Gemeentelijk initiatief: Zonnepark Renbaan-Esschebaan

Waarom zonneparken in Boxtel?  

In 2030 stoten we in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden. Dit is opgenomen in de landelijke Klimaatwet. Ook moet in 2030 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen. Ook Boxtel moet én wil hieraan bijdragen. Daarnaast wil de gemeente volgens het Beleidsakkoord zo snel mogelijk energieneutraal zijn. Dit gaan we realiseren met grootschalige opwek van energie. Dit komt voort uit de Visie Zon en Wind. Bekijk de visie en de bijlagen. Onderdeel hiervan is het de realisatie van 50 ha zonnevelden. Dat is 60 % van de totale opwek die de gemeente gaat realiseren binnen de regionale doelstellingen (de RES NOB 1.0). 

Zonnepark Renbaan - Esschebaan

Van de 50 hectare die beschikbaar zijn voor de ontwikkeling van zonneparken, wil de gemeente Boxtel een deel zelf ontwikkelen. Eén van de zonnepark initiatieven binnen de gemeente Boxtel wordt daarom momenteel ontwikkeld door de gemeente. Het gaat om het gebied tussen de wegen Renbaan en de Esschebaan dat tussen Boxtel en Esch ligt. Dit zonnepark, genaamd Zonnepark Renbaan-Esschebaan, beslaat een totale grootte van circa 18 hectare. De gemeente is voornemens om hier een ecologisch vriendelijk zonnepark te ontwikkelen dat goed landschappelijk wordt ingepast.  

In het raadsinformatiesysteem kun je de besluiten en de documenten over het zonnepark Renbaan-Esschebaan vinden. 

Het college van B&W heeft een voorstel laten ontwikkelen waarin onder andere is opgenomen:

  • Zorgen voor voldoende maatschappelijke meerwaarde, doordat zoveel mogelijk inwoners mee kunnen doen en profiteren van de opbrengsten.  
  • Bijdragen aan opgaven als waterberging, transitie duurzame landbouw, afname stikstofdepositie, vergroten biodiversiteit, aanleg nieuwe natuur, beperking maatschappelijke kosten, vergroting elektriciteitsnetwerk.  
  • Goede inpassing in het landschap.  
  • De financiële haalbaarheid van het plan (businesscase).  
  • Een geschikt samenwerkingsverband de Brabantse Ontwikkelings- Maatschappij (BOM) en eventueel nader te bepalen partners).  
     

Om het zonnepark planologisch juridisch mogelijk te maken dient een omgevingsvergunning voor een zogenaamde Buitenplanse Omgevingsplanactiviteit (BOPA) te worden aangevraagd. Hiervoor moet er een ruimtelijke motivering worden opgesteld en alle noodzakelijke technische onderzoeken worden uitgevoerd. Een ander belangrijk onderdeel van deze ruimtelijke procedure is de omgevingsdialoog. Om deze processen zorgvuldig te doorlopen, heeft de gemeente Boxtel een adviseur ingeschakeld, namelijk: Pouderoyen Tonnaer.

Vragen over Zonnepark Renbaan-Esschebaan?

Naam contactpersoon: Gemeente Boxtel 
Telefoon: (0411) 65 59 11 
E-mail: duurzaamheid@boxtel.nl