Onderwerpen
Rob opent de avond en heet de aanwezigen welkom. Hij geeft aan dat het de tweede informatieavond is en dat er in de tussentijd veel is gewerkt aan het ontwerp en dat het nieuwe ontwerp vandaag wordt gepresenteerd. Hieruit blijkt wel dat de gemeente en Megaborn voornemens is om zo snel als mogelijk dit project uit te voeren om zo de rioleringsproblemen op te lossen in de Kalksheuvel en Veldakkerstraat.
Rob vraagt of er ook mensen uit de Kapelweg zijn. Circa 5 mensen steken de hand op. Dit zijn vooral mensen met de achtertuin aan de Kalksheuvel. Rob geeft aan dat het goed is dat deze mensen er zijn. Allereerst begint Rob over het projectgebied. Dit zijn de Veldakkerstraat en de Kalksheuvel van de Loxvenseweg tot aan de Kapelweg. De Kapelweg zelf valt niet binnen het projectgebied van deelgebied 1. Ook geeft het overzicht aan waar de beoogde locatie van de VLK is en dat de dubbele spoorwegovergang dicht gaat.
Om verwarring te voorkomen geeft Rob ook aan waar we het vanavond niet over gaan hebben, voornaamste reden hiervoor is dat Rob en Megaborn deze projecten niet in de hand hebben en hier weinig over kunnen zeggen. Waar het niet over gaat is: Hoogfrequent spoor, VLK, Keulsebaan en het opheffen van de dubbele spoorwegovergang. Rob vertelt dat we in het kritieke pad voor de planning afhankelijk zijn van de volgende onderwerpen:
- Financiën
Het budget voor het project is voorgelegd aan het college van de gemeente. Deze heeft ingestemd met het benodigde budget. De Raad zal hier 12‐07‐2022 een beslissing over nemen, dat resultaat zal worden opgenomen in de notulen. De Raad heeft op 12‐07‐2022 ingestemd om meer budget voor het project Kalksheuvel beschikbaar te stellen. - Watervergunning
De watervergunning wordt op dit moment aangevraagd. Deze procedure kan enkele weken tot enkele maanden duren, maar past in de planning. - Materialen
Levertijden van materialen kan op dit moment oplopen tot 6 maanden. Deze reservering nemen we mee in de planning. - Werkzaamheden nutspartijen
Woensdag 13 juli heeft de projectgroep een overleg met Brabant Water. Na dit overleg komt er meer duidelijkheid over de werkzaamheden die zij gaan uitvoeren én wanneer. - Stikstofwet
Op dit moment geldt een tijdelijke stikstofwet waardoor we dit project kunnen realiseren. Deze wet lijkt niet op korte termijn te veranderen, maar Rob wilt het graag gemeld hebben dat dit op de achtergrond meespeelt.
Conclusie vorige informatieavond
Rob herhaalt kort de besproken punten van de vorige vergadering. Hierin zijn ook de punten meegenomen welke zijn ingebracht door bewoners.
- Kalksheuvel, Veldakkerstraat en Kapelweg vallen in 30 km/h.
- Gelijkwaardige kruispunten en elementenverhardingen.
- Meer ruimte voor voetgangers en groen.
- Slingerend wegprofiel als snelheidsremmer.
- Minder parkeerbehoefte.
- Minimaal 1 duidelijk (verhoogd) voetpad.
- Wens voetpad richting Loxvenseweg.
- Bestaande bomen vervangen.
- Voorkeur in openbare ruimte.
- Planten op scheiding tussen twee woningen.
- Soorten kiezen.
- Aanleg gescheiden rioolstelsel.
- Afkoppelen voorzijde woningen.
Onderwerpen die ook zijn besproken
Boomstructuur
Op 7 juni is een brief rondgestuurd met de beoogde bomenstructuur in de wijk. In deze brief (met tekening) stonden de bomen aangegeven in rood, oranje, blauw en groen.
- De rode bomen gaan zeker weg. Dit in verband met vitaliteit van de boom of de boom staat in de weg voor de nieuwe boomstructuur.
- De oranje bomen konden de bewoners ‘adopteren’ om middels een overeenkomst zelf voor de boom te zorgen. Hier heeft niemand op gereageerd, dus de oranje bomen worden ook verwijderd.
- Ter plaatse van de blauwe bomen komt een nieuwe boom. Hier is voor gekozen omdat er geen ruimte voor is in de openbare ruimte en we deze bomen wel nodig hebben om de gewenste groenstructuur te behouden.
- De groene bomen zijn de nieuw te planten bomen in de straten.
In de memo, welke was toegevoegd aan de brief, staat dat de blauwe bomen zo veel mogelijk richting de erfgrens worden geplaatst. Rob geeft aan dat hier niet de erfgrens maar de projectgrens (grens tussen voetpad en tuin) wordt bedoeld. Hierdoor komen de blauwe bomen iets verder richting de weg te staan ten opzichte van de locatie waar nu de bomen staan.
Grondeigendommen en huur
Rob geeft aan dat de gemeente in 2016 een brief gestuurd heeft naar alle bewoners. In deze brief stond dat bewoners van Kalksheuvel, Veldakkerstraat en Kapelweg het stuk grond bij hun voortuin mogen gebruiken maar dat dit stuk grond eigendom blijft van de gemeente Boxtel. Door deze brief is de verjaring in de ogen van de gemeente gestuit.
Gemeente (wethouder) is voornemens om zo veel als mogelijk mee te denken met de situatie over de stroken grond in gebruik bij bewoners. Dit komt omdat het een unieke situatie is en dat snippergroen onwenselijk is. Doordat de stroken de bestemming verkeer hebben, moet er een (nader te bepalen) bedrag aan vast zitten om een gebruiks‐/huurovereenkomst af te sluiten met bewoners. De gemeente streeft naar een situatie dat ze veel mogelijk bewoners akkoord gaan met deze overeenkomst. Hiervoor wordt geprobeerd om het bedrag voor de gebruiksovereenkomst zo aantrekkelijk mogelijk aan te bieden. Bijvoorbeeld door eenmalig een gebruiksovereenkomst af te sluiten voor meerdere jaren waarvoor de bewoners alleen administratiekosten betalen.