Ondersteuning nodig bij onze digitale dienstverlening?

Steeds meer zaken kun je makkelijk en snel online regelen. Kom je er niet uit? Laat het ons weten. Wij helpen je graag! We zorgen ervoor dat we jouw vraag, melding, verzoek of aanvraag digitaal kunnen ontvangen en behandelen. Je kunt op ieder moment van de dag via onze website vragen stellen, zaken regelen, iets melden of aanvragen.

Inhoudsopgave

Vind je het lastig om jouw vraag digitaal aan ons te stellen?

Dan helpen wij je graag op een andere manier. We willen onze inwoners namelijk zo goed mogelijk helpen, ook als je ervoor kiest om niet digitaal met ons te communiceren. We werken vanuit de gedachte: “Online waar het kan en persoonlijk waar het moet”.

De basis van onze dienstverlening

Of je nu belt, een brief schrijft of onze website bezoekt, we hebben een aantal beloftes die altijd gelden:

  • Een inwoner of ondernemer helpen we altijd verder met zijn (aan)vraag;
  • Onze dienstverlening is inclusief en toegankelijk voor alle inwoners. Inclusief betekent dat iedereen erbij hoort en mee kan doen;
  • Ondersteuning komt niet altijd van de gemeente. We werken goed samen met onze partners, zoals de bibliotheek of een welzijnsinstantie;
  • Wij hebben als gemeente een eigen verantwoordelijkheid in de communicatie. Dat verwachten we ook van onze inwoners en ondernemers;
  • We zoeken altijd naar een oplossing die past bij de situatie van een inwoner of ondernemer. Kan iets niet? Dan zijn we ook duidelijk.

Ben je nog niet zo handig met een computer, tablet of mobiele telefoon?

Wil je iets regelen of melden bij ons, maar ben je nog niet zo handig in de digitale wereld? Je kunt per post je zaken blijven regelen. Ook kun je altijd terecht bij ons aan de balie in het gemeentehuis. Wij helpen je dan persoonlijk zo goed mogelijk verder.

Kun je niet naar het gemeentehuis komen?

Bellen om je vraag of idee te bespreken blijft natuurlijk ook mogelijk. Bel naar: (0411) 65 59 11. Je komt dan terecht bij ons telefonisch informatiepunt. Zij helpen je daar zo goed mogelijk met je vraag. Ook is het mogelijk dat we bij jou langskomen voor bepaalde zaken. Heb je hier behoefte aan? Neem dan contact met ons op.

Heb je vragen over het digitaal zakendoen met andere overheidsinstanties?

Dan kun je langskomen bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Het IDO vind je in de bibliotheek. Zij helpen je op weg met praktische hulp, geven je informatie en maken een afspraak bij een organisatie die je verder helpt. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek. 

Heb je een hulpvraag om goed mee te kunnen doen in de maatschappij?

Maak dan een afspraak bij onze afdeling Wegwijs. Wegwijs helpt als het gaat om zorg, welzijn, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening, opvoeden, opgroeien en wonen. Wegwijs informeert, adviseert, verwijst en coördineert. Wij gaan ervan uit dat je zelf de controle hebt over jouw eigen leven, dat je weet wat je wilt en zelf kunt kiezen. Wij helpen je om zo snel mogelijk weer zelfstandig deel te nemen aan de samenleving. Met of zonder hulp uit jouw omgeving. We kennen de voorzieningen in jouw wijk en kunnen een beroep doen op onze partners (vrijwillig of professioneel). Als het nodig is, maken we samen met jou een plan met concrete doelstellingen en afspraken. Je hebt een vast aanspreekpunt, die altijd in de buurt is en gemakkelijk bereikbaar.

Daarnaast biedt de gemeente of één van haar partners ook andere dingen aan om je verder op weg te helpen.

De gemeente heeft een regeling voor het kopen van een computer

Een computer voor school kopen kan duur zijn. Gaat jouw kind naar de middelbare school? Is hij of zij nog geen 18 jaar en kun je de kosten voor de computer niet (helemaal) uit jouw eigen inkomen betalen? Met 'Bereken uw recht' kun je kijken of je recht hebt op een vergoeding van de gemeente. Of je een vergoeding krijgt hangt af van jouw inkomen en vermogen. Bellen of langskomen bij Wegwijs is ook mogelijk.

De gemeente werkt samen met het Taalhuis van de bibliotheek 

Er zijn taaltrainingen en computercursussen. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Digisterker. Daar leer je meer over het omgaan met de websites van de overheid. Zo leer je hoe je een DigiD aanvraagt en gebruikt, toeslagen aanvraagt of het gebruik van persoonlijke omgevingen zoals MijnOverheid, Mijn Toeslagen of Werk.nl.

Ook biedt de bibliotheek een Klik&Tik cursus waarmee je in eigen tempo leert typen, e-mailen, veilig internetten of het goed gebruiken van social media.

Heb je hulp nodig om formulieren in te vullen?

Bureau Sociaal Raadslieden van ContourdeTwern biedt aan alle inwoners van de gemeente Boxtel gratis informatie, advies en sociaaljuridische dienstverlening. Je kunt bij hen terecht met vragen over uitkering, werk, belasting, wonen, consumentenzaken, juridische kwesties, personen- en familierecht, onderwijs, gezondheid en welzijn. Bureau Sociaal Raadslieden heeft een inloopspreekuur: elke maandag- en woensdagochtend tussen 9.00 en 11.00 uur en dinsdagavond tussen 18.30 en 20.30 uur in het Ursulagebouw. Ook is er de mogelijkheid om een afspraak te maken.

Spreek je de Nederlandse taal niet goed? 

Kom naar het Taalhuis in de bibliotheek. Iedere maandag tussen 10.00 en 12.00 uur zitten er medewerkers voor je klaar om je te helpen.

We zijn ons bewust van digitale inclusie

Iedereen moet mee kunnen doen in onze gemeente. Ook digitaal. Dit heet digitale inclusie. We werken aan digitale toegankelijkheid door het aantal websites terug te brengen en de toegang eenvoudiger te maken. Bovendien toetsen we onze websites en apps, zodat er zo min mogelijk technische of praktische problemen voorkomen voor bijvoorbeeld mensen met een visuele of fysieke beperking. Verder bieden we een voorlees- en vertaalhulp aan op onze website. Begrijpelijke overheidstaal is ook onderdeel van digitale inclusie. Stuit je op teksten van ons die je niet begrijpt? Laat het ons vooral weten! We houden namelijk rekening met de lezer en schrijven in begrijpelijke taal.

Met de app DigiHandig kunnen gebruikers in hun eigen tempo alles leren over de digitale wereld (en dan specifiek over de smartphone en tablet). De app is ontwikkeld samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

De DigiHulplijn (0800-1508) helpt 500 tot 1000 bellers per maand. De DigiHulplijn is een landelijk initiatief en is er voor mensen die vragen hebben over digitale apparaten of diensten.