunnen mensen nog best wat zelf, maar doen ze dat niet meer. “We kunnen hen helpen zulke dingen (weer) aan te leren en te kijken wat nog wel mogelijk is", stelt Van der Zanden. Daarnaast is er samen met de zorgleveranciers gekeken naar oplossingsrichtingen, zo is:

  • Het sinds 2024 mogelijk om hulp bij het huishouden voor een tijdelijke periode in te zetten. Met de hulp bij het huishouden plus wordt ook advies, instructie en voorlichting gegeven gericht op het huishouden. Net als het aanmoedigen, motiveren, aansturen en spelenderwijs aanleren van de cliënt om huishoudelijke taken zoveel mogelijk zelf uit te voeren.
  • Het een optie de frequentie van hulp door de zorgleverancier aan te passen waar mogelijk. Bijvoorbeeld hulp om de week in plaats van wekelijks, om zo meer mensen te kunnen helpen.

“Hiermee hopen we samen met de leveranciers de zorg goed te verdelen onder wie het nodig heeft, maar ook hieraan zit een maximum. Inwoners zullen ook echt zelf moeten meehelpen met ons als gemeente en zorgleveranciers. Alleen samen krijgen we de noodzakelijke zorgvraag voor onze kwetsbaren in de toekomst ingevuld!” sluit Van der Zanden af.