Zonnepark Renbaan - Esschebaan
Van de 50 hectare die beschikbaar zijn voor de ontwikkeling van zonneparken, wil de gemeente Boxtel een deel zelf ontwikkelen. Eén van de zonnepark initiatieven binnen de gemeente Boxtel wordt daarom momenteel ontwikkeld door de gemeente. Het gaat om het gebied tussen de wegen Renbaan en de Esschebaan dat tussen Boxtel en Esch ligt. Dit zonnepark, genaamd Zonnepark Renbaan-Esschebaan, beslaat een totale grootte van circa 18 hectare. De gemeente is voornemens om hier een ecologisch vriendelijk zonnepark te ontwikkelen dat goed landschappelijk wordt ingepast.
In het raadsinformatiesysteem kun je de besluiten en de documenten over het zonnepark Renbaan-Esschebaan vinden.

Het college van B&W heeft een voorstel laten ontwikkelen waarin onder andere is opgenomen:
- Zorgen voor voldoende maatschappelijke meerwaarde, doordat zoveel mogelijk inwoners mee kunnen doen en profiteren van de opbrengsten.
- Bijdragen aan opgaven als waterberging, transitie duurzame landbouw, afname stikstofdepositie, vergroten biodiversiteit, aanleg nieuwe natuur, beperking maatschappelijke kosten, vergroting elektriciteitsnetwerk.
- Goede inpassing in het landschap.
- De financiële haalbaarheid van het plan (businesscase).
- Een geschikt samenwerkingsverband de Brabantse Ontwikkelings- Maatschappij (BOM) en eventueel nader te bepalen partners).
Om het zonnepark planologisch juridisch mogelijk te maken dient een omgevingsvergunning voor een zogenaamde Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) te worden aangevraagd. Hiervoor moet er een ruimtelijke motivering worden opgesteld en alle noodzakelijke technische onderzoeken worden uitgevoerd. Een ander belangrijk onderdeel van deze ruimtelijke procedure is de omgevingsdialoog. Om deze processen zorgvuldig te doorlopen, heeft de gemeente Boxtel een adviseur ingeschakeld, namelijk: Pouderoyen Tonnaer.
Wie is Pouderoyen Tonnaer?
Graag informeren wij je dat Pouderoyen Tonnaer (adviesbureau), namens de gemeente, de omgevingsvergunningaanvraag voor zonnepark Renbaan-Esschebaan gaat verzorgen. Met ruime ervaring in de ontwikkeling van zonneparken in Nederland gaan de omgevings- en milieuspecialisten van Pouderoyen Tonnaer werken aan de landschappelijke en technische inrichting van het zonnepark, de omgevingsdialoog begeleiden en de relevante onderzoeken uitvoeren.
Resultaten milieutechnisch onderzoek
Bij de realisatie van een zonnepark is het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor een Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) essentieel. Dit proces vereist uitgebreide milieutechnische onderzoeken om te waarborgen dat het project niet een ontoelaatbare negatieve effect heeft op de omgeving en dat het voldoet aan wettelijke eisen. Er zijn diverse onderzoeken zoals op het gebied van archeologie, ecologie en bodem. Maar ook geluidstechnische en stikstofdepositie onderzoek is vaak nodig. De gemeente laat deze onderzoeken uitvoeren door onafhankelijk experts. De eerste onderzoeken zijn sinds mei 2024 uitgevoerd. Graag informeert de gemeente je hierover.
Archeologie
De locatie van het zonnepark kan waardevolle archeologische schatten bevatten. Archeologisch onderzoek is daarom nodig om te voorkomen dat belangrijke culturele of historische vondsten verloren gaan. Dit onderzoek brengt de archeologische waarde van de grond van het zonnepark in kaart, zodat de aanleg van het zonnepark geen schade toebrengt aan ons erfgoed.
Het onderzoek is voor alle geïnteresseerden beschikbaar. Wil je het onderzoek ontvangen? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@boxtel.nl met het verzoek dat je het onderzoek ‘Inventariserend Veldonderzoek (IVO-O); Quickscan’ juni 2024 van Zonnepark Renbaan-Esschebaan wil ontvangen. We sturen het dan zo snel mogelijk naar je toe.
Ecologie
De gemeente is van mening dat bij de ontwikkeling een zonnepark het behoud, en waar mogelijk een versterking, van de lokale biodiversiteit van groot belang is. Ecologisch onderzoek helpt inzicht te krijgen in de flora en fauna in het gebied, zoals beschermde dier- en plantensoorten. Op basis van dit onderzoek kunnen maatregelen worden genomen om de impact op de natuur te minimaliseren, bijvoorbeeld door ecologische corridors te creëren. De gemeente streeft ernaar om het zonnepark ecologisch in te richten. Om het zonnepark optimaal in te richten met maximale integratie van de natuurlijke omgeving, laten we de natuur leidend zijn in het landschappelijk ontwerp. Daarom is er besloten om naast een Quickscan Flora en Fauna te starten met het opzetten van een landschappelijke en ecologische structuur, voordat we de technische lay-out van het zonnepark ontwikkelen. Een inventarisatie van de ‘natuur’ doeltypen vormt daarbij de start van het proces.
De onderzoeken zijn voor alle geïnteresseerden beschikbaar. Wil je de onderzoeken ontvangen? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@boxtel.nl met het verzoek dat je het onderzoek ‘Ecologisch doeltypen onderzoek’ en de ‘Quickscan Flora en Fauna’ juni 2024 van Zonnepark Renbaan-Esschebaan wil ontvangen. We sturen het dan zo snel mogelijk naar je toe.
Bodem
Bodemonderzoek biedt inzicht in de structuur, samenstelling en stabiliteit van de grond. Dit onderzoek is niet alleen belangrijk voor de technische aanleg van het park, maar ook voor het voorkomen van mogelijke vervuiling of bodemdegradatie door de bouwactiviteiten. Hiervoor wordt vaak eerst een bodem vooronderzoek gedaan. Het doel van het vooronderzoek is inzicht krijgen in de mogelijke aanwezigheid van verontreinigingen en bodembedreigende activiteiten op de onderzoekslocatie. Hierbij wordt een inschatting gemaakt over (potentiële) verontreinigingen, verontreinigingsbronnen en activiteiten die tot een verontreiniging hebben geleid. De resultaten van het vooronderzoek worden gebruikt als uitgangspunt voor een mogelijk bodemonderzoek.
Het onderzoek is voor alle geïnteresseerden beschikbaar. Wil je het onderzoek ontvangen? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@boxtel.nl met het verzoek dat je het onderzoek ‘Rapportage vooronderzoek (Bodem)’ augustus 2024 van Zonnepark Renbaan-Esschebaan wil ontvangen. We sturen het dan zo snel mogelijk naar je toe.
Wanneer er nieuwe onderzoeken gereed zijn, zullen wij die aan deze lijst toevoegen.
De omgevingsdialoog
De gemeente vindt het belangrijk dat het voorgenomen plan, de ontwikkeling van een zonnepark tussen de wegen Renbaan en de Esschebaan, mét de inwoners van Boxtel wordt ontwikkeld. Voorafgaand aan de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een zonnepark is het dus belangrijk dat er een dialoog met de omgeving is gevoerd. Iedereen mag meepraten over deze ontwikkelingen.
Heb je vragen of opmerkingen over de ontwikkeling van Zonnepark Renbaan-Esschebaan? Neem contact op via: (0411) 65 59 11 of via duurzaamheid@boxtel.nl.
Omgevingsdialoog
Met de omgevingsdialoog voor zonnepark Renbaan- Esschebaan is een start gemaakt begin 2023. In eerste periode is er veel gesproken met de direct omwonenden van het zonnepark. Omdat zij direct rondom het zonnepark wonen, hebben ze als eerste de mogelijkheid gehad om mee te praten over de inrichting van het zonnepark. Het proces va de omgevingsdialoog ziet er als volgt uit:
- Op 10 juli 2023 is er een informatiebijeenkomst geweest voor het zonnepark Renbaan-Esschebaan. Tijdens deze bijeenkomst zijn de eerste reacties op ontwikkelingen rondom het zonnepark opgehaald en zijn aandachtspunten en verwachte knelpunten voor het realiseren van het zonnepark benoemd.
- In oktober 2023 was de gemeente genoodzaakt om de plannen voor het zonnepark tussen de Renbaan en de Esschebaan, en dus ook het vervolg van de omgevingsdialoog, even op pauze te zetten. Destijds heeft minister Hugo de Jonge bekend gemaakt dat het gebruik van landbouw- en natuurgronden voor zonnepanelen in principe ongewenst is, omdat deze gronden nodig zijn voor woningbouw en men ze wil behouden voor voedselproductie. Hij maakte daarbij namens het kabinet een uitzondering: Projecten waarvan de participatietrajecten al in een vergevorderd stadium zijn en niet (helemaal) conform de aangescherpte voorkeursvolgorde zon zijn vormgegeven, kunnen doorgang vinden. Daarnaast maakt hij nog drie andere uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn op het zonnepark Renbaan-Esschebaan. Lees de brief: Kabinetsaanpak Klimaatbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal. Over het begrip ‘een vergevorderd stadium’ en de drie uitzonderingen werd onvoldoende uitleg gegeven in de brief. Daarom was de gemeente genoodzaakt om de plannen voor het zonnepark tussen de Renbaan en de Esschebaan, en dus ook het vervolg van de omgevingsdialoog, even op een pauze te zetten.
- In december 2023 kwam er vanuit de provincie Noord-Brabant meer duidelijkheid. De provincie gaf aan de regionale afspraken (RES 1.0) te blijven respecteren. Daarom heeft de gemeente destijds het proces weer verder opgepakt en zijn we verder gaan met de omgevingsdialoog voor het zonnepark Renbaan-Esschebaan. De gemeente Boxtel maakt namelijk ook deel uit van de Regionale Energie Strategie (RES) Noordoost Brabant. Binnen deze RES is afgesproken dat alle gemeenten een bijdrage leveren aan de RES-opgave.
- In maart 2024 zijn de directe omwonenden van het zonnepark over de herstart van de omgevingsdialoog geïnformeerd. Tevens is er destijds een enquête uitgezet naar hen om nieuwe input voor de ontwikkeling te verzamelen. De wilde onder andere weten op welke wijze de direct omwonende betrokken willen blijven bij het zonnepark. De antwoorden van de enquête zijn anoniem verwerkt.
- Vanaf maart/april 2024 zijn de resultaten van de enquête meegenomen tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de milieutechnische onderzoeken en het opstellen van een schetsontwerp. Dit is in juli 2024 teruggekoppeld aan de direct omwonenden.
- In september 2024 krijgen de direct omwonenden de mogelijkheid om één-op-één met de adviseurs van Pouderoyen Tonnaer in gesprek te gaan. Het doel van deze één-op-één keukentafelgesprekken is om een beter beeld te krijgen van de verschillende perspectieven, meningen en zorgen van de direct omwonenden over het (landschappelijk) ontwerp van het voorgenomen plan. De gemeente hoopt zoveel mogelijk input op te halen om een gezamenlijk tot een meer gedragen plan te komen.
Op 7 oktober 2024 organiseerde de gemeente Boxtel, samen met adviseur Pouderoyen Tonnaer, een inloopavond over het project Zonnepark Renbaan-Esschebaan. De inloopavond maakt deel uit van de omgevingsdialoog die in juli 2023 startte, en volgde op eerdere keukentafelgesprekken met direct omwonenden. De inloopavond was primair bedoeld om het voorlopige landschappelijke ontwerp te presenteren, input van de omgeving te verzamelen over het ontwerp en het zonnepark en in te gaan op de zorgen van omwonenden en overige genodigden. Zij kregen hiervoor een persoonlijk uitnodigingsbrief. Daarbij achtte de gemeente helderheid te bieden over het proces tot en met de vergunningverlening. Van de 379 genodigden adressen bezochten ongeveer 35 personen de avond. De inloopavond is ordelijk en constructief verlopen. Tijdens de avond waren er vier thema-hoeken. Die hoeken/kraampjes boden informatie over:
- Het voorlopige ontwerp inclusief landschappelijke inpassing en biodiversiteit.
- De stand van zaken en het vervolgproces tot en met de vergunningverlening.
- Onderwerpen rondom de technische werking en milieutechnische impact van een zonnepark.
- Algemene feedback en vragen bij een stellingenmuur.
De inloopavond resulteerde in aanpassingen aan het ontwerp, waaronder een grotere afstand tussen zonnepark en woningen, waterhuishoudkundige aanpassingen, en beperkte uitbreiding van zonnepanelen richting Esschebaan.
- Eind oktober/begin november is er een terugkoppeling geweest van de inloopavond. Genodigden van de inloopavond hebben een verslag ontvangen per brief.
Het verslag van de inloopavond is voor alle geïnteresseerden beschikbaar. Wil je het verslag ontvangen? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@boxtel.nl met het verzoek dat je het ‘verslag van de inloopavond van Zonnepark Renbaan-Esschebaan van 7 oktober 2024’ wil ontvangen. We sturen het dan zo snel mogelijk naar je toe. - Vanaf eind oktober zal de gemeente via nieuwsbrieven en de website communiceren over de ontwikkelingen rondom het zonnepark. Op die manier hoopt de gemeente ook andere inwoners bij het plan te betrekken. Heb je in de tussentijd al vragen of opmerkingen over de ontwikkeling van Zonnepark Renbaan-Esschebaan? Neem dan contact op via: (0411) 65 59 11 of via duurzaamheid@boxtel.nl.
Inwoners en andere belanghebbenden krijgen de kans om actief mee te denken over het ontwerp en de integratie van het zonnepark in het landschap. We nodigen iedereen uit om ideeën, suggesties en wensen te delen, zodat we samen het plan kunnen optimaliseren. We proberen om het zonnepark zo goed mogelijk af te stemmen op de omgeving, terwijl we ook aandacht besteden aan het vergroten van de biodiversiteit in het gebied. Heb je op- of aanmerkingen die belangrijk zijn voor het landschappelijk ontwerp van het zonnepark, dan kun je die kenbaar maken bij de gemeente. Zodra de vergunningaanvraag is ingediend en wordt gepubliceerd (december), start de fase waarin zienswijze en beroep mogelijk is. Actief meedenken over de inrichting is dan niet meer mogelijk.
Het concept landschappelijke schetsontwerp
Het landschappelijk ontwerp wordt zorgvuldig ontworpen door een landschapsdeskundige op basis van wensen van de omgeving, milieutechnische uitkomsten van de onderzoeken en financiële- technische en haalbaarheid. Het ontwerp gaat verschillende fases door; van schetsontwerp naar voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp.
Hieronder in de afbeeldingen worden de verschillende schetsontwerpen getoond. Het schetsontwerp is tijdens de omgevingsdialoog van de afgelopen maanden, in combinatie met nieuwe inzichten vanuit milieutechnische onderzoeken, steeds verder doorontwikkeld. Beginnend bovenaan met het eerste schetsontwerp en onderdaan de laatste versie van het landschappelijk voorlopig ontwerp. Het definitieve ontwerp wordt gedeeld zodra deze akkoord is bevonden.
De eerste, tweede en derde concept schetsontwerpen staan hieronder. Goed om te weten: het schetsontwerp kan nog wijzigen op basis van de input van de omgeving en milieutechnisch onderzoek.
Waar zijn we nu in het proces?
Vragen over Zonnepark Renbaan-Esschebaan?
Naam contactpersoon: Gemeente Boxtel
Telefoon: (0411) 65 59 11
E-mail: duurzaamheid@boxtel.nl