Economische ontwikkeling
Krachtig in te zetten op economische ontwikkeling, dat is onze opdracht! Economische ontwikkeling is de drager voor het realiseren van veel doelen. Zo wordt Boxtel nog meer een aantrekkelijke gemeente om in te wonen en te werken, die bovendien financieel gezond is én aandacht heeft voor duurzaamheid. Wij willen een gemeente zijn die stimulerend en faciliterend is voor marktpartijen. Wij vinden dat ondernemers binnen randvoorwaarden zoveel mogelijk ruimte moeten krijgen om te ondernemen. We werken aan het imago van Boxtel als een thuisbasis voor hoogwaardige innovatieve en vernieuwende ondernemingen. Kansen genoeg, gelet op de ligging van onze gemeente langs de A2 en de spoorbaan
in het hart van Het Groene Woud. Boxtel kan én moet in onze ogen nog aantrekkelijker worden voor de vrijetijdssector.
Het midden- en kleinbedrijf, de detailhandel en de horeca hebben onze grote aandacht. Knelpunten in deze sectoren liggen hier niet zozeer in ruimtegebrek of overlast, maar juist in de leegstand in de winkelgebieden, uitbreidingsmogelijkheden en aantrekkingskracht. Concentratie van het kernwinkelgebied en sfeerverbetering zien we als onze belangrijke opgaven.
Actiepunten
- We gaan op zoek naar een doeltreffende manier van samenwerking en constructief overleg met ondernemers. Belangrijk is een wederzijdse en op resultaat gerichte positieve grondhouding.
- In 2021 stellen we samen met ondernemers een nieuwe economische agenda vast.
- Innovatieve bedrijven en startups kunnen rekenen op onze steun.
- We onderhouden goede contacten in de regio, zoals AgriFood Capitol, Brainport Eindhoven en TU/e.
- We hebben speciale aandacht voor de revitalisering en verduurzaming van bedrijventerreinen, met name Ladonk.
- De verbrede ontwikkeling van Vorst B wordt daadkrachtig aangepakt.
- We streven naar de uitbreiding van onze bedrijventerreinen met 2 hectaren per jaar vanaf 2025.
- We zoeken ruimte voor startende en kleine ondernemers, bijvoorbeeld in bedrijfsverzamelgebouwen.
- De Detailhandelsvisie en de Horecavisie worden geëvalueerd en opnieuw vastgesteld.
- In samenwerking met het Centrummanagement Boxtel werken we verder aan de concentratie van het kernwinkelgebied en de transformatie van aanloopstraten.
- We bieden graag ruimte voor meer activiteiten in het centrum en vragen ondernemers en winkelketens bij te dragen aan de sfeer: attractieve gevels, gevelgroen, sfeerverlichting, evenementen en gratis wifi.
- De renovatie van winkelcentrum Oosterhof moet snel worden uitgevoerd. Er is overeenstemming over de plannen dus: Samen aan de slag!
- Wij ondersteunen en stimuleren het principe ‘Koop Lokaal’.
- Bij aanbestedingen proberen we meer én vaker offertes te vragen aan bedrijven uit Boxtel en - in het geval van enkelvoudige aanbestedingen - opdrachten te gunnen aan lokale ondernemers.
Recreatie en toerisme
Boxtel moet én kan in onze ogen meeprofiteren van de groeiende vrijetijdssector in Noord-Brabant. Kansen genoeg! We kunnen bogen op een mooi buitengebied, veel cultuurhistorische parels, aantrekkelijke dorpscentra en leuke evenementen. We willen het toeristisch profiel Beleef Boxtel verder professionaliseren en uitbouwen om zo meer bezoekers te lokken, bestedingen te vergroten en banen te creëren. We blijven verbonden aan Het Groene Woud en Van Gogh Nationaal Park.
Actiepunten
- Het toeristisch profiel van Boxtel wordt versterkt. Naast Beleef Boxtel richten we de schijnwerpers ook op Gastvrij Liempde, Natuurlijk Lennisheuvel en Esch, de Glimlach van Brabant en verbinden deze met elkaar.
- Er komt een thema-makelaar Recreatie en Toerisme die de spil wordt in het uitrollen van alle ambities van Boxtel als middelpunt van Het Groene Woud.
- Het aanbod van dagrecreatie wordt verbeterd.
- Boxtel neemt enthousiast deel aan Van Gogh Nationaal Park en Het Groene Woud.
- De fysieke en digitale toeristische infrastructuur wordt verbeterd, onder meer met betere bewegwijzering, aanleg van wandel- en fietspaden en samenwerking tussen organisaties, horeca en evenementen binnen de dorpskernen en tussen de dorpskernen onderling.
- Het centrum van Boxtel en de andere dorpscentra krijgen een nieuwe impuls door een betere combinatie van beleefbare cultuurhistorie, aantrekkelijke winkels, gezellige en gastvrije horeca, groen en aantrekkelijke activiteiten.
Maatschappelijke voorzieningen
Maatschappelijke voorzieningen op wijkniveau zijn essentieel voor de leefbaarheid van onze wijken en buurten en hun inwoners. Contacten worden versterkt door de aanwezigheid van accommodaties, ontmoetings- en speelplekken en bankjes. We hechten veel waarde aan de grote variatie en verscheidenheid aan evenementen en activiteiten. Die worden georganiseerd door ontelbare verenigingen, buurtschappen en clubs die daarmee bijdragen aan ontmoeting en verbinding op buurt-, wijk-, dorps- en gemeenteniveau.
Actiepunten
- Elke wijk en kern krijgt een eigen ‘hartje in de wijk’. Deze hartjes zijn ontmoetingsplekken en plaatsen waar verenigingen samen komen.
- We gaan in overleg met de besturen van gemeenschapshuizen over de toekomstige invulling van deze wijkvoorzieningen, afgestemd op de behoefte van een wijk of kern. Nadrukkelijk hebben we aandacht voor de financiële situatie van de gemeenschapshuizen.
- We waarborgen goed onderhoud aan openbare voorzieningen in de openlucht. Veel waarde hechten we aan betrokkenheid van bewoners die bij willen dragen aan het beheer; we faciliteren hen graag.
Kunst en cultuur
Kunst en cultuur maken Boxtel aantrekkelijk als woon- en werkplaats. Onze gemeente beschikt over een reeks bijzondere culturele binnenlocaties en diverse aantrekkelijke buitenlocaties voor culturele evenementen. Het zijn locaties waar kunst, cultuur, toerisme en eventueel ook natuur samenkomen.
Culturele evenementen dragen bij aan de sociale cohesie, het toerisme en de economische vitaliteit van
onze gemeente. In deze lastige financiële tijd ligt bij culturele organisaties een grote eigen verantwoordelijkheid voor de
financiële exploitatie van locaties en evenementen. De gemeente kan slechts beperkt financieel bijdragen, maar ondersteunt en faciliteert wel in het leggen van onderlinge verbindingen, communicatie en promotie onder de vlag van Beleef Boxtel.
Vrijwilligers zijn de kurk waarop culturele locaties en evenementen drijven. We zijn trots op ze!
Actiepunten
- We stellen een thema-makelaar Kunst en Cultuur aan die organisaties en locaties ondersteunt bij het werven van vrijwilligers, meedenkt over slimme financieringsmogelijkheden en subsidies en het cultuurbeleid mee vormgeeft.
- In de bibliotheek aan de Burgakker realiseren we een kunst- en cultuurcluster, samen met bijvoorbeeld musea en VVV.
- De autovrije Markt kan (in de zomermaanden) beter benut worden, onder meer met live muziek.
- Samen met Kunststichting Boxtel en andere betrokkenen wordt het kunst- en cultuurbeleid geactualiseerd.
Sport
Sport is van onschatbare waarde voor het sociale leven in onze gemeente. Sport zorgt voor sociale cohesie, veiliger buurten, betere schoolprestaties en helpt tegen overgewicht. In ons beleid kiezen we voor een integrale benadering waarbij sportlocaties - indoor en outdoor - een multifunctioneel karakter krijgen. Ze zijn daarmee meer dan sportlocatie alleen, maar ook verbonden met onderwijs, cultuur, eerstelijns gezondheidszorg en welzijn. Met deze aanpak maken we accommodaties toekomstbestendig.
Actiepunten
- De thema-makelaar Sport ondersteunt verenigingen bij het werven van vrijwilligers, denkt mee over slimme financieringsmogelijkheden en subsidies en werkt mee aan het sportbeleid.
- We ijveren voor een beperkte herontwikkeling van het terrein van De Braken, met langjarig behoud van de maatschappelijke functie van het indoor sportcentrum.
- We gaan in gesprek met alle betrokkenen van Het Dommelbad omdat het zwembad een steeds grotere regiofunctie krijgt. De lasten komen nu geheel voor rekening van de gemeente Boxtel en dat vinden we gelet op onze financiële situatie onwenselijk.
Monumentenzorg en erfgoed
Boxtel is rijk aan cultureel erfgoed, in alle dorpen. Het zorgt voor verbinding en speelt een belangrijke rol in de vrijetijdsbesteding van inwoners en bezoekers. Cultureel erfgoed is toeristisch en economisch van betekenis. We willen het cultureel erfgoed behouden en versterken door verhalen te vertellen en te kiezen voor bescherming, restauratie en - indien gewenst en mogelijk - passende herbestemming. Heemkundekringen, lokale deskundigen en eigenaren van cultureel erfgoed hebben hierbij een belangrijke rol.
Actiepunten
- Cultureel erfgoed wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingsvisie en omgevingsplannen die daaruit voortrollen.
- De basis van het huidige erfgoedbeleid blijft bestaan; de Erfgoednota uit 2009 wordt geactualiseerd.
- Er moet ook aandacht zijn voor (nieuwe) monumenten van de toekomst.