Vragen en antwoorden informatieavond juli

Na het eerste deel van de presentatie kregen de aanwezigen kans om vragen te stellen. De vragen en antwoorden worden hieronder kort opgesomd.

Terug naar overzicht informatieavond juli 2022.

Overzicht vragen en antwoorden 

Vraag Antwoord
‘Wat als we niet akkoord gaan met de overeenkomst?’ Rob geeft aan dat de gemeente streeft naar een zo mooi mogelijk straatbeeld. Wanneer er toch niet tot een overeenkomst gekomen kan worden zal de gemeente de groenstroken terugnemen en gaan zij die inplanten en beheren.
‘Waarom wordt de grond niet verkocht?’ Volgens de KLIC‐melding liggen er nog kabels en leidingen in de stroken die gebruikt worden door
bewoners. Hierdoor is het niet mogelijk om deze stukken grond te verkopen.
Na het graven van proefsleuven kan de exacte locatie van de kabels en leidingen worden bepaald. Na de vakantie komt Rob op deze vraag terug als blijkt dat de kabels en leidingen niet in de strook liggen welke door bewoners wordt gebruikt.
‘Speelt het verhaal van de eigendomsgrenzen ook in het zuidelijke deel van de Kalksheuvel?’ Ja, dat speelt ook in het zuidelijke deel van de Kalksheuvel (tussen Veldakkerstraat en Loxvenseweg).
Maar in dit deel zijn niet echt voortuinen aangelegd, met een haag of een hekje.
‘Hoe werkt het afkoppelen en komt de gemeente op mijn grond?’ De gemeente heeft toestemming nodig voordat het gaat werken op particuliere grond.
Bij het afkoppelen worden de regenpijpen aan de voorgevels van huizen losgekoppeld van de riolering en worden deze met een nieuwe rioolleiding tussen het regenwaterriool en de regenpijp apart aangesloten. De gemeente bekostigd het loskoppelen van de regenpijpen en de leiding naar het riool op particuliere grond.
‘Worden de regenpijpen aan de achterkant van het huis ook meegenomen?’ Dit is mogelijk in overleg tussen de bewoner en de gemeente, maar alleen in het geval als voor 100% zeker is dat er alleen regenwater op de leiding is aangesloten.
'Een van de inritten is aangelegd in bestrating de andere in halfverharding. Kan deze ook van bestrating worden voorzien?' Ja. Van kant rijbaan tot de kadastale grens kan er bestrating worden aangelegd.
 
'Bomen in de Kalksheuvel tussen Veldakkerstraat en Loxvenseweg zijn voorpootrecht van aanliggende percelen. Bij het afroven van de bermen worden de wortels beschadigd. Hoe zit dit?' Dit zal de gemeente nagaan. In het ontwerp worden geen bestaande bomen langs Kalksheuvel gekapt tussen de Veldakkerstraat en Loxvenseweg.
 
'Er wordt nu door de bermen gereden waardoor deze kapot gaan. Misschien kunnen plaatselijk de bermen verstevigd worden met grasbetonstenen?' Ja, Dit wordt in overweging genomen, op welke wijze we hier een passende verharding kunnen realiseren.
 
'De bewoners van huisnr. 24 hebben langs de gevel van de boerderij een strook ingericht als tuin. Deze grond is eigendom van de gemeente Boxtel. Kan deze tuin worden doorgetrokken voor huisnr. 24a?' Het huis met huisnummer 24a heeft een voortuin ingericht. Dit kan ook bij 24 worden ingericht. Beiden ontvangen de bruikleenovereenkomst.
 
'De inrit is aangelegd in halfverharding. Kan deze ook van bestrating worden voorzien?' Ja. Van kant rijbaan tot de kadastale grens kan er bestrating worden aangelegd.
 
'Nogmaals het verzoek een trottoir aan te leggen van Veldakkerstraat tot aan de Loxvenseweg.' Een voetpad langs de rijbaan Kalksheuvel tussen Veldakkerstraat en Loxvenseweg is niet mogelijk. De minimale breedte voor een toegankelijk voetpad is 1,80m Hiervoor zouden bomen moeten worden gekapt en er is plaatselijk binnen de eigendomsgrens van de gemeente te weinig ruimte.
'Bewoners geven aan dat er een rioolleiding in de berm tussen woning en rijbaan ligt als verbinding van de watergangen aan beide zijden van het perceel. Voor tracé zie opmerkingentekening van 11 juli 2022. Hoe zit dit? Wordt in de voorbereiding meegenomen en bij uitvoering gehandhaafd.
'Het grasperceel naast huisnr. 24 tussen de watergang en asfaltrijbaan ligt laag. Daardoor is er soms wateroverlast. Bewoner wil deze wel ophogen. Kan dat?' Op eigen grond mag de eigenaar ophogen. De hoogte van de bermen op gemeentegrond worden niet opgehoogd. De berm wordt nooit hoger dan de putrand van de drukrioolput.
'Meerdere bewoners vragen of de drempels in Kalksheuvel tussen Veldakkerstraat en Loxvensweg kunnen worden aangepast in as-verspringen zoals in het andere deel van de Kalksheuvel. Is dat mogelijk?' De vraag is voorgelegd aan de verkeerskundige. In een 30 km zone en met een smal profiel (4,10 m tussen de goten) is een drempel beter toepasbaar. Bij een as verspringing druk je de fietser naar binnen, omdat er buitenom geen ruimte is. Een drempel is dan fiets vriendelijker. Tegemoetkomend verkeer moet dan ook nog eens aandacht voor die fietser hebben. De as verspringingen zijn wel toegepast in Kalksheuvel, waar meer woningen staan. In de gehouden bewonersavonden, kregen as verspringingen de voorkeur boven drempels. De breedte van 5,5 meter in combinatie met groen- en parkeervakken, maakt een as verspringing hier goed toepasbaar.
'Er is aan de andere zijde van het perceel een inritvergunning door de bewoners aangevraagd en verleend maar nog niet gemaakt omdat ze weten dat de straat wordt heringericht. Hoe gaan hier mee om?' Wordt in de voorbereiding meegenomen en bij uitvoering gerealiseerd.
 
'Bewoners rijden vooruit met auto en caravan de oprit op om deze te stallen. Kan dit nog (rijcurve)?' Ja, dit is gecontroleerd met een rijcurve.
 
'De erfgrens aanhouden conform vergunningen uit het verleden en zienswijze (ingediend op vorige avond)?' Ja, deze situatie is nu zo. Nog bekijken of deze situatie kadastraal kan worden vastgelegd.
'Het talud van het plateau is deel gelegen voor de inrit naar het perceel. Graag het talud verschuiven. Is dat mogelijk?' Het talud van het plateau wordt verschoven zodat deze niet voor de inrit ligt.
 
'Bewoner heeft voorkeur voor Esdoorn. Kan ik dit doorgeven?' Staat genoteerd.
'Bewoner zou graag de lichtmast tussen de inritten van huisnr. 23 en 21 willen verzetten naar de groenstrook voor de woning (huisnr. 23). Is dat mogelijk?' Ja, dit lichtmast wordt verplaatst.
'Staat de lichtmast niet in de weg voor het in- en uitrijden vanaf de inrit van het perceel?' De lichtmast wordt tegen de erfgrens geplaatst en niet tegen de trottoirband. Hierdoor is maximale manoeuvreerruimte. 
'Bewoners zijn aan het bouwen en vragen of zij ook een HWA aansluiting krijgen?' Onbekend is de verplichting vanuit de bouwvergunning voor berging op eigen perceel. Bewoner dient minimaal gescheiden aan te leveren op de erfgrens. 
Mits niet in strijd met de verleende (bouw) vergunning, wordt ook dit perceel afgekoppeld.
'Bewoner wil graag een HWA huisaansluiting aan de achterzijde van zijn perceel. Is dat mogelijk?' In overleg is dit mogelijk. De gemeente kan een HWA uitlegger van de riolering tot aan de erfgrens leggen.
'Ter hoogte van Kalksheuvel 25/27 ligt een rioolleiding naar achteren op het perceel. Wat is dit voor leiding en wat wordt hier mee gedaan?' Op de KLIC is de leiding inderdaad zichtbaar. Megaborn en de gemeente gaan uitzoeken waar deze leiding heen gaat en of deze nog in werking is. Mocht de rioolleiding nog in werking zijn wordt deze aangesloten op de nieuwe riolering en anders wordt de leiding afgedopt.


Visualisaties

Megaborn laat van de Veldakkerstraat en Kalksheuvel visualisaties zien op het grote scherm. Daarop volgen de volgende vragen:

Vraag Antwoord
‘Kan er echt geen voetpad komen in het landelijke deel van de Kalksheuvel? Veel mensen wandelen hier en het is ook dé wandelroute tussen Boxtel en natuurgebied Kampina.’ Kan dit dan op de rijbaan? Gemeente en Megaborn denken dat het niet gaat. Hier komen ze op terug.
‘Ter hoogte van dwarsprofiel B‐B staat een trottoir getekend. Worden de bermen hier wel verhard?’ Gebieden die nu verhard zijn worden teruggebracht. Als blijkt dat hier geen verharding ligt, wordt dit ook
niet verhard.
‘Bij stortbuien staan de straten blank, hoe wordt dit in het nieuwe plan geregeld?’

De rijbaan ligt lager dan de percelen van de bewoners. Ook wordt het wegprofiel hol gestraat. Hierdoor
wordt bij een heftige stortbui, waarbij de riolering het niet aan kan, het water op straat geborgen. In het nieuwe plan zal de afvoer van het regenwater via de riolering beter geregeld zijn waardoor de kans van water op straat kleiner wordt, maar in extreme situaties kan het altijd nog voorkomen. Als het voorkomt, dan betreft het enkel schoon regenwater en geen vuilwater.

‘Wat wordt er met de verlichting gedaan? De huidige lichtmasten geven erg veel licht door de
360graden armaturen.’
Specificatie van de lichtmasten komt in de volgende fase van het ontwerp. De opmerking wordt
meegenomen en afgewogen door de verantwoordelijke van de gemeente.
‘Ik zou graag een aansluiting willen voor het regenwater op de Kalksheuvel, is dit mogelijk?’ In overleg is dit mogelijk. De gemeente kan een HWA uitlegger van de riolering tot aan de erfgrens
leggen.

Na de presentatie worden ook de volgende vragen gesteld:

Vraag Antwoord
‘Ter hoogte van Kalksheuvel 25/27 ligt een rioolleiding naar achteren op het perceel. Wat is dit voor
leiding en wat wordt hier mee gedaan?’
Op de KLIC is de leiding inderdaad zichtbaar. Megaborn en de gemeente gaan uitzoeken waar deze leiding heen gaat en of deze nog in werking is. Mocht de rioolleiding nog in werking zijn wordt deze aangesloten op de nieuwe riolering en anders wordt de leiding afgedopt.
‘Wordt er rekening gehouden met het wel of niet wegvallen van omliggende projecten zoals de VLK, Keulsebaan en het sluiten van de dubbele spoorwegovergang?’ Hier wordt geen rekening mee gehouden. Deze projecten liggen niet in de invloedssferen van het project Kalksheuvel, deelgebied 1. Daarnaast worden de Kalksheuvel en de Veldakkerstraat op zo’n manier heringericht dat ze ook goed functioneren (en passen) wanneer omliggende projecten wegvallen. Daarnaast moet er echt iets gedaan worden aan de riolering én de waterleiding in Kalksheuvel en Veldkakerstraat.
‘Blijven de Kalksheuvel en Veldakkerstraat toegankelijk voor vrachtverkeer?’ We proberen de wegen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor vrachtverkeer. Brandweerauto’s, ambulances, verhuiswagens en vuilniswagen moeten de woningen nog wel kunnen bereiken. Eventueel aanvullende maatregelen voor vrachtverkeer worden nog besproken met de afdeling verkeer van de gemeente Boxtel.