Meer grip
We zien ons geconfronteerd met grote tekorten in het sociaal domein waardoor de houdbaarheid van het sociale gezicht van Boxtel onder druk staat. Het is voor ons een grote uitdaging om dit sociale gezicht voor de toekomst - met oog voor betaalbaarheid - te behouden. Onze dienstverlening moet aansluiten bij de behoefte van onze inwoners, maar ook beheersbaar en duurzaam richting de toekomst zijn.
Actiepunten
- De beschikbare middelen voor het sociaal domein zijn ontoereikend en dat maken we duidelijk aan het Rijk.
- Het is ons streven én onze ambitie om de grip op het sociaal domein te verbeteren en te versterken.
Zorg en ondersteuning (Maatschappelijk werk en Wmo)
Kwetsbare inwoners laten we niet aan hun lot over. We kijken naar elkaar om, stimuleren zelfzorgzaamheid en hebben zorg en aandacht voor jeugd, ouderen, eenzamen en inwoners zonder werk of met (gezondheids) problemen. Waarom? In Boxtel doet iedereen ertoe, in elke levensfase! We spreken inwoners aan op hun eigen verantwoordelijkheid, maar hebben ook oog voor kwetsbaren. Ouderen en jongeren zijn twee belangrijke doelgroepen.
Actiepunten
We werken aan een leefomgeving die mensen als prettig en veilig ervaren en uitnodigt tot sociale contacten en gezond gedrag.
In samenwerking met het lokale bedrijfsleven bestrijden we de groeiende jeugdwerkloosheid. Een belangrijke rol is weggelegd voor het jongerenwerk.
Onze dienstverlening is gericht op zelfredzaamheid, preventie en vroegtijdige interventies bij problemen. Wijkteams waken er bij de indicatiestelling voor dat de toegekende zorg niet zwaarder wordt dan nodig is.
We ondersteunen initiatieven en activiteiten vanuit de samenleving met de inzet van wijkmakelaars, praktische hulp en subsidiëring.
- We gaan met de werkgroep ‘Samen Ouder Worden in Boxtel’ een ouderen-agenda opstellen waarin werkgroepleden een actieve rol hebben.
- We koesteren de grote vrijwilligersinzet bij het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid.
- Huisartsenposten kunnen een signalerende en verwijzende rol vervullen, zeker ook op het gebied van eenzaamheid en (beginnende) dementie.
- We bevorderen dat mensen met dementie zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven. We hechten veel waarde aan een pilot in wijkhuis Simeonshof.
- Een goed werkende ‘Ketenzorg dementie’ waarvoor de zorgorganisaties de primaire verantwoordelijkheid dragen, is van groot belang. Mantelzorg en mogelijkheden voor dagbesteding worden ondersteund.
- We zetten in op beperking van onnodige bureaucratie, ook in de zorg.
- We vinden goede schuldhulpverlening en structurele begeleiding van inwoners die met schulden kampen belangrijk.
- We ondersteunen de Voedselbank en de Vincentiusvereniging.
- We ondersteunen mantelzorgers maximaal.
Participatie en inkomensvoorziening
Iedereen in Boxtel moet kunnen meedoen in de maatschappij, met betaald werk of als vrijwilliger. Wie dit (even) niet goed lukt, kan rekenen op hulp en ondersteuning. Onderdeel van de begeleiding vanuit de gemeente is wederkerigheid. Een inwoner die door ons ondersteund wordt, komt alle afspraken na.
Actiepunten
- De gemeente laat mensen met een bijstandsuitkering ervaring op doen in de eigen organisatie.
- De gemeente creëert stage- en werkplaatsen voor statushouders en andere inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- Samen met het lokale bedrijfsleven gaan we aan de slag om mensen met een bijstandsuitkering weer aan een baan te helpen.
- Samen met sportverenigingen, buurthuizen en maatschappelijke organisaties zetten we ons in voor mensen die vanuit de bijstand aan de slag gaan als vrijwilliger.
- We ondersteunen werkgelegenheidsprojecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
- We blijven re-integratiebedrijven steunen en zoeken samenwerking met het bedrijfsleven.
- De regels voor (bijzondere) bijstand en het Welzijnsfonds worden opnieuw bekeken.
- Consulenten en casemanagers gaan uit van helpen en begeleiden in plaats van straffen en afdwingen via regels.
Jeugdzorg
Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van onze samenleving om jongeren een gezond leefklimaat te bieden en voldoende kansen te geven om zich te ontplooien. Boxtel is een gemeente met relatief veel jongeren die een eigen plek zoeken om leeftijdsgenoten te ontmoeten, samen tijd door te brengen, grenzen te verkennen en te experimenteren.
Als gemeente bieden we preventie, zorg en ondersteuning aan jongeren bij wie het leven (even) uit de rails loopt. Ook bieden we faciliteiten aan waar jongeren zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontspannen. Dit samenhangende aanbod van preventie en zorg vindt de jeugd waar mogelijk dichtbij. Als extra jeugdhulp of gezinsondersteuning nodig is, dient deze snel beschikbaar te zijn. We willen evenmin dat kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen worden buitengesloten. We helpen jongeren om misbruik van alcohol en drugs te voorkomen. Bij integratie bieden we ondersteuning: we zijn één
gemeenschap, ongeacht achtergrond of huidskleur.
Actiepunten
- We praten mét jongeren, niet over jongeren.
- Er komt een thema-makelaar Jongeren die de schakel is tussen de gemeente en jongeren.
- We hebben voortdurend aandacht voor het verbeteren en innoveren van signalering, preventie, zorg en ondersteuning.
- Jongeren die ondersteuning en zorg nodig hebben, kunnen terecht bij diverse organisaties. Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze voor welke problemen terecht kunnen. Goede en doelgerichte communicatie is belangrijk.
- Het zorgaanbod voor jongeren bieden we dichtbij huis of in een vertrouwde omgeving aan.
- We bieden steun aan een diversiteit aan activiteiten voor jongeren.
- We stimuleren sporten en sportgerelateerde jeugdprojecten.
- In Boxtel is geen ruimte voor misbruik, intimidatie of geweld.
- We voeren een actief ontmoedigingsbeleid voor drugs- en alcoholmisbruik.
- Overlast door hangjongeren pakken we aan, met handhaving én preventie, samen met jeugdwerkers die op straat actief zijn.
- We ijveren voor veilig uitgaan voor jongeren en stimuleren vernieuwende jeugdactiviteiten, zoals het carnaval voor tieners.
- We begeleiden jongeren bij schulden, verslaving, overgewicht, depressie en vroegtijdig schoolverlaten.
- We stimuleren jongeren maximaal om (betaalbaar) te kunnen sporten.
Volksgezondheid
Als gemeente willen we ervoor zorgen dat onze inwoners gezond kunnen blijven of worden. Ons gezondheidsbeleid is voor iedereen, niet alleen voor mensen die op dit moment zorg en/of ondersteuning krijgen. Aan de hand van een aantal speerpunten van Positieve Gezondheid leggen we verbanden tussen volksgezondheid en andere beleidsprogramma’s. We hebben zorg voor een gezonde leefomgeving, veilig en gezond opgroeien en ouder worden, gezond gedrag, gezond rondkomen, gezond werkgeverschap en psychische gezondheid.
De Covid-19 pandemie stelt ons de komende jaren voor grote (extra) uitdagingen, die nu nog niet helemaal helder in beeld zijn. We maken ons sterk voor een goede, gerichte en gedegen aanpak van de gevolgen van de coronacrisis.
Actiepunten
- We vertalen het maatschappelijk belang van sport, educatie en opvoeding naar sportgerelateerde projecten, zoals het Jeugdsportfonds en het project Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).
- We hebben oog voor de (gezondheids-)gevolgen van de Covid-19 pandemie.
- Met het programma ‘Het is goed werken hier’ geven wij zelf het voorbeeld van gezond werkgeverschap bij MijnGemeenteDichtbij (MGD).
Onderwijs
Goed onderwijs is essentieel voor de toekomst van onze maatschappij. In Boxtel vinden we het belangrijk dat alle basisscholen goed bereikbaar zijn: veilige fietspaden en oversteekplaatsen en betrouwbaar leerlingenvervoer naar scholen voor speciaal onderwijs. We hebben oog voor de leegstand van lokalen die een gevolg is van de krimp van het aantal leerlingen. Samen met schoolbesturen stelt de gemeente een visie op om het toekomstig scholenlandschap in kaart te brengen. Nieuwe scholen zouden in de toekomstig eenvoudig omgebouwd moeten kunnen worden en daarmee geschikt zijn voor volkshuisvesting.
Actiepunten
- In het Integraal Huisvestingsplan (IHP) staat een duidelijke visie op het toekomstig scholenlandschap van Boxtel. We houden rekening met de toename of afname van het aantal leerlingen in alle kernen en (nieuwe) wijken.
- Elke kern behoudt een eigen basisschoolvoorziening.
- Esch heeft recht op een goede en duurzame basisschool, inclusief gymzaal. We streven naar volwaardige renovatie of nieuwbouw. We bekijken met Cadans Primair of een combinatie met woningbouw mogelijk is. We willen in 2021 uitsluitsel geven.
- We stimuleren een breed aanbod van voortgezet en middelbaar (beroeps)onderwijs in Boxtel.
- De verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid wordt versterkt.