Tegels eruit, groen erin
NK Tegelwippen
Van 21 maart tot en met 31 oktober 2025 vindt het NK Tegelwippen weer plaats! Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in eigen voor-, achter-, of geveltuin. Ga jij voor meer groen en haal je tegels uit jouw tuin? Dan halen wij de tegels gratis op. Dit doen we met onze tegeltaxi.
Door jouw tegels te vervangen door gras, bloemperken, bomen of een geveltuin wordt jouw omgeving mooier en groener. Ook zakt regenwater beter de grond in, help je dieren en insecten, en is het koeler op warme dagen. Lees meer informatie over het NK Tegelwippen en meld jouw tegels aan.
Operatie Steenbreek
Boxtel heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek. De gemeente hoopt dat veel mensen mee doen om stenen uit de tuin in te ruilen voor planten.
Wat is Operatie Steenbreek?
Een groot deel van de stad en veel tuinen zijn verhard met tegels. Maar al die tegels zijn slecht voor de leefomgeving en biodiversiteit. Als het regent, stroomt het regenwater regelrecht het riool in. Zonde, want dat water kun je goed gebruiken als het langere tijd droog is. Of het kan in de bodem zakken en het grondwater aanvullen. Meer groen is gezond, trekt vogels en vlinders aan en zorgt voor een prettiger leefklimaat. Reden genoeg om je tuin wat groener te maken dus. Doe je mee? Bekijk de website van Steenbreek voor tips en nieuws om jouw tuin en buurt te vergroenen. Bekijk het filmpje van Operatie Steenbreek.
Subsidie groen en water
Regenton
In de periode 2022 tot 2026 vindt er jaarlijks in april een regentonactie plaats. Vanaf 2024 vindt er twee keer per jaar een regentonactie plaats; in het voorjaar en het najaar. Met steeds langere periodes van droogte wordt het opslaan van regenwater steeds belangrijker. Daarnaast draagt deze jaarlijkse actie bij aan de verdere bewustwording van klimaatverandering.
Tijdens de looptijd van de actie krijgen inwoners een korting van €50,- bij aanschaf van een regenton bij één van de deelnemende ondernemers.
Subsidie groen en water
Tiny Forest
Gemeente Boxtel realiseert in samenwerking met het Instituut voor Natuureducatie Brabant een aantal Tiny Forests.
Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. Het heeft meerdere doelen, zoals het vergroten van biodiversiteit, natuurbeleving, klimaatadaptatie, en bijdragen aan betere gezondheid. Het mooie daarbij is dat samengewerkt wordt met nabijgelegen basisscholen om zo kinderen een buitenleslokaal te geven voor natuur en milieu lessen.
Lees het artikel Kampini, Boxtels eerste tiny forest.
Groene daken
Een groen dak is niet alleen mooi om te zien, het heeft ook veel voordelen voor het milieu en onze gemeenschap! Een groen dak is bedekt met planten en/of gras, wat ervoor zorgt dat het regenwater wordt opgenomen en vastgehouden. Dit voorkomt niet alleen wateroverlast, maar zorgt er ook voor dat het riool minder snel overbelast raakt tijdens hevige regenbuien.
Dat is nog niet alles! Een groen dak heeft namelijk ook een positieve invloed op het leefklimaat. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, waardoor we minder last hebben van hittegolven en onze energiekosten voor airconditioning kunnen verlagen. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit in onze gemeente, omdat het een leefgebied biedt aan insecten en vogels.
In Boxtel zijn we ons bewust van de voordelen van groene daken en werken we aan het stimuleren van deze duurzame oplossing. Ook jij kunt hieraan bijdragen door jouw eigen dak te vergroenen. Lees hoe je jouw dak kunt vergroenen. Laten we samen werken aan een groenere en duurzamere toekomst voor onze gemeente!
Subsidie groen en water
Hitte
Door klimaatverandering gaan hete periodes steeds vaker voorkomen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid en leefomgeving. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we de effecten van hitte verminderen en ervoor zorgen dat onze gemeente aangenaam blijft om in te wonen, werken en recreëren.
Als gemeente werken we aan een klimaatadaptatiestrategie om onze ambities voor 2030 vast te stellen en deze uitdagingen aan te pakken. Maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen om onze gemeente te beschermen tegen hitte. Door bijvoorbeeld het aanleggen van groene daken, geveltuinen en het planten van bomen kunnen we zorgen voor verkoeling en schaduw. Daarnaast kunnen we ook zorgen voor meer water in de stad, bijvoorbeeld door het aanleggen van watertuinen.
Lees meer tips over wat je zelf kunt doen tegen hitte. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat onze gemeente comfortabel blijft, ook tijdens warme periodes.
Droogte
Door klimaatverandering kunnen we in onze gemeente te maken krijgen met langdurige droogte en een verminderde beschikbaarheid van water. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de landbouw en natuur, maar ook voor ons eigen dagelijks leven. Gelukkig werken we al aan een klimaatadaptatiestrategie om ons voor te bereiden op deze uitdagingen. Ga naar meer informatie over droogte op de website van Waterschap De Dommel.
Hoe kun je zelf helpen?
Maar ook jij kunt helpen! Door bijvoorbeeld zuiniger om te gaan met water in huis, water op te slaan in een regenton, te zorgen voor meer groen in de tuin en verharding te vervangen door waterdoorlatende materialen. Zo kunnen we water beter vasthouden en de kans op droogte verminderen. Bekijk de tips over wat je zelf allemaal kunt doen tegen droogte.
Laten we samen de handen ineen slaan en ons wapenen tegen droogte. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst van een groene en bloeiende omgeving kunnen blijven genieten.
Wateroverlast
Wist je dat door klimaatverandering niet alleen de temperatuur verandert, maar ook de neerslag? In onze gemeente zal er naar verwachting elk jaar meer regen vallen, met hevige buien en meer risico op wateroverlast. Dat kan zorgen voor schade en zelfs gevaar voor onze inwoners. We bereiden ons hier nu al op voor. In Boxtel werken we namelijk aan een klimaatadaptatiestrategie, waarin we onze ambities voor 2030 vaststellen om deze uitdagingen te tackelen.
Hoe kun jij helpen?
En we kunnen allemaal bijdragen! Door bijvoorbeeld groene daken aan te leggen, regenpijpen van het riool af te koppelen en onze tuin te vergroenen. Hierdoor kunnen we regenwater beter opvangen en laten infiltreren in de bodem. Lees hierover meer tips en uitleg.
Laten we de krachten bundelen om onze gemeente te beschermen tegen wateroverlast als gevolg van klimaatverandering! Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze straten droog blijven en onze huizen en gebouwen veilig zijn tijdens hevige regenbuien.
In het schema zie je wanneer je de gemeente kunt bellen bij wateroverlast. Bij wateroverlast in je kelder of een kruipruimte of als je thuis een verstopte riolering hebt, kun je dit zelf regelen. Ligt er veel water in de openbare ruimte zoals op straat? Bel dan de gemeente.
Flora en Fauna
Wij vinden biodiversiteit belangrijk voor behoud van het ecosysteem, belangrijke grondstoffen en educatie. Er zijn verder tal van initiatieven te vinden die bijdragen aan de biodiversiteit in onze gemeente. Lees meer over biodiversiteit in onze gemeente.