Wat doet de werkgroep?
De werkgroep wil inwoners met dementie niet als een zieke behandelen. Maar mensen juist de kans geven om zichzelf te zijn. We helpen mantelzorgers een handje en stimuleren bewustwording in de omgeving van dementerenden. Op die manier creëren we met elkaar een dementievriendelijke gemeenschap in Boxtel.
Doelstellingen
De belangrijkste doelstelling van de werkgroep is om de expertise die er in Boxtel aanwezig is op het gebied van dementie, bij elkaar te brengen. Daarvoor is het niet alleen belangrijk dat professionals elkaar weten te vinden. Maar vooral ook dat onze inwoners gebruik kunnen maken van die expertise én weten waar ze terecht kunnen.
Het uiteindelijke doel is om in elke kern een aanspreekpunt te hebben. Iemand die de lokale situatie kent en meedenkt hoe we inwoners en hun mantelzorgers kunnen bereiken. Bovendien willen we ook onze voorzieningen meer afstemmen op mensen met dementie: hoe kun je hier als winkelpersoneel mee omgaan? Of als buschauffeur of baliemedewerker? Wat kan het verengingsleven betekenen, als we inwoners zo lang mogelijk zelfstandig willen laten meedoen aan de maatschappij?

De 10 doelstellingen van de werkgroep
Weg met het taboe!
De beeldvorming rond dementie is overwegend negatief, dat blijkt ook uit onderzoek. Het is daarom belangrijk om het taboe rondom dementie weg te nemen. Dit is de basis voor een dementievriendelijke gemeenschap.
Inzicht biedt uitzicht
Een gebrek aan kennis over dementie is de oorzaak van problemen in het omgaan met mensen met dementie. Er is veel informatie beschikbaar maar niet iedereen is hiervan op de hoogte of kan de weg hiernaar toe vinden. Training en scholing zijn daarom noodzakelijk.
Mensen met dementie tellen mee
Veel mensen met dementie voelen zich buitengesloten. Projecten die streven naar een betere integratie van mensen met dementie zijn dan ook essentieel. Dit verbetert voor hen de kwaliteit van leven.
Samen
Veel mensen met dementie leven geïsoleerd en hebben weinig contact met andere mensen. Projecten die gericht zijn op ontmoetingen zijn onmisbaar om dat gevoel van isolement te verkleinen.
Voor jong en oud
Er zijn weinig ontmoetingen tussen de verschillende generaties. Bijzondere vormen van ontmoeting tussen verschillende leeftijdsgroepen kunnen leiden tot een andere beeldvorming bij jonge mensen en het vergroten van het welzijn bij ouderen.
Warme zorg
De gezondheidszorg in Nederland kan altijd beter. Het doel is zorg en ondersteuning, met meer persoonlijke aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Dit is belangrijk voor het vergroten van het welzijn van mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Burgers zoals u en ik
Mensen met dementie worden vaak betutteld en er wordt vaak over hen gepraat in plaats van met hen. Veel mensen met dementie willen juist autonoom functioneren en als zelfstandige burger worden behandeld. Dit vraagt om een andere houding bij hun omgeving.
Iedereen welkom
Onbewust werpen wij in onze maatschappij vaak zowel fysieke als psychologische drempels op voor mensen met dementie. Bijvoorbeeld in het verenigingsleven, in de contacten met de gemeente en in de openbare ruimte. Toegankelijkheid en inclusie is een belangrijk streven voor een (dementie)vriendelijke gemeenschap.
Veilig thuis
Mensen met dementie kunnen soms zowel binnen als buiten in onveilige situaties terecht komen. Daarom is het van belang alert te zijn en adequaat te reageren, zeker voor bijvoorbeeld politiemensen, winkeliers, wijkbewoners en hulpverleners.
Stadsbreed
Lokale Netwerken Dementievriendelijk kunnen kiezen voor een integrale benadering over domeinen en sectoren heen. Om dit te verwezenlijken is een langetermijnvisie, meerjaren aanpak en een breed draagvlak nodig.
Bijeenkomsten speciaal voor partners van mensen met dementie
Ervaringen uitwisselen en praten met anderen die je verhaal herkennen en in een soortgelijke situatie verkeren, kan steun geven. Als familielid ben je vaak praktisch en emotioneel nauw betrokken bij de zorg voor iemand met dementie.
Er zijn bijeenkomsten georganiseerd waar je inzicht krijgt over het leven met dementie en je krijgt tips hoe om te gaan met de persoon die dementie heeft. Daarnaast bespreken we met elkaar hoe je als mantelzorger zorgt dat je de zorg ook volhoudt.
Bijeenkomsten zijn op donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
De lotgenotengroep vindt plaats op een donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Het zullen 4 à 5 bijeenkomsten zijn onder deskundige begeleiding. Je kunt gratis meedoen. De groepsgrootte is minimaal 6 en maximaal 10 personen.
Meer informatie en aanmelden
Neem contact op via mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of bel naar 0411 655 899.